Hlavní obsah

Největší výrobce elektroniky začínal s rádii

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávných útocích počítačových hackerů na zabezpečení soukromých informací uživatelů videoherních konzolí Playstation neprožívá společnost Sony zrovna nejšťastnější období. Přesto mají právě dnes v Tokiu, kde společnost sídlí, přece jen důvod k radosti. Jeden z nejvýznamnějších hráčů na poli výroby a prodeje elektroniky slaví 65 let od svého založení.

Foto: Profimedia.cz

Prostory v areálu společnosti Sony v Tokyu

Článek

Elektronický Fénix

Srovnání s bájným ptákem, jehož úmrtí znamená jeho znovuzrození, je celkem na místě, protože společnost Sony povstala z popela a trosek druhé světové války, když Masaru Ibuka založil na konci roku 1945 firmu na opravu rádiových přijímačů v budově obchodního centra Nihonbaši v Tokiu, která byla citelně poničena bombardováním.

O rok později se k Ibukovi připojil jeho kolega Akio Morita, který mu 7. května 1946 pomohl založit společnost, jež dnes známe jako Sony. Původní název firmy byl Tokyo Tsushin Kogyo. Zakrátko se Ibukova a Moritova společnost mohla pochlubit tím, že vyrobila první japonský přístroj, který byl schopný nahrávat zvuk na pásku.

K úspěchu pomohly i cesty po USA 

Po válce se v Japonsku začínala budovat nová společnost i infrastruktura a společně s nimi i technologická firma, které právě tento vynález pomohl, aby se lépe stabilizovala na obchodním trhu. Na počátku 50. let zakladatelé firmy často cestovali a během svých výletů se snažili získávat patenty, které by pomohly jejich společnosti k rozvoji.

Při cestách po USA jim do oka padla společnost Bell Labs, která pracovala na vývoji tranzistoru. Ibukova a Moritova firma nebyla jedinou a ani první firmou, která se snažila o výrobu tranzistorového rádia, ale byla to právě japonská společnost, která uvedla tento přístroj na trh a zároveň se setkala s komerčním úspěchem.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z posledních novinek Sony

Foto: Profimedia.cz

Psí roboti vyrobené společností Sony

V srpnu 1955 se v regálech obchodních domů objevilo tranzistorové rádio Sony TR-55, které bylo v prosinci téhož roku následováno modelem Sony TR-72, který se stal dobrým vývozním artiklem a slavilo úspěch na kanadském, australském, holandském a německém trhu.

V květnu následujícího roku vydala firma značně štíhlejší model s označením TR-6. Tento přístroj se proslavil tím, že byl prvním výrobkem Sony, který byl propagován pomocí kreslené postavičky, jež byla vytvořena animátorem Fujuhikou Okabem. Panáček je dnes známý pod přezdívkou "Sony Boy".

Původ názvu

Podnik, který byl postavený na výrobě rádiových přijímačů, nebyl sice první, který s tímto vynálezem přišel, ale dokázal ho vyrábět velice kvalitně, což ve spojení s dobrým marketingem způsobilo, že se firma rozrostla i do dalších technologických odvětví. Během následujících dekád se ze Sony stal jeden z nejvýraznějších výrobců elektroniky, do jehož repertoáru patří snad všechny technické vymoženosti od videokamer po počítače. Jedním z nejslavnějších produktů, které Sony vyrábí, je populární videoherní konzole Playstation.

Ibuka i Morita si dobře uvědomovali, že název Tokyo Tsushin Kogyo není zrovna tím pravým označením, které by společnosti pomohlo k lepší sebepropagaci. Oba vynálezci dlouhou dobu uvažovali o tom, že by použili pouze zkratku původního názvu. Společnost by se tedy jmenovala TTK. Jenže od tohoto nápadu ustoupili, protože japonská železniční společnost Tokio Kijuko byla známa právě pod touto značkou, a mohlo by tak docházet k různým omylům.

Foto: Profimedia.cz

Prostory v areálu společnosti Sony v Tokyu

Společnost tedy v Japonsku začala využívat označení Totsuko. Jenže během svých cest po USA si Morita všiml, že Američané mají problém toto slovo vyslovit a došlo mu, že je zapotřebí zvolit jednodušší název. Dalším názvem, který se společnost pokusila používat, byl Tokyo Teletech. Jenže byl to opět Morita, kdo nalezl rozumný důvod, proč ustoupit i od tohoto označení. Tentokrát byl na vině fakt, že ve Spojených státech již byla společnost, která se jmenovala Teletech.

Zajímavosti 7. května

Svátek: Stanislav

Počasí: -0,6°C (1857)

              29,1°C  (1923)

Významné události:

1945 byla podepsána kapitulace Německa.

1948 byla založena Rada Evropy.

2008 byl slavnostně otevřen fotbalový stadión Eden klubu SK Slavie Praha.

Významná narození:

1840 Petr Iljič Čejkovskij, ruský hudební skladatel (Labutí jezero, Louskáček, Undina, Evžen Oněgin).

1867 Wladyslaw Reymont, polský prozaik, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1924.

1947 Milan Slavický, český hudební skladatel, hudební vědec a pedagog.

1950 Sidney Altman, kanadský chemik, držitel Nobelovy ceny za chemii za rok 1989 za nalezení katalytické aktivity ribonukleové kyseliny.

1997 Adam Mišík, český herec (Kráska v nesnázích, U mě dobrý, Taková normální rodinka).

Nakonec vyhrálo jednoduché dvouslabičné označení Sony. Jedná se o složeninu latinského slova Sonus, což znamená zvuk, a amerického slangového výrazu Sonny, jenž se používal v 50. letech k označování chlapců. Za rok 2010 se Sony umístilo na čtrnáctém místě celosvětové žebříčku prodejců elektrotechniky, a není tak pochyby, že se japonská společnost bude i nadále rozvíjet a přicházet s novými vynálezy, a to i navzdory bezpečnostním skandálům, které otřásly hráčským světem uživatelů konzole Playstation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám