Hlavní obsah

Jednomu z největších návrhářů pánského oblečení je šedesát

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová módní značka Tommy Hilfiger je známá svou elegancí, jednoduchostí, ležérností, kolekcí košil, blůz, svetrů a kalhot pro volný čas. Právě dnes slaví její zakladatel Thomas Hilfiger 60. narozeniny. Spolupracuje se známými celebritami jako Jeniffer Lopezovou, nyní se ale zaměřil na hudbu a její protagonisty a plánuje spojit své síly s Lady Gaga.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Hilfiger na 25. výročí své značky v New Yorku v září 2010, kde představil kolekci jaro/léto 2011.

Článek

Thomas Jacob Hilfiger se narodil 24. března 1951 v městečku Elmira ve státě New York v USA do irsko-americké rodiny jako druhý z devíti dětí. Tommyho otec byl klenotník, ze svého syna však chtěli mít rodiče inženýra. Chodil na střední školu v Elmiru, po studiích už ale nepokračoval dál ve vzdělávání, v osmnácti začal pracovat v maloobchodě.

Netrvalo dlouho a Thomas si otevřel vlastní obchod, který nazval The People’s Place. I když byl obchod, kde vyhrával DJ nejnovější hudbu, zaměřen spíše na teenagery, chodili k Hilfigerovi za nákupem lidé různého věku i pohlaví. Přímo z New York City dovezl do svého obchůdku novinku na trhu - zvonové rukávy a zvonové džíny. Prodával rock’n’rollové oděvy s nápisy hudebních skupin Kiss a Aerosmith. V roce 1975 měl řetězec sedmi obchodů, ale kvůli Hilfigerovu flámování všechny zkrachovaly.

Foto: Profimedia.cz

Obchod Tommy Hilfiger ve městě módy v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Móda Tommy Hilfiger předvedena v praxi na všech generacích.

Foto: Profimedia.cz

Pánská móda značky Tommy Hilfiger.

Foto: Profimedia.cz

Světoznámý módní návrhář Tommy Hilfiger s dcerami Elizabeth a Ali.

V pětadvaceti zamířil Thomas společně se svou přítelkyní Susie do New Yorku, aby se mohl plně věnovat návrhářství. Hilfiger mohl pracovat na pozici asistenta u návrháře Calvina Kleina a Perryho Ellise, možná by to i přijal, ale Thomas měl v hlavě už pár nápadů, jak prorazit na trh módy, a tak nabídku odmítl. Na Manhattanu založil opět The People’s Place.

V roce 1984 se Thomas se Susie vzali, na líbánky odjeli do Indie, kde navrhl kolekci pro jednu z místních oděvních továren. Hilfigerova práce se zalíbila indickému textilnímu magnátovi Mohanu Murjaniovi, který vlastnil licenci na džíny od Glorie Vanderbiltové. Murjani chtěl tyto džíny oživit, dát jim mladší vzhled, proto si vybral Hilfigera.

Foto: Profimedia.cz

Oslava k 25. výročí značky Tommy Hilfiger v Metropolitní opeře v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Dámská móda značky Tommy Hilfiger.

Foto: Profimedia.cz

Týden módy v New Yorku v únoru 2011, kolekce Tommyho Hilfigera.

Foto: Profimedia.cz

Tommy Hilfiger na týdnu módy v New Yorku 2011.

Roku 1985 přejmenoval svou společnost na Tommy Hilfiger Corporation. Firma začala vzkvétat. Hilfiger se zaměřil na pánské a sportovní oblečení, postupně přidal i dámské oblečení, dětské oblečení, obuv, parfémy, doplňky, dokonce i bytové doplňky. Hilfiger je znám svým ležérním přístupem k módě, což je poznat už z jeho přejmenování na Tommy z Thomase.

Zajímavosti 24. března

Svátek: Gabriel

Významné události:

1896 A. A. Popov provedl první přenos rádiových vln mezi různými budovami, Petrohrad v Rusku.

1933 počátek Třetí říše.

1989 u pobřeží Aljašky ztroskotal americký tanker Exxon Valdez, do moře se vylilo 40 tisíc tun ropy.

Významná narození:

1896 František Tichý, český malíř a grafik, titul Zasloužilý umělec a získal Medaili Za zásluhy I. stupně.

1899 Rudolf Antonín Dvorský, český hudební skladatel, kapelník, zpěvák a herec, skládal filmovou hudbu, v mnoha takovýchto snímcích si i zahrál malou roli (Kristián, U pokladny stál, Lízino štěstí, Muži v ofsajdu).

1913 Ljuba Hermanová, česká herečka a muzikálová a operetní zpěvačka, známá píseň Život je jen náhoda.

1930 Steve McQueen, americký herec (Sedm statečných, Velký útěk, Skleněné peklo, Nepřítel lidu).

1948 Jezy Kukuczka, polský horolezec, druhá osoba, která zdolala všech 14 osmitisícovek.

1970 Sharon Corrová, členka irské hudební skupiny The Corrs.

1973 Jim Parsons, americký herec, známý rolí Sheldona Coopera v americkém sitcomu Teorie velkého třesku, za ni také obdržel Cenu Emmy a Zlatý glóbus za rok 2010.

1973 David Moravec, český hokejista, zlato z ZOH v Naganu 1998, dvě zlata z MS 1999 a 2001 a dva bronzy z MS 1997 a 1998.

Hilfiger prohlásil, že on, Perry Ellie, Ralph Lauren a Calvin Klein jsou čtyři velcí američtí návrháři pánského oblečení. I když je toto prohlášení předčasné, není daleko od pravdy. Thomas Hilfiger byl roku 1995 jmenován Pánským návrhářem roku. Pro letošní rok 2011 se rozhodl opět spolupracovat s hudebními hvězdami a zvažuje vytvořit novou kolekci se zpěvačkou Lady Gaga nebo skupinou Rolling Stones.

Reklama

Výběr článků

Načítám