Hlavní obsah

Geniální dramatik se inspiroval vlastním životem

Novinky, Tereza Kušová

Dramatik oceněný dvakrát Pulitzerovou cenou za hry Tramvaj do stanice Touha a Kočka na rozpálené střeše, za drama Rose Tattoo obdržel cenu Tony, od prezidenta USA Jimmyho Cartera získal Prezidentskou medaili svobody. Americký spisovatel Tennessee Williams se narodil právě před sto lety.

Foto: Profimedia.cz

Tennessee Williams ve svém studium v Key West na Floridě roku 1957 hledá inspiraci na další hru.

Článek

Vlastním jménem Thomas Lanier Williams se narodil 26. března 1911 ve státě Mississippi ve Spojených státech amerických. Rodiče Edwina a Cornelius upřednostňovali Tennesseeho mladšího bratra, který byl silnější a mohutnější, otec si myslel, že je Tennessee zženštilý. Střední školu navštěvoval ve státě Missouri, kam se celá rodina přestěhovala v jeho sedmi letech. Nejblíž měl Tennessee ke své sestře Rose, které byla diagnostikována schizofrenie už v útlém věku, většinu svého života tak strávila v psychiatrické léčebně.

Už v šestnácti letech vyhrál třetí místo v psaní za esej Může být dobrá žena dobrým sportem?, která byla publikována v místních novinách Smart Set. Po střední nastoupil na Univerzitu v Missouri, poté pokračoval ve studiu na Univerzitě ve Washingtonu, kde napsal hru Me Vaysha. Titul získal ale až na Univerzitě v Iowě v roce 1938, zde napsal drama Jarní bouři.

První cena, a rovnou od kritiků na Brodwayi

Ihned po škole se začal Williamsův sen pomalu naplňovat. V roce 1939 získal Rockefellerův Grant v hodnotě 1000 dolarů, do roka byla jeho hra Bitva andělů představena v Bostonu, kde diváky nebyla příliš kladně přijata. O pár let později ale stejnou hru přepracoval a uvedl ji rovnou v New Yorku, kde se stala úspěšnou.

Na počátku 40. let se Williams přestěhoval do New Orleans, aby psal pro Works Progress Administration, agenturu, která podporovala a pomohla mnoha umělcům přežít hospodářskou krizi v USA. Tennessee zde žil na 722 Toulouse Street ve francouzské čtvrti, kterou použil jako inspiraci ve své hře Vieux Carreé z roku 1977. Dnes je tato budova součástí Historické kolekce New Orleans.

Foto: Profimedia.cz

Hra Kočka na rozpálené plechové střeše se hraje po celém světě. Na snímku je její představení v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Ocenění Kennedy Center Honors od roku 1978 každoročně obdrží ti umělci, kteří se nějak významně zasadili o rozvoj americké kultury. Mezi prvními oceněnými byl i Tennessee Williams (uprostřed), který jej získal za přínos divadlu.

Od roku 1944 měl už štěstí s každou hrou. Skleněný zvěřinec byl představen v Chicagu a setkal se s takovým úspěchem, že se Tennessee Williams rozhodl odjet s tímto dramatem do New Yorku na Broadway. Hra vypráví příběh zmrzačené dívky Laury, která na krátkou chvíli poznává cit lásky, i když je koupený, je tam role i bratra Laury Toma. Diváci dodnes věří, že Williams dosadil do hry vlastní rodinné vztahy. Skleněný zvěřinec vyhrál cenu newyorských kritiků Nejlepší hra sezóny.

Tramvaj do stanice Pulitzer

Následovala jedna z Tenesseeho nejznámějších her Tramvaj do stanice touha z roku 1947. Psychologické drama o ženě, která čelí samotě a strachu ze stárnutí. Williams za hru získal první Pulitzerovu cenu a o pár let později bylo drama i zfilmováno a bylo nominováno na 12 Oscarů, z nichž čtyři film proměnil – nejlepší herečka v hlavní roli, nejlepší herec ve vedlejší roli, nejlepší herečka ve vedlejší roli a nejlepší výprava černobílého filmu. Do filmu byli obsazeni divadelní herci z New Yorku na Brodwayi, kde hráli ve stejnojmenné hře.

Další dramata Léto a dým, Římské jaro paní Stoneové, Tetovaná růže, Camino Real a známé Kočka na rozpálené plechové střeše z roku 1955, za které získal druhou Pulitzerovu cenu. Hra byla také zfilmovaná v hlavní roli s Paulem Newmanem a Elizabeth Taylorovou, snímek získal šest nominací na Oscara. Hra vypráví o rodině plantážníka, který se vrací domů z léčebného pobytu, vše se doma ale mezitím změnilo.

Inspirace pochází ze života

Mezi poslední Williamsovy hry patří Baby Doll, Sladké ptáče mládí, Noc s leguánem, Osm smrtelnic posedlých, dvě byly vydány posmrtně, a to Louka modrých dětí a jiné povídky a Anděl ve výklenku. Hrdinové jeho her jsou často ztotožňováni s Tennesseeho rodinou. Laura ve Skleněném zvěřinci a Blanche v Tramvaji ve stanici touha je založena na sestře Rose. Amanda ve Skleněném zvěřinci je podobná Willimsově matce, a život Toma ve Skleněném zvěřinci nebo Sebastiana v Najednou, poslední léta je neuvěřitelně podobný životu Tennesseeho.

Foto: Profimedia.cz

Plakát na film Tramvaj do stanice touha z roku 1951.

Foto: Profimedia.cz

Kočka na rozpálené plechové střeše z roku 1958 v hlavních rolích s Elizabeth Taylorovou a Paulem Newmanem.

Foto: Profimedia.cz

K příležitosti sta let od narození Tennesseeho Williamse bude v roce 2011 uvedeno hned několik nových her, které mistr napsal na sklonku života, a nebyly ještě uvedeny. Na snímku hra Zelené oči byla nastudovaná v New Yorku.

Ve svých hrách využívá své životní zkušenosti, proto se můžeme setkat s léčebnami či lobotomií, což prožila právě jeho sestra Rose. Několik motivů je také založeno na homosexualitě, alkoholismu a duševní labilitě, všechny tyto prvky byly Williamsovi vlastní. Jeho první poměr s mužem byl s tanečníkem Kipem, jeho fotku nosil stále s sebou, až byl nakonec Williams odhalen a v roce 1950 se o něm psalo jako o homosexuálovi v časopise Times, ale na popularitě mu to neubralo.

Zajímavosti 26. března

Svátek: Emanuel

Významné události:

1945 za války v Tichomoří dobyli Američané japonský ostrov Iwodžimu.

1953 Jonas Salk oznámil první testy své vakcíny proti obrně za úspěšné.

1976 královna Alžběta II. posílá první královský e-mail.

1995 Schengenská smlouva vstoupila v platnost.

Významná narození:

1698 Prokop Diviš, český přírodovědec a vynálezce, vymyslel bleskosvod.

1849 Armand Peugeot, francouzský průkopník automobilismu.

1874 Oscar Nedbal, český skladatel, dirigent a violista (operety: Polská krev, Cudná Barbora, Vinobraní).

1929 Josef Boháč, český hudební skladatel, byl ředitelem nakladatelství Panton a šéfredaktorem hudebního vysílání Československé televize (opery: Námluvy, Goya, Zlatá svatba, Rumcajs).

1963 Vilma Cibulková, česká herečka (Čas sluhů, Báječná léta pod psa, Pupendo, Duše jako kaviár).

1975 Lenka Šmídová, česká jachtařka, stříbro na LOH v Athénách 2004.

1985 Keira Knightleyová, britská herečka (Láska nebeská, Pýcha a předsudek, Pokání, Piráti z Karibiku, Vévodyně).

Tennessee Williams zemřel 25. února 1983 ve věku 71 let v New Yorku. Udusil se po užití drog, alkoholu a léků na předpis. Williams svůj majetek odkázal své sestře Rose a část Univerzitě Jihu na podporu programu tvůrčího psaní. Rose bylo dopřáno dožít ve speciálním a velmi luxusním ústavu pro duševně choré. Když v roce 1996 zemřela, zbytek peněz byl odkázán opět Univerzitě Jihu.

Reklama

Výběr článků

Načítám