Hlavní obsah

USA se s vysláním člověka do vesmíru opozdily jen o 23 dní

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy americké plánovaly, že předčí Sovětský svaz v letech do kosmu. Podařilo se jim to několikrát, ale v tom nejpodstatnějším zůstaly pozadu o třiadvacet dní. Nepatrný rozdíl, ale pro dvě světové velmoci velmi důležitý.

Článek

Vesmírná loď Mercury-Redstone 3 se do kosmu podívala 5. května roku 1961, posádku tvořil Američan Alan Shepard. Kabina lodi byla pojmenována Freedom 7, tedy „Svoboda.“ Už v lednu byli vybráni tři kosmonauti, Gus Grissom, John Glenn a Alan Shepard, kteří splňovali kritéria pro let do vesmíru.

Alan Shepard byl vybrán teprve koncem dubna jako pilot číslo jedna. Let se měl původně uskutečnit 2. května, ale kvůli nepříznivému počasí byl odložen o tři dny. Vesmírná loď Mercury-Redstone 3 odstartovala ve 14 hodin a 34 minut místního času. Celých pětačtyřicet miliónů amerických diváků napjatě sledovalo u televizních obrazovek živé vysílání startu rakety.

Jméno Alan Shepard je ve Spojených státech amerických velmi známé. Nejen, že se jedná o prvního amerického astronauta, který letěl do vesmíru, ale byl také členem posádky známé lodi Apollo 14. Byl pátým člověkem na světě, který vkročil na Měsíc. Po úspěšném letu Mercury-Redstone 3 byl Shepard jmenován kapitánem mise Mercury-Atlas 10, let byl však zrušen.

Zajímavosti 5. května

Svátek: Klaudie

Počasí: -0,5°C (1864)

             28,4°C  (2003)

Významné události:

1809 patent na tkaní hedvábí ze slámy obdržela Mary Kiesová.

1865 první vlaková loupež, a to ve Spojených státech amerických.

1912 vyšlo první číslo ruských komunistických novin Pravda.

1945 Květnové povstání českého lidu proti německé okupaci v Praze.

1949 byla založena Rada Evropy.

1956 konalo se první mistrovství světa v judu.

1977 začal se prodávat počítač Apple II., první prodej počítače ve velkém.

Významná narození:

1818 Karl Marx, německý filosof, teoretik komunismu a socialismu (Kapitál, Komunistický manifest).

1846 Henry Sienkiewicz, polský spisovatel, držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1905 (Ohněm a mečem, Potopa, Quo Vadis).

1912 Zdeněk Andršt, československý hokejista, trenér a předseda Československého svazu ledního hokeje, stříbro na MS 1961.

1940 Lance Henriksen, americký herec (Terminátor, Vetřelec, Blízká setkání třetího druhu, Vetřeles vs. Predator).

1960 Marek Vašut, český herec (Román pro ženy, Pěsti ve tmě, Bestiář, xXx, Liga výjimečných, Van Helsing, Tristan a Isolda).

Americký let do kosmu s pilotem na palubě se v dějinách ničím významným nezapsal. Důležitý byl především pro vývoj v NASA, která i přesto, že ztratila prvenství prvního člověka ve vesmíru, posbírala více prvních míst i nej než Sovětský svaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám