Hlavní obsah

Všestranný Angličan získal uznání po celém světě, včetně šlechtického titulu

Novinky, Tereza Kušová

Anglický filmový, divadelní i operní režisér, scénograf, spisovatel, scénárista, komik i humorista, publicista píšící do novin i časopisů, moderátor rozhlasového i televizního vysílání. Po světě je ale Sir Peter Ustinov nejvíce znám jako filmový herec, protože právě za toto povolání byl dvakrát oceněn Oscarem. Tento všestranný a vzdělaný Angličan se narodil před devadesáti lety.

Foto: Profimedia.cz

Sir Peter Ustinov

Článek

Sir Peter Alexander Freiherr von Ustinov se narodil 16. dubna 1921 v londýnské čtvrti Swiss Cottage, jeho kořeny však mapují půl Země.

Dědeček Petera Ustinova byl známým židovským uprchlíkem z koncentračního tábora v Krakově, emigroval do Etiopie. Jeho otec Jonah Freiherr von Ustinov měl také velmi pestrý život, pracoval jako mluvčí na německém velvyslanectví v Londýně, byl reportérem německé tiskové agentury, roku 1935 ale začal pracovat pro britskou zpravodajskou službu MI5, a získal tak britské občanství.

Z otcovy strany má tedy slavný herec kořeny z Německa, ruské šlechty a etiopské královské rodiny.

Přes matku Naděždu Leontievnu Benoisovou má předky nejen z Ruska, nýbrž i z Francie a Itálie. Její otec byl architektem na carském dvoře, vlastnil obraz Madony od Leonarda da Vinciho, její bratr byl zase jevištní výtvarník, působil u významných ruských dramatiků. Sama byla významnou malířkou a ještě lepší choreografkou ruského baletu. Působila v Petrohradě, když se seznámila s Peterovým budoucím otcem.

To, že mladý Ustinov pocházel z významné umělecké rodiny, se na jeho životě projevilo. Rodiče ho především učili všem rodným jazykům. Peter Ustinov byl rodilý anglický mluvčí, uměl ale také plynně rusky, francouzsky, italsky a německy. Roku 1934 nastoupil na Westminster College, kde se rozhodl studovat drama a herectví, jeho učitelem byl Michel St. Denis z londýnského Divadelního studia. Učil se od těch nejlepších. Ihned po škole nastoupil do divadla v Surrey, kde působil v letech 1937 až 1939.

Úspěch díky tyranskému císaři

Filmového debutu se Peter Ustinov dočkal už v roce 1940 ve snímku Hullo Fame. Stejně jako mnoho dalších začínajících herců se ale Ustinov nerozjel plnou parou vpřed. Velkou Británii zasáhla druhá světová válka a on nastoupil ke Královské britské armádě do regimentu v Sussexu. I přesto mu bylo ale umožněno věnovat se herectví, aby mohl hrát v propagandistických filmech, které přiměly mladé muže nastoupit k armádě.

Foto: Profimedia.cz

Smrt na Nilu (1978)

Foto: Profimedia.cz

Quo Vadis? (1951)

Výlet do Němec (Goose steps out), Let the People Sing a One of Our Aircraft Is Missing, všechny tři snímky z roku 1942 a s nádechem propagandy ze strany britské armády. Zatímco první dva z jmenovaných filmů jsou komedie utahujíce si z nacistů, válečné drama One of Our Aircraft Is Missing už je ambiciózním snímkem, který získal dvě nominace na Oscara, a to za námět a scénář a za speciální efekty. Po válce se Ustinov začal už plně věnovat svému oboru.

Peter Ustinov napsal scénář ke snímku Cesta vpřed, v kterém si také zahrál. A právě v tuto chvíli jeho kariéra nastartovala a jela kupředu. První významná role přišla už roku 1951, kdy si zahrál tyranského císaře Nera v téměř tříhodinovém historickém snímku Quo Vadis? Filmová adaptace historického románu od Henryka Sienkiewicze o osudech křesťanů ve starověkém Římě. Film získal celkem osm nominací na Oscara, za nejlepší film, kameru, výpravu, kostýmy, střih, hudbu a dvě za nejlepšího herce ve vedlejší roli, z nichž jeden byl právě Peter Ustinov.

Foto: Profimedia.cz

Spartakus (1960)

I když Ustinov nominaci neproměnil, získal za ztvárnění Nera Zlatý glóbus. Na další ocenění ale nemusel dlouho čekat. Nejvýznamnější role ho teprve čekaly. V roce 1960 jí byla role majitele gladiátorské školy v dodnes kultovním filmu Spartakus od režiséra Stanleyho Kubricka. Role mu vynesla vytouženého Oscara a nominaci na Zlatý glóbus. Dalšího Oscara získal opět za vedlejší roli ve snímku Topkapi z roku 1964, tentokrát dobrodružná komedie, kde Ustinov ztvárnil tureckého průvodce turistů Arthura Simona Simpsona, jehož zákazníky se stali lupiči.

Sir Ustinov měl bohatý život

Peter Ustinov proslul také jako slavný detektiv Hercule Poirot v televizních zpracováních detektivek od Agathy Christie, například ve snímku Smrt na Nilu. Velmi úspěšný byl také jako režisér, za zmínku určitě stojí díla Billy Budd nebo Lady L., za něž si vysloužil nominaci na cenu BAFTA za nejlepší scénář. Oba filmy jsou tak rozdílné, že Ustinov opět dokazuje, jak je všestranný. Billy Budd dobrodružné drama z prostředí námořníku a Lady L komedie o francouzské prostitutce, která se zamiluje do ambiciózního zlodějíčka.

Anglickému velikánovi byl roku 1975 udělen titul Rytíř Řádu britského impéria, v roce 1990 byl i povýšen do šlechtického stavu. Získal také několik významných ocenění. V roce 1972 obdržel Stříbrného medvěda na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně za mimořádný umělecký přínos. Roku 1992 získal cenu BAFTA za excelentní výkony ve filmu a poslední významné ocenění dostal v roce 2001 v Německu. Zlatou kameru dostal jako čestné uznání za přínos filmu.

Foto: Profimedia.cz

Lady L (1965) v hlavních rolích Paul Newman a Sophia Lorenová

Foto: Profimedia.cz

Peter Ustinov přijímá roku 1961 sošku Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, kterou ztvárnil ve filmu Spartakus.

Sir Peter Ustinov byl i významným publicistou a spisovatelem. Jmenujme alespoň některé z jeho her a románů: Dezinformátor, Schusspeitel Veliký, Stařec a Pan Smith nebo Spycatcher the Klop, publikace pojednávající o jeho otci, kterému se přezdívalo Klop. Zmiňuje zde, že jeho otec byl nejspíš vyzvědač u MI5, nejen zpravodaj.

Zajímavosti 16. dubna

Svátek: Irena, Bernadeta

Významné události:

1853 první osobní železniční doprava byla otevřena v Indii.

1943 doktor Albert Hofman objevil psychedelické účinky LSD.

1990 „doktor smrt,“ Jack Kevorkian, se podílí na první asistované sebevraždě.

1991 firma Škoda Auto se spojila s německou automobilovou společností Volkswagen.

2003 do Evropské unie vstoupilo nových deset členských států.

2007 Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě v Blacksburgu ve státě Virginia zemřelo 32 lidí a desítky byly zraněny poté, co na škole začal střílet jihokorejský student, sám se pak zastřelil.

Významná narození:

1838 Karel Bendl, český skladatel a sbormistr, nejoblíbenější český skladatel druhé poloviny 19. století vedle Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka (Polonéza, Cypřiše, Květy lásky, Skřivánčí písně).

1882 Jaromír John, český spisovatel (Humoresky, Tabatěrka, Večery na slamníku, Pampovánek).

1889 Charlie Chaplin, anglický filmový tvůrce (Psí život, Kid, Dáma z Paříže, Cirkus, Diktátor, Světla ramp, Král v New Yorku).

1897 Alois Šmolík, český letecký konstruktér, hlavní konstruktér a hnací článek vývoje ve firmě Letov.

1907 Joseph-Armand Bombardier, kanadský vynálezce, konstruktér a zakladatel firmy Bombardier, postavil prvního předchůdce sněžného skútru už v patnácti letech.

1912 Catherine Scorseseová, americká herečka a matka slavného režiséra Martina Scorseseho (Kdo to klepe na moje dveře, Král komedie, Mafiáni, Kmotr III, Mys hrůzy, Casino).

1927 Benedikt XVI., současný papež římskokatolické církve.

1947 Lee Kerslake, britský bubeník, hrál se skupinou Black Sabbath, spolupracoval na albech Ozzyho Osbourna, nyní je členem rockové skupiny Uriah Heep.

1950 David Graf, americký herec, nejvíce známý jako seržant Tackleberry z filmové série Policejní akademie.

1965 Jon Cryer, americký herec, scénárista a filmový producent, známý jako Alan Harper ze seriálu Dva a půl chlapa.

1965 Martin Lawrence, americký herec (Mizerové I a II, Není, co ztratit, Agent v sukni, Divočáci).

Zemřel 28. března 2004 na selhání srdce na švýcarské klinice v Genolieru. Sir Peter Alexander Ustinov se však během svého života nenudil. České země navštívil hned dvakrát, poprvé v roce 1991, kdy vystupoval v pražském Národním divadle, a podruhé roku 2001. Třikrát se oženil a měl celkem čtyři děti. Přes pětatřicet let také působil jako ambassador dětského fondu UNICEF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám