Hlavní obsah

Město gondol bylo založeno před 1590 lety

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoitalské město nacházející se na laguně překvapivě ve výšce 0 metrů nad mořem, historické, kulturní a bývalé sklářské město. Od roku 1932 pořádá Mezinárodní filmový festival, kde se každoročně uděluje Zlatý lev sv. Marka. Jedna z nejnavštěvovanějších destinací Itálie je i kulturní památkou UNESCO. Benátky patří mezi nejromantičtější místa na Zemi a podle legendy bylo založeno před 1590 lety.

Foto: Profimedia.cz

Benátky, italsky Venezia, anglicky Venice

Článek

Počátek Benátek sahá až do doby stěhování národů, kdy obyvatelé severní Itálie hledali útočiště před barbary na bahnitých ostrovech. Z osad na laguně vznikly 25. června 421 Benátky. Město na rozdíl od jiných nebylo závislé na zemědělství, nemělo potřebné pozemkové a surovinové zázemí, Benátky se zaměřily na obchod s Orientem, který neustále vzkvétal.

Vrchol Benátek přišel až v 15. a 16. století, kdy se staly významnou metropolí umění, hlavně výtvarného, ale také architektury. Známými umělci byli v té době například Tizian, Carpaccio nebo Palladio. V Benátkách si našlo svou tradici i divadlo, jeden z nejznámějších italských dramatiků pochází právě z tohoto kouzelného města, byl jím Carlo Goldoni.

Foto: Profimedia.cz

Slavný most Ponte di Rialto přes Canal Grande

Foto: Profimedia.cz

Slavnost Regatta Storica na Canalu Grande

Foto: Profimedia.cz

Nakupování na Ponte di Rialto

Dnes je severoitalské město závislé především na cestovním ruchu, největším turistickým tahákem jsou gondoly, které proplouvají celým městem, brázdí kanály, podplouvají mosty. Návštěvník si tak slavné město může prohlédnout i jinak než jen z chodníků a cest. Benátky jsou tvořeny více než 400 kamennými mosty, 15 tisíci domy stojícími na dubových kůlech zaražených ve vodě. Nejznámějším mostem je Ponte di Rialto.

Gondoly jsou součástí Benátek už od 11. století, v 16. století bylo vydáno nařízení, že všechny tyto atypické lodě musí být černé, aby se zabránilo projevům bohatství. Při zvláštních příležitostech, oslavách města či festivalech jsou navíc zdobeny květinami. Zajímavostí je, že patronem gondoliérů je český světec Jan Nepomucký. Jeho socha stojí u kostela sv. Jeremiáše, je jedinou sochou umístěnou na břehu Canalu Grande. Každoroční slavnost všech gondoliérů a veslařů Regatta Storica vede právě k soše Nepomuckého.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní náměstí Benátek Piazza San Marco

Foto: Profimedia.cz

64. Mezinárodní filmový festival v Benátkách, který se konal na přelomu srpna a září roku 2007

Foto: Profimedia.cz

Canal Grande při západu slunce

Spíše než silnice jsou hlavní dopravní tepnou kanály, jeden takový je dlouhý čtyři kilometry a široký 70 metrů, Canal Grande protíná přímo střed města. Spojuje hlavní nádraží a přístav s historickým náměstím svatého Marka a centrem města. Mezi největší poklady města se řadí pamětihodnosti jako kostel sv. Marka, Dóžecí palác, renesanční stavby kostel San Giorgio Maggiorre nebo knihovna Sansovino, barokní kostel Santa Maria della Salute.

Koncem srpna se ve slavném italském městě koná Benátský filmový festival, který byl založen roku 1932 hrabětem Giuseppem Volpim di Misurataem. Promítání probíhá vždy v historickém Palazzo del Cinema. Benátský filmový festival patří mezi světově nejproslulejší, hlavní cenou je Zlatý lev sv. Marka, který je i v logu festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční karneval v Benátkách je skvělou turistickou podívanou

Foto: Profimedia.cz

Benátský karneval je také představení extravagantních masek

Foto: Profimedia.cz

Benátský karneval je také představení extravagantních masek

Nejznámější slavností Benátek ale stále zůstává tradiční karneval, který se koná každoročně koncem února a ohlašuje tak začátek půstu. Karneval ale nemá nic společného náboženskými tradicemi, naopak. Stal se symbolem hýření a pití, je to čas, kdy se má zapomenout na rozdíly mezi pohlavími, sociálním postavením, všichni si mají být rovni, a proto je každý schován za maskou. Typický je plášť a bílá maska. Karneval trvá celých deset dní před tím, než započne půst. Celých deset dní Benátky víří večírky, oslavami, hlasitou hudbou, zpěvem a tancem.

Zajímavosti 25. března

Svátek: Marián

Významné události:

1420 proběhla bitva u Sudoměře, ve které Jan Žižka porazil vojsko katolických pánů.

1918 založena Běloruská lidová republika.

1987 papež Jan Pavel II. vydal encykliku Redemptoris Mater o blahoslavené Panně Marii.

Významná narození:

1297 Arnošt z Pardubic, první pražský arcibiskup.

1834 Banjamin Forstner, americký vynálezce, dal si patentovat vrták se šroubovicí.

1942 Aretha Franklin, americká soulová zpěvačka, nejúspěšnější držitelkou cen Grammy, nazývána Královnou soulu.

1947 Elton John, anglický popový zpěvák, skladatel a klavírista, má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

1962 Marcia Crossová, americká herečka, známá svými rolemi Bree Van de Kampové v Zoufalých manželkách a Dr. Kimberley Shawové v Melrose Place.

1965 Sarah Jessica Parkerová, americká herečka, známá ze seriálu Sex ve městě (Líbánky v Las Vegas, Ed Wood, Klub odložených žen).

Reklama

Výběr článků

Načítám