Hlavní obsah

Slavný starý mládenec slaví kulatiny

Novinky, Tereza Kušová

Pediatr Doug Ross z Pohotovosti, vychytralý zloděj Danny Ocean, milionář Bruce Wayne, který se po večerech převléká za Batmana. To jsou jen některé z mnoha rolí, kterými se proslavila dnes již jedna z nejvýznamnějších hollywoodských osobností. Herec, režisér a producent George Clooney, jenž právě dnes slaví padesáté narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

George Clooney

Článek

Držitel dvou zlatých glóbů a jedné ceny akademie George Clooney se narodil 6. května 1961 ve městě Lexington ve státě Kentucky. Umělecká kariéra byla Georgovi předurčena, protože jeho teta pracovala jako zpěvačka, strýc a bratranec byli herci a jeho otec byl známý televizní reportér Nick Clooney, který svého synka bral často na natáčení, aby malý George viděl, jak funguje zákulisí televizního štábu.

Z počátku sbíral Clooney roličky v různých seriálech a filmech nevalné kvality. Objevil se tak například ve snímku Návrat vražedných rajčat, jak již název napovídá, jednalo se o laciný bláznivý film, který vyprávěl o útoku vraždící zeleniny. Žádnou z těchto rolí Clooney díru do světa neudělal. Průlom nastal až v roce 1994 s rolí v populárním seriálu Pohotovost.

Béčkový horor udělal z Clooneyho hvězdu 

Clooney zde ztvárnil roli laskavého pediatra Douga Rosse, která ho konečně proslavila, a výrazné filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 1996 si totiž Clooneyho vybral čerstvý držitel Oscara za scénář k snímku Pulp Fiction Quentin Tarantino a jeho dobrý přítel režisér Desperada Robert Rodriguez pro roli uprchlého zločince Setha Gecka v žánrové hříčce a poctě laciným hororům Od soumraku do úsvitu.

Foto: Profimedia.cz

seriál Pohotovost (1994)

Foto: Profimedia.cz

Báječný den (1996)

Foto: Profimedia.cz

Batman a Robin (1997)

Foto: Profimedia.cz

Dokonalá bouře (2000)

Clooney a Tarantino si ve snímku zahráli hlavní role bratrů, kteří prchají před spravedlností do Mexika, kde jim cestu za svobodou zkříží bar plný krvelačných upírů. Kritika tento žánrový mix přijala rozpačitě, ale diváci se u snímku bavili a komediálně laděný horor si postupem času získal kultovní status. Clooney se snímkem Od soumraku do úsvitu zapsal do širšího diváckého podvědomí a nabídky na další role se jen hrnuly.

Ještě téhož roku si tak Clooney zahrál po boku Michelle Pfeifferové v romantické komedii Báječný den. Dále v akčním hitu Peacemaker s Nicol Kidman a krimi komedii Zakázané ovoce, natočené v roce 1997, kde si zahrál s Jennifer Lopezovou. V témže roce přijal Clooney jednu z nejslavnějších rolí. Rozhodl se hrát maskovaného ochránce města Gotham ve snímku Batman a Robin.

Velkolepý akční snímek kritika rozcupovala na kousky. Z filmu nevyšel dobře ani Clooney, který byl kritizován za svůj herecký výkon. Přesto v této době měl Clooney už dobře vybudovanou pozici, že ho tento "přehmat" nemohl ohrozit. Batman a Robin se tak stal na dlouhou dobu posledním filmem o bojovníkovi, který se převléká za netopýra , a poslal tuto superhrdinskou sérii k ledu, aby ji až v roce 2005 znovu nastartoval Christopher Nolan.

V následujících letech spojil Clooney síly se slavnými režiséry, jakými jsou Terrence Malick, Wolfgang Petrsen, bratři Coenové a Steven Soderbergh, se kterým vytvořil herecký elegán v roce 2001 kasovní trhák a zároveň první díl trilogie o geniálním lupiči Danny Oceanovi. To Clooney stihl již jako herec ověnčený zlatým glóbem, protože jeho herecký výkon v komedii bratrů Coenů Bratříčku, kde jsi? Z roku 2000 byl oceněn právě touto cenou.

Foto: Profimedia.cz

Bratříčku, kde jsi? (2000)

Foto: Profimedia.cz

Dobrou noc a hodně štěstí (2005)

Foto: Profimedia.cz

Syriana (2005)

Druhý glóbus Clooney získal v roce 2006 za vedlejší roli ve snímku Syriana. Později za tuto roli sklidil také svého prvního a zatím posledního Oscara. Clooney se tak stal prvním hercem v historii, který byl v jediném roce nominován za nejlepší herecký výkon a zároveň jako nejlepší režisér za zcela jiný snímek, kterým bylo politické drama Dobrou noc a hodně štěstí.

Clooney, režisér

Clooneymu nestačilo, že se stal jedním z nejslavnějších herců své generace, protože chtěl zúročit zkušenosti, které za ty roky natáčení získal, a chtěl se stát také režisérem. To se mu povedlo v roce 2002, kdy debutoval se snímkem Milujte svého zabijáka. Jednalo se o adaptaci knihy Zpověď nebezpečné mysli, kde její autor Chuck Barris popisoval období, kdy pracoval v televizní show a zároveň působil jako zabiják americké CIA.

Foto: Profimedia.cz

Dannyho parťáci (2001)

Foto: Profimedia.cz

Tvrdé palice (2008)

Následovalo další životopisné drama, když v roce 2005 Clooney zfilmoval ve snímku Dobrou noc a hodně štěstí osudy televizního komentátora Edwarda Murrowa, který vedl mediální boj s nevalně proslulým senátorem Josephem McCarthym, jež v 50. letech minulého století vedl výbor, který vyšetřoval americké občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Zatím posledním Clooneyho režijní počinem je romantická komedie Tvrdé palice.

Chovatel prasete

George Clooney také proslul svým neobvyklým domácím mazlíčkem. Herec totiž roky choval prase, které pojmenoval Max. Clooney koupil Maxe své tehdejší přítelkyni Kelly Prestonové v roce 1988 a když se pár rozešel, tak si George nechal prase u sebe. Max žil s Clooneym řadu let v jeho domě v Los Angeles a údajně s ním spal v posteli.

Foto: Profimedia.cz

Fantastický pan Lišák (2009)

Foto: Profimedia.cz

Muži, co zírají na kozy (2009)

S Clooneyho prasetem se pojí několik zajímavých historek. Například se hercův vepř mohl pochlubit tím, že se proletěl soukromým tryskáčem Johna Travolty. Dále přežilo vážnou nehodu, když ho v roce 2001 porazil autem Clooneyho přítel. Herec také uvedl, že mu prase zachránilo život, když ho vzbudilo těsně před velikým zemětřesením v roce 1994. Max zemřel v roce 2006 ve věku 19 let a při úctyhodné váze 130 kilogramu.

Pokud by se měl vybrat správným předobraz výrazu "svobodný mládenec", byl by jím právě George Clooney. Herec byl ženatý pouze jednou, a když se v roce 1993 s Talii Balsamovou rozvedl, uvedl, že se již nikdy nechce oženit. Poté hercovou náručí prošly krásky jako Lina Snowdonová, Sarah Larsonová a Elisabetta Canalisová.

Zajímavosti 6. května

Svátek: Radoslav

Počasí: -1,6°C (1864)

              29,9°C  (2003)

Významné události:

1840 byla použita historicky první poštovní známka, a to ve Velké Británii, jmenovala se Penny Black.

1844 je otevřeno první uměle vytvořené kluziště.

1886 Coca-Cola se začíná sériově prodávat, a to v Atlantě v USA.

1889 v Paříži byla slavnostně otevřena Eiffelova věž.

1940 americký spisovatel John Steinbeck získal Pulitzerovu cenu za román Hrozny hněvu.

1945 bylo osvobozeno město Plzeň americkou armádou.

2001 Dennis Tito, první vesmírný turista, přistál po sedmi dnech strávených ve vesmíru na Zemi.

Významná narození:

1856 Sigmund Freud, rakouský psycholog a psychiatr (odborné publikace: Studie o hysterii, Tři úvahy o sexuální teorii, Ego a Id).

1879 Bedřich Hrozný, český orientalista a jazykovědec, rozluštil chetitský jazyk a položil základy samotnému oboru chetitologie.

1915 Orson Welles, americký režisér a herec, získal Oscara za původní scénář k filmu Občan Kane a roku 1971 za celoživotní dílo.

1947 Vladimír Vízner, český herec (Saturnin, Bylo nás pět, Svatba upírů, Sestřičky, Léto s kovbojem, Spalovač mrtvol).

1953 Tony Blair, britský premiér z let 1997-2007.

Clooney, který je považovaný za jednoho z nepřitažlivějších mužů světa, má napilno i ve svých padesáti letech. Herec chystá celou řadu filmů, z nichž některé i jako režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám