Hlavní obsah

I Superman má šéfa, byl jím herec Lane Smith

Novinky, Tereza Kušová

Dnes by slavil 75. narozeniny americký herec Lane Smith, výrazný herec vedlejších rolí, který bude českým divákům pravděpodobně nejznámější díky své roli Perryho Whita, šéfredaktora Daily Planet, pro kterého pracoval samotný Superman.

Článek

Walter Lane Smith se narodil 29. dubna 1936 v Memphisu ve státě Tennessee. Úspěšně absolvoval střední školu Leelanau, kde dnes patří do školní síně slávy. Mladý Walter se sice vydal na vysokou školu, konkrétně do Pottstownu, jenže zde příliš dlouho nevydržel, protože u něj převládla jeho vášeň. Herectví.

Walter Lane Smith po jediném roce stráveném na vysoké škole ukončil své studium a stal se členem Actors Studio, což je organizace sídlící v New Yorku, která sdružuje mladé herce, divadelní režiséry a autory her. Smith působil u Actors Studio na přelomu 50. a 60. let a mezi jeho kolegy v té době patřily takové herecké pojmy jako Al Pacino a Dustin Hoffman.

Působení v herecké organizaci mělo pro své členy nezaměnitelný klad v podobě získávání divadelních angažmá. Smith se tak během své kariéry často dostával na prkna, která znamenají svět. Dokonce si zahrál v divadelní verzi populární knihy Přelet nad kukaččím hnízdem, kterou nezapomenutelným způsobem zfilmoval Miloš Forman. V roce 1984 získal divadelní cenu za svůj výkon v Broadwayské hře Glengarry Glen Ross. Ale to už byl známý jako televizní a filmový herec.

Jediná nominace

Smith se začal postupně objevovat na stříbrném plátně po boku známých hollywoodských hvězd. Mezi jeho první snímky patří Poslední americký hrdina z roku 1973, kde si zahrál společně s mladou vycházející hvězdou Jeffem Bridgesem. Hned o dva roky později se setkal v jediném filmu se dvěma giganty "továrny na sny", když si ve snímku Šerif Cogburn zahrál společně s westernovou legendou Johnem Waynem a oscarovou herečkou Katherine Hepburnovou.

Foto: Profimedia.cz

Zeťák (1993)

Jednalo se o pokračování westernu Maršál, kde Wayne ztvárnil věčně opilého zástupce zákona, který neváhá tasit své kolty. První díl dnes již legendárního westernu proběhl nedávno českými kiny v předělávce od bratrů Coenů. Přesto ani tyto role nepomohli Smithovi k získání nějaké výraznější role.

Ta přišla až v roce 1981 v televizním dramatu s prvky dokumentu Poslední dny, kde Smith přesvědčivě ztvárnil prezidenta USA Richarda Nixona. Smithův výkon neunikl řadě kritiků a tak herec získal za své vyobrazení bývalé hlavy Spojených států svoji jedinou nominaci na Zlatý Globus.

V otcových šlépějích

Lane Smith vytvořil během své kariéry nespočet rolí, přesto pro českého diváka bude zřejmě nejznámější ta ze seriálu Superman, kde si zahrál nadřízeného Clarka Kenta, což je Supermanovo alter ego, kterým muž z oceli maskuje svoji existenci.

Foto: Profimedia.cz

seriál Superman (1993)

Smith byl během svého života celkem dvakrát ženatý. Z prvního manželství má syna Robbyho Smitha, který se vydal ve šlépějích svého otce, když se také stal hercem. Americký herec Lane Smith zemřel 13. června ve věku 69 let. Během své bohaté kariéry se sice nikdy nestal hvězdou první kategorie, přesto dokázal vytvořit řadu zajímavých postav.

Zajímavosti 29. dubna

Svátek: Robert

Významné události:

1429 Johanka z Arku spolu s francouzskými vojsky, která vedla, dobyla město Orléans.

1899 byla poprvé překonána rychlost 100 kilometrů za hodinu v automobilu.

1913 byl patentován zip.

1968 na Broadwayi měl premiéru muzikál Vlasy.

Významná narození:

1957 Daniel Day-Lewis, britský herec (Mizerná neděla, Bounty, Poslední Mohykán, Věk nevinnosti, Gangy New Yorku, Až na krev, Nine).

1958 Michelle Pfeifferová, americká herečka (Jestřábí žena, Čarodějky z Eastwicku, Batman se vrací, Hvězdný prach).

1970 Andre Agassi, íránsko-americký tenista, čtyřnásobný vítěz Australian Open, vítěz French Open, Wimbledonu, US Open, vítěz LOH z roku 1996.

1978 Železník, úspěšný dostihový anglický plnokrevník, čtyřnásobný vítěz Velké pardubické.

1970 Uma Thurmanová, americká herečka (Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Kill Bill, Prime, Vdaná snoubenka).

1980 Kian Egan, irský zpěvák, člen hudební skupiny Westlife.

Reklama

Výběr článků

Načítám