Hlavní obsah

Válečná loď Vasa uplula jen dva kilometry, než se potopila

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská válečná loď Vasa byla postavena v letech 1626 až 1628. Co je na ní kuriózního je její podoba s Titanicem, který byl postaven o několik století později. Stejně jako zaoceánský parník si Vasa odbyla svou premiéru a derniéru na své jediné plavbě, avšak Vasa se zasloužila o rekord. Stihla uplout pouhé dva kilometry a ihned se potopila. 24. dubna 1961 byla vytažena a stala se jedinou dochovanou lodí pocházející ze 17. století na světě.

Foto: Profimedia.cz

Loď Vasa ve stejnojmenném muzeu

Článek

V Evropě řádila třicetiletá válka a švédský král Gustav Adolf se rozhodl zapojit do sporů. Chtěl válčit především s Polskem, a to vyžadovalo silné námořnictvo pro boje v Baltském moři. Vasa se měla stát hlavní lodí švédského námořnictva, na palubě měla 64 děl, nosnost okolo 1200 tun a unesla posádku 145 námořníků a 300 vojáků. Velikostí se jí žádná nevyrovnala. Celkem mělo Švédsko dvacet válečných lodí, ale žádná nedosahovala takových rozměrů a ani by neunesla tolik děl.

Vasa vyplula 10. srpna 1628 směrem k Polsku, zvládla uplout necelé dva kilometry, když začala jít ke dnu. Loď byla jasně cílená, že musí být větší, objemnější a rychlejší.

V té době již byly známy stavební plány, jak správně zkonstruovat plavidlo, aby plulo a zároveň uneslo tuny zbraní a desítky námořníků. Protože ji chtěl ale švédský král mohutnější, stavitel lodí Henrik Hybertsson plány pozměnil, aby se na palubu vešlo vše, co si panovník přál.

Foto: Profimedia.cz

Součástí lodi jsou stovky dřevěných předmětů, včetně sedmi set soch

Foto: Profimedia.cz

Levobok lodi Vasa

Foto: Profimedia.cz

Ředitel muzea Vasa Klas Helmerson

Loď byla postavena s vysokou nástavbou, měla dvě paluby pro děla. Na dno byly dány kameny, které měly sloužit jako zátěž udržující loď ve stabilní poloze na vodě. Přesto to nestačilo. Vasa byla příliš vratká, a i když měla v podpalubí 120 tun zátěže, převrátila se. Potopila se téměř okamžitě po vyplutí z přístavu.

Vytažena byla po staletích

O vytažení lodi nad hladinu se usilovalo několik desetiletí. Až 24. dubna 1961 byla loď vytažena, dalším stěžejním úkolem bylo plavidlo zachovat.

Rekonstrukce lodi byla několikaletou záležitostí, kdy se použil polyetylen glykol, voskový produkt rozpustný ve vodě, který pomalu postupuje dřevem a nahrazuje veškerou vodu.

Vasa se opravovala, jako když se skládají puzzle. Společně s lodí byly z moře vytaženy i tisíce dřevěných předmětů včetně sedmi stovek soch. Vše se jednotlivě ošetřilo a poté vrátilo zpátky na loď. Moderní analýzy dokonce objevily, že sochy byly původně natřeny křiklavými barvami, vyobrazují lvy, biblické postavy, římské vladaře, mořská stvoření, řecké božstvo a další mýtické postavy.

Foto: Profimedia.cz

Válečná loď Vasa dostala druhou šanci, když po jejím vyzvednutí nad hladinu byla opravena a umístěna do přístavu, kde byla rekonstruována

Foto: Profimedia.cz

Záď je také řezbářsky zdobená

Foto: Profimedia.cz

Model lodi Vasa je také k vidění v muzeu

Válečná loď Vasa se díky rekonstrukci a šetrné a trpělivé práci stala jedinou dochovanou lodí pocházející ze 17. století na světě. V pětadevadesáti procentech je plavidlo původní, zbytek je nahrazen novým dřevem. Je zdobena původními dřevěnými sochami a díky její autentičnosti a reálnosti je Vasa světovým unikátem.

Zajímavosti 24. dubna

Svátek: Jiří

Významné události:

1833 je udělen patent na rychlé občerstvení.

1865 do provozu jsou poprvé uvedeny požární signalizace a policejní telegrafní systém.

1872 vybuchla sopka Vesuv v Itálii.

1949 byla založena organizace Pionýr.

2005 papež Benedikt XVI. byl ve Vatikánu oficiálně uveden do svého úřadu.

Významná narození:

1533 Vilém I. Oranžský, nizozemský politik, je opěvován v nizozemské hymně.

1788 Anna Náprstková, česká podnikatelka a filantropka.

1861 Viktor Oliva, český malíř a ilustrátor (čtyři figurální výplně na stropě paláce Žofín v Praze, ilustrace knih Pravý výlet pana Broučka do měsíce, Pestré cesty po Čechách).

1864 Alois Wolfmüller, německý vynálezce, konstruktér a průkopník letectví, konstruktér prvního sériově vyráběného motocyklu, je tak zapsán v Guinnessově knize rekordů.

1865 Jiří Janda, zakladatel a první ředitel zoologické zahrady v Praze.

1869 František Vydra, český továrník, výzkumník a vynálezce, vymyslel šumící bonbóny, polévkové konzervy, ovocné šťávy, oplatky, prášek do pečiva.

1887 Jiří Steimar, český herec (Maskovaná milenka, Život je krásný, Posel úsvitu, Limonádový Joe aneb Koňská opera).

1930 Richard Donner, americký režisér (Přichází satan!, Superman, Jestřábí žena, série Smrtonosné zbraně, 16 bloků).

1934 Shirley MacLaineová, americká herečka (Dva na houpačce, Byl jsem při tom, Cena za něžnost, Zná ji jako svý boty).

1939 Ján Melkovič, slovenský hudební skladatel a herec (Nebojsa, Sedím na konári a je mi dobre, Díky za každé nové ráno, Zrada, Lea).

1942 Barbra Streisandová, americká herečka, divadelní a filmová herečka, držitelka Oscara v kategorii nejlepší ženský herecký výkon, nejlepší původní píseň, cen Emmy a Grammy, několika Zlatých glóbů (film: Funny Girl, Hello, Dolly!, Takoví jsme byli, Žena v ringu, Jeho fotr, to je lotr!).

1982 Kelly Clarksonová, americká zpěvačka, vítězka American Idol v roce 2002, vítězka několika cen Grammy (alba: My December, Breakaway, Thankful).

Loď je vystavena v muzeu postaveném pouze pro ni ve Stockholmu. Expozice se věnuje právě tématu lodi Vasa.

Reklama

Výběr článků

Načítám