Hlavní obsah

Policajt z Beverly Hills slaví kulatiny a chystá čtvrtý díl

Novinky, Tereza Kušová

Komediální herec, nadaný komik, začínající v Saturday Night Live, se proslavil rolí známého černošského policisty z Beverly Hills a San Franciska. Eddie Murphy byl na výsluní, ale také na dně, nikdy to však nevzdal, a i když ho filmoví fanoušci a kritici nenávidí i milují zároveň, jeho jméno bude stále žádaným tématem.

Foto: Profimedia.cz

Eddie Murphy

Článek

Eddie Murphy se narodil 3. dubna 1961 v New Yorku v USA, v části Brooklyn. Otec zemřel, ještě když byl Eddie malý chlapec. Matka se ale znova provdala, Eddie měl tak vlastní sestru i bratra a k nim přibyl ještě nevlastní bratr. Talent komika a exhibice se u Eddieho projevil velmi brzy, už v patnácti letech napsal a sám propagoval krátkou hru v místních barech. Brzy na to začal vystupovat v klubech a stal se z něj velmi známý stand-up komik.

Na první nabídku nemusel moc dlouho čekat. Už v roce 1975 mu byla nabídnuta role v Saturday Night Live. Sláva televizní show začala upadat, Eddie Murphy ji ale zachránil a stal se také prvním jejím hercem, kterému na základě výkonů v TV show byla nabídnuta filmová role. Po něm takovou šanci dostali další, jako Ben Stiller nebo Adam Sandler.

Foto: Profimedia.cz

48 hodin (1982)

Foto: Profimedia.cz

Policajt v Beverly Hills III (1994)

Roku 1982 si mladý Murphy zahrál v prvním celovečerním filmu a hned s hvězdou Nickem Noltem. Snímek 48 hodin kritici vychválili a Eddie odstartoval svou kariéru filmové hvězdy. Není se čemu divit, že po dalším strhujícím výkonu v Záměně a následně v Policajtovi v Beverly Hills se rozhodl svou kariéru u Saturday Night Live skončit. Známý detektiv Axel Foley odstartoval novou éru akční komedie. Hláškující policista si získal srdce každého z nás, Eddie se v této roli objevil hned třikrát a na další jízdu se chystá už roku 2014, kdy do kin vtrhne díl čtvrtý.

Sbírá glóby i maliny

Eddie Murphy je znám především svými komediálními rolemi, ať už v čisté komedii, akční komedii nebo romantické komedii. Objevil se ale také ve vážnějších rolích, jednou takovou je ztvárnění Jamesa ‘Thunder‘ Earlyho v hudebním dramatu Dreamgirls, za kterou si vysloužil Zlatý glóbus a nominaci na Oscara a další ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Dreamgirls (2006)

Foto: Profimedia.cz

Zamilovaný profesor (1996)

Murphy je znám tím, že rád hraje více rolí v jednom filmu, jako ve snímcích Zamilovaný profesor nebo Norbit. Za snímek Norbit si vysloužil několik nominací na Zlatou malinu a některé i proměnil. Další jeho oblíbenou hereckou profesí je i dabování. Nejznámější postavy, kterým Eddie propůjčil svůj hlas, jsou drak Mušu z disneyovské Legendy o Mulan a Oslík z filmové série Shrek, za kterého obdržel i cenu Kids Choice Awards.

Posledním Murphyho filmem, který doputoval i na plátna kinosálů, bylo komediální sci-fi Seznamte se s Davem. Eddie má zde dvojroli. Představuje mimozemskou raketu vypadající jako člověk, musí se na Zemi chovat přirozeně, zevnitř je řízen malými mimozemšťany, z nichž jeden je opět Eddie Murphy, a ten chce zabránit zničení planety Země. Film se stal propadákem, z rozpočtu 60 miliónů se produkci vrátilo „pouhých“ 50 miliónů.

Mezi vyčnívající snímky filmografie amerického herce patří Upír z Brooklynu. I když ne zase tak jednoznačně, opět se jedná o romantickou komedii, tentokrát však obohacenou o příznak hororová. Upír Maxmilián připlouvá do newyorského přístavu, aby zachránil svůj druh, je totiž posledním upírem na světě. Jeho družkou se však má stát krásná policistka, kterou sice život s šarmantním Maxmiliánem láká, ale zároveň si uvědomuje, co by znamenalo stát se upírem.

Foto: Profimedia.cz

Dr. Dolittle (1998)

Roku 2014 má do kin vtrhnout nejspíš poslední šance Eddieho Murphyho snímek Policajt v Beverly Hills 4. Detektiv Axel Fowly se vrací, jestli to ale bude návrat s fanfárami nebo posměšný, to se fanoušci brooklynského komika dozvědí až za tři roky.

Zajímavosti 3. dubna

Svátek: Richard

Významné události:

1882 slavný americký bandita Jesse James byl zabit Robertem Fordem.

1922 Joseph Stalin se stal prvním generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu.

1973 první hovor na přenosném mobilním telefonu je uskutečněn v New Yorku v USA.

Významná narození:

1873 Jan Janský, český neurolog a psychiatr, objevitel čtyř základních krevních skupin.

1876 Tomáš Baťa, český podnikatel, zavedl mnohé nové myšlenky ve výrobě a prodeji, vymyslel např. systém mezd, s bratrem si založil ve Zlíně obuvnickou živnost, dnes známá firma Baťa.

1893 Leslie Howard, anglický herec (Zkamenělý les, Pygmalion, Jih proti Severu).

1912 Jiřina Štěpničková, česká herečka (Muži v offsidu, Jedenácté přikázání, Babička, Kladivo na čarodějnice, Skřivánci na niti).

1921 Jan Sterlingová, americká herečka, Zlatý glóbus a nominace na Oscara za roli v Rozbouřeném nebi (Muž se zbraní, Tím hůř, když padnou, Incident, První říjnové pondělí).

1922 Doris Dayová, americká herečka, získala Zlatý glóbus a cenu Grammy a nominaci na Oscara (Mladík s trumpetou, Miluj mě nebo mě opusť, Muž, který věděl příliš mnoho, Učitelčin miláček, Později, miláčku!).

1924 Ivan Andreadis, český stolní tenista a sportovní novinář, dvě stříbra z MS ve dvouhře, čtyři bronzy z MS ve dvouhře, čtyři zlata z MS ve čtyřhře, dvě stříbra z MS ve čtyřhře, zlato na MS ve smíšené dvojici.

1924 Marlon Brando, americký herec (Tramvaj do stanice Touha, Divoch, Vzpoura na Bounty, V přístavu).

1942 Marsha Masonová, americká herečka, čtyřnásobná nominace na Oscara (Propustka do půlnoci, Děvče pro zábavu, Druhá kapitola, Jen když já se směji, Bojové nasazení).

1958 Alec Baldwin, americký herec (Manželství s mafií, Podnikavá dívka, Hon na ponorku, Muž na ženění, Letec, Nějak se to komplikuje).

1962 Jaroslav Benák, československý hokejista, stříbro z ZOH 1984, zlato, stříbro i bronz z MS.

1972 Jennifer Garthová, americká seriálová herečka, nejlépe známá svou rolí Kelly Taylorové v seriálu Beverly Hills 90210.

1986 Amanda Bynesová, americká herečka (Co ta holka chce, Super náhradník, Královna ročníku, Hairspray).

Reklama

Výběr článků

Načítám