Hlavní obsah

Britská nepolíbená se přes noc stala hvězdou, dnes slaví padesát

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

11. dubna 2009 lidé celého světa mohli slyšet andělský hlas Susan Boyleové, nyní známé zpěvačky. Ošklivka, nepolíbená nebo také zpěvácký fenomén, takové přezdívky si vysloužila. Susan se ale stejně jako ošklivé káčátko stala labutí princeznou a dokázala vytvořit šokující tvář i v obličeji nekompromisního porotce Simona Cowella.

Foto: Profimedia.cz

Britská zpěvačka Susan Boyleová zpívá papeži Benediktu XVI. v únoru 2010

Článek

Susan se narodila v Blackburnu ve Skotsku 1. dubna 1961 jako nejmladší z deseti dětí. Otec Patrick Boyle byl horníkem, veterán druhé světové války, ale také zpěvákem vlastní kapely the Bishop’s Blaize, matka Bridget byla zase textařkou v manželově kapele. Muziku má tedy Susan v krvi. Narodila se, když bylo matce už 47 let, a protože byl porod velmi těžký a Susan se na krátkou chvíli nedostalo kyslíku, mělo to za následek problémy ve škole.

Susan Boyleová dokončila školu s nízkou kvalifikací, zaměstnání si našla jako pomocná síla v kuchyni státní školy. Když sourozenci odešli „z domu,“ Susan zůstala s rodiči sama. Starala se o ně do jejich smrti. Otec zemřel už v roce 1990, matka roku 2007 v požehnaném věku 91 let. Susan neměla přátele, byla sama. Soused vypověděl, že když jí zemřela matka, Susan čtyři dny nevyšla z domu, nereagovala na klepání ani telefonáty.

Susan docházela do místního kostela v Blackburnu, sama byla římskou katoličkou. Zpívala ve sboru, stala se dobrovolnicí, navštěvovala starší členy kostela v jejich domovech. Susanin život byl jen rutina a zpěv. Její zpěvácká zkušenost tak zahrnovala pouze kostelní sbor a příležitostné karaoke v místních barech a hospodách. Ve Velké Británii pomalu začínal druhý ročník soutěže Britain’s Got Talent (Británie má talent). Susan se po jejím zhlédnutí rozhodla, že do příštího ročníku se přihlásí, což se stalo prvním veřejným sólovým vystoupením Susan Boylové.

Nikdo jí nevěřil

Za života rodičů neměla Susan čas myslet na sebe a na svůj sen stát se zpěvačkou. Na přelomu roku 2008 a 2009 se zúčastnila předvýběrového řízení do třetího ročníku Britain’s Got Talent ve skotském městě Glasgow. Susan úspěšně prošla a mohla se začít připravovat na své první vystoupení před skutečnou porotou a diváky, které jí čekalo 11. dubna 2009.

Susan se představila porotě složené ze Simona Cowella, Amandy Holdenové a Pierse Morgana jako osmačtyřicetiletá žena, která nebyla nikdy políbena a žijící na malé vesnici ve Skotsku. Celý sál, včetně poroty, ji odsoudil podle jejího vzhledu. Neupravená žena středního věku všem oznámila, že jejím snem je být slavná a úspěšná jako britská muzikálová zpěvačka Elaine Paigeová. Záběry na publikum, které jen kroutilo očima a vytvářelo směšné grimasy, donutilo nejednoho diváka zachovat se v tu chvíli stejně.

Susan Boylová řekla, že zazpívá známou píseň I Dreamed a Dream z muzikálu Bídníci. Zazněly první tóny, Susan otevřela ústa a náhle nezbývalo všem přítomným nic jiného, než úžasem otevřít pusu a sypat si popel na hlavu. Z fleku odzpívat, bez pořádné zpěvácké průpravy, tak náročnou píseň dokáže jen málo skutečných zpěvaček, a Susan Boyleová se náhle mezi ně zařadila.

Susan nemusela píseň ani dozpívat a už si získala srdce každého v sále a stand-up ovace po prvních pár slovech písně. Dozpívala, otočila se doslova na podpatku a chystala se odejít z pódia, zadrželi ji až moderátoři. Nikoho nepřekvapilo, že jí porota poslala dál a že se za nedlouho objevila i ve finále, až na Susan. Ta byla šokována a nečekala to, takový úspěch snášela jen velmi ztěžka.

Vysnila si svůj sen

Susan Boyleová měla fanoušky v každém koutě Velké Británie, ale i přesto ji porazila taneční skupina Diversity, ale jen o pouhých 4,7 procenta hlasů. Na její finále se na pozvání dvou porotců přiletěla  podívat i Demi Mooreová, která celý Susanin životní příběh sledovala v televizi. I když Susan vlastně v soutěži prohrála, dnes si Diversity nikdo nepamatuje, ale Susan? Vystupuje, vydává nová alba, zpívá duety se slavnými zpěváky a zpěvačky, mezi které se řadí i Susanin idol, Elaine Paigeová, s níž si půl roku po finále v Britain’s Got Talent zazpívala I Know Him so Well.

Foto: Profimedia.cz

Susan Boyleová se připravuje na vystoupení v televizní show The Morning před Vánocemi roku 2010

Ze Susan se stala hvězda doslova přes noc. Všichni ji milovali, dokázala nejedno tvrdé srdce rozehřát. Navštívila dokonce Prahu, když se rozhodla, že své první album natočí s Českým symfonickým orchestrem. Českou republiku tak navštívila už v červnu roku 2009.

Zajímavosti 1. dubna

Svátek: Hugo

Významné události:

1826 Samuel Morey si dal patentovat spalovací motor.

1899 v Olomouci byl zahájen provoz elektrické tramvaje.

1900 ve Francii proběhla policejní reforma, díky níž mimo jiné policisté dostali povolení nosit zbraň.

1976 Steve Jobs a Steve Wozniak zakládají společnost Apple Inc.

2001 Nizozemsko je první zemí na světě, kde se registrované manželství homosexuálů stalo legitimní.

2002 Nizozemsko jako první země na světě legalizovalo eutanazii.

2009 začala vysílat televizní stanice Prima Cool.

2009 Chorvatsko a Albánie vstoupily do NATO.

Významná narození:

1578 William Harvey, anglický lékař, anatom a fyziolog, objevil krevní oběh.

1697 Antoine François Prévost, francouzský spisovatel (Manon Lescaut, Le doyen de Killérine).

1809 Nikolaj Vasiljevič Gogol, ukrajinsko-ruský spisovatel (Mrtvé duše, Revizor, Ženitba, Petrohradské povídky).

1815 Otto von Bismarck, německý politik, sjednotil Německo, první ministr Pruska a první německý kancléř.

1883 Hugo Bezděk, významná sportovní osobnost narozena v Praze, odjel ale do USA, kde se věnoval americkému fotbalu, byl trenérem basketbalu, vedoucím katedry atletiky, ředitelem Školy Atletiky a Tělesné výchovy, byl zvolen do Síně slávy vysokoškolského amerického fotbalu.

1885 Wallace Beery, americký herec (Ztracený svět, Láska kvete v každém věku, Lidé v hotelu, Večeře o osmé, Ostrov pokladů).

1920 Toširó Mifune, japonský herec (Rudé slunce, Bitva o Midway, Sedm samurajů, Jódžinbó, Sandžúró, Rašómon).

1929 Milan Kundera, český spisovatel, žil ve Francii (Směšné lásky, Valčík na rozloučenou, Život je jinde, Nesnesitelná lehkost bytí).

1930 Grace Lee Whitneyová, americká herečka známá rolí Janici Randové ze série Star Treku (Dům voskových figurín, Někdo to rád horké).

1938 Ali MacGrawová, americká herečka, získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara (Love Story, Útěk, seriál Dynastie).

Album Susan Boyleové se dotočilo teprve v roce 2010, objevilo se tak na listině nominovaných alb roku 2010 na cenu Grammy v kategorii nejlepší popové album. K její nominaci tak přispěl i Český symfonický orchestr, který se stal jediným českým zástupcem v hlavních nominacích na prestižní hudební ocenění. V dané kategorii nakonec zvítězila opět Lady Gaga s albem The Fame Monster.

Reklama

Výběr článků

Načítám