Hlavní obsah

Vynálezce morseovky měl slabost pro umění

Novinky, Tereza Kušová

Kombinace teček a čárek, tak vypadá přepis jednoho z nejslavnějších a nejrozšířenějších kódů, který pomáhal lidem celá desetiletí rychle a snadno komunikovat. Morseova abeceda pomáhala přenášet vojenské depeše, běžné zprávy i nouzové signály. Dnes si připomínáme 220 let od narození jejího vynálezce.

Foto: Profimedia.cz

Samuel Morse posílá první telegram.

Článek

Velice inteligentní Samuel Finley Breese Morse byl skutečně mužem tisícero řemesel. Věnoval se malbě portrétů a historických scén, tvorbě soch i vynalézání. Přesto jeho nejznámějším počinem dodnes zůstává vynález Morseovy abecedy.

Samuel Morse se narodil 27. dubna 1791 v Charlestownu, Massachusetts jako nejstarší dítě v rodině geografa a pastora Jeddiaha Morsea a jeho manželky Elizabeth Ann Bresseové Morseové. Samuelův otec byl kazatelem kalvinistické církve, ke které svého syna přísně vedl. Mladý Samuel již od útlého věku prokazoval vysoký intelekt a nadání. Poté, co dokončil studia na akademii Phillips, začal tehdy čtrnáctiletý Samuel studovat na univerzitě v Yaleu.

Foto: Profimedia.cz

Telegrafní stroj na tištění zprávy v morseově abecedě, používal se až do roku 1860

Již během svého mládí projevoval veliký zájem o umění a dokonce se stal žákem slavného amerického malíře Washingtona Allstona. Během svého studia objevil Samuel ještě jednu vášeň, a tou byla elektřina, když se účastnil přednášek Benjamina Sillimana a Jeremiaha Daye, které se jí týkaly. V roce 1810 dokončil Morse své studium na vysoké škole a začal cestovat po Evropě. Během svých cest získával nové vědomosti a na živobytí si vydělával malbou portrétů.

Sochař, malíř, portrétista, ale také vynálezce 

Morse si moc dobře uvědomoval, že ho malování nemůže živit věčně a proto se intenzivně věnoval vynalézání. Jeho první vynálezem se stala takzvaná mramorová brázdička, která usnadňovala vytváření soch. Jenže s podobným vynálezem mladého umělce předběhl Thomas Blanchard. Proto vložil Morse veškeré úsilí do vynalezení nového telegrafu a nové abecedy.

Dodnes není jisté, ve kterém roce Morse elektrický telegraf nakonec vynalezl. Nejčastěji se uvádějí roky 1837 a 1838. Je to způsobeno především tím, že o právo na patentování tohoto vynálezu vedl Morse soudní spor s Josephem Henrym. V roce 1938 změnil Morse telegrafický kód, kterému se od té doby začalo přezdívat "Morseova abeceda".

Foto: Profimedia.cz

Samuel Morse, americký vynálezce morseovky

V roce 1844 uskutečnil Morse první telegrafické spojení, které proběhlo mezi Washingtonem a Baltimorem. Původní abeceda byla ještě v roce 1918 zdokonalena, aby byla co nejefektivnější, když byly nejčastěji používaným písmenům přiřazené ty nejjednodušší znaky. Například písmenko E se tak od této doby vyjadřuje pouhou tečkou.

Samuel Morse zemřel 2. dubna 1872 ve věku 80 let. Svým vynálezem umožnil lidem po celém světě lépe komunikovat a s lehkou nadsázkou můžeme tvrdit, že učinil naší planetku zase o něco menší a je právem považován za muže pokroku.

Signál SOS

Existuje několik způsobů, jak může být Morseova abeceda předávána. Jednou možností je vysílání dlouhých a krátkých tónů, jinou je vizuální zpracování, ať už se jedná o psanou formu, kde se znázorňuje čárkami a tečkami, nebo o formu přerušovaných světelných signálů či znázorňování barevnými prapory.

Foto: Profimedia.cz

Morseova abeceda

Jedním z nejslavnějších signálů předávaných v Morseově abecedě je signál SOS, který bývá mylně překládán jako "Save our souls," přeloženo "Spaste naše duše." Tento překlad je chybný a používal se jen jako mimo technická pomůcka. Další rozšířenou nepravdou, která se tohoto signálu týká, je to, že ho vysílal potápějící se Titanic. Slavná zaoceánská loď totiž vysílala starší a tehdy ještě rozšířenější signál CQD, tedy "Come Quit, Langer" neboli "Přijďte rychle, nebezpečí." Signál SOS vyslala pouze jednou.

Zajímavosti 27. dubna

Svátek: Jaroslav

Významné události:

1989 hurikán v Bangladéši zabil na 500 obyvatel.

2005 Airbus A380 absolvuje první let z Toulouse ve Francii.

Významná narození:

1929 Ivan Vyskočil, český spisovatel a dramatik (filmy: Kdyby tisíc klarinetů, Autostop, Malý Alenáš).

1937 Sandy Dennisová, americká herečka, vyhrála Oscara za výkon ve snímku Kdo se bojí Virginie Woolfové? (Třpyt v trávě, Burani ve městě, Čtyři roční období).

1945 Ondřej Neff, český spisovatel science fiction (Jádro pudla, Vejce naruby, Milénium, Šídlo v pytli).

1951 Ace Frehley, americký muzikant, člen hudební skupiny Kiss.

1972 Lenka Vlasáková, česká herečka (Lea, Tajnosti, Ženy v pokušení, Kawasakiho růže).

1976 Leoš Mareš, český moderátor, uváděl např. reality show Big Brother nebo Českého slavíka, v současnosti Česko Slovenskou SuperStar.

1984 Patrick Stump, americký zpěvák a kytarista, člen hudební skupiny Fall Out Boy.

Dnes se Morseova abeceda již příliš nevyužívá. Výjimečně bývá používaná při určitých vojenských účelech, dále ji využívají skautské oddíly a amatérští radiotelegrafisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám