Hlavní obsah

Nacisté chystali triky, nad kterými by žasl i James Bond

Právo, Vladimír Plesník

Otrávená čokoláda, jedovaté popelníky, zrcátko z dámské kabelky infikované bakteriemi – nad takovými zabijáckými nástrahami by dnes možná užasl i agent Jejího Veličenstva James Bond. Nešlo však o filmové rekvizity, ale tajná nacistická organizace je chtěla nasadit po konci války proti spojeneckým vojákům.

Foto: Falcon, Právo

Poslední představitel Jamese Bonda Daniel Craig

Článek

„Dnes je velmi snadné zavrhnout tyto záměry jako nerealistické či dokonce bláznivé,“ řekl listu Daily Mail o odtajněných dokumentech britského Národního archivu Christopher Andrew, oficiální historik britské tajné služby MI5. „Tehdy ovšem nebylo od věci domnívat se, že po vítězství spojenců zůstane v Evropě krajně nebezpečné nacistické podzemí, které vytasí zbraně v tajné válce.“

Plány na mstu britským zpravodajcům prozradila čtveřice agentů nacistického abwehru polapená dva měsíce před koncem války ve Francii. Zadržení při výsleších vylíčili do podrobností nástrahy, jež na spojence číhají a jež měly rozsévat paniku a strach.

Hned několik nacistických skupin se chtělo uchýlit k sabotážím a teroristickým operacím, jež by zabíjely či přinejmenším oslabovaly vítěze.

Spoléhaly se mj. i na cigarety a doutníky vyvolávající úpornou bolest hlavy. Oběti – spojeneckému důstojníkovi měl německý agent nabídnout tabletku aspirinu poté, co sám jeden spolkl. Lahvička s lékem však měla skrývat prášky s jedem. Nepřítel by do 10 minut nežil.

Počítalo se i se ženskými zbraněmi

Němci při vymýšlení triků nešetřili fantazií. Obzvlášť zákeřný, čistě ženský trik počítal s tím, že německá agentka „zapomene“ na schůzce se spojeneckým důstojníkem zrcátko. Předtím ho ovšem na toaletě zamoří bakteriemi.

Nacističtí tajní agenti měli nakapat na stolech restaurací chemikálii, jež po doteku mokrého skla vybuchne. Hosty, jimž přinesou nápoje, by pak zasypala sprška střepin. Z dílny „hnědých“ vynálezců pocházely i drobné kapsle, které by agenti vkládali do popelníků. Po kontaktu s hořícím popelem měly uvolňovat jedovatý plyn.

Ačkoli britská a americká kontrarozvědka většinu spiklenců pozatýkala, a zhatila tak bizarní plány, spojenecké velení přísně trestalo vojáky za konzumaci německých potravin, kávy, sladkostí a nápojů, Zřejmě ne však dostatečně. Na podzim 1945 skončili v nemocnici po konzumaci šnapsu čtyři američtí vojáci. Dva zemřeli. Pálenka byla otrávená. Totéž se stalo dvojici britských důstojníků v prosinci 1945. Zabily je tabulky německé čokolády.

Reklama

Výběr článků

Načítám