Hlavní obsah

Meteorologie slaví společně se Světovou meteorologickou organizací

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové mají dnes svátek, slaví Mezinárodní den meteorologie, který tak připomíná vznik Světové meteorologické organizace v roce 1950. Zajišťuje mezinárodní spolupráci mezi národními meteorologickými službami, v České republice je touto službou Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Profimedia.cz

Tropická bouře Rita ze září 2005 nad Karibikem

Článek

Světová meteorologická organizace (WMO) vychází z Mezinárodní meteorologické organizace (IMO), která byla založena v roce 1873. WMO byla založena 23. března 1950, o rok později se stala součástí OSN jako zvláštní agentura pro meteorologii zahrnující počasí i klima, provozní hydrologii a související geofyzikální jevy. K 9. prosinci 2009 měla WMO 189 členských zemí a teritorií.

Mezinárodní spolupráce v globálním měřítku je důležitá pro rozvoj meteorologie a hydrologie. Organizace poskytuje rámec pro tuto spolupráci. Významně přispívá k ochraně života a majetku před přírodními katastrofami, k ochraně životního prostředí, posiluje ekonomické a sociální sektory v oblastech vodních zdrojů, bezpečnosti potravin a nebo i dopravy.

WMO podporuje spolupráci na meteorologickém, klimatickém a geofyzikálním pozorování, asistuje u každého předávání technologií, dat, ale také při vzdělávání a výzkumech. Organizace pomáhá uplatňovat meteorologii v zemědělství, letectví, dopravě, životním prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Světová meteorologická organizace v Ženevě ve Švýcarsku

Klima v kombinaci s vodou představuje 90 procent všech přírodních katastrof. WMO má programy poskytující důležité informace, které mohou zachránit stovky životů a snížit škody na majetku a životním prostředí. Ve spolupráci s dalšími agenturami OSN Světová meteorologická organizace podporuje řadu úmluv o životním prostředí a vládám poskytuje poradenství. Tyto aktivity přispívají k zajištění udržitelného rozvoje národů.

Česká republika je součástí WMO

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) je organizace zabývající se především předpovědní a výstražnou službou počasí v oborech meteorologie, klimatologie, hydrologie a letecké meteorologie. Zřizuje a provozuje měřící stanice a sítě s využitím státní pozorovací sítě pro sledování kvalitního a kvantitativního stavu atmosféry a hydrosféry a příčin vedoucí k jejich znečišťování nebo poškozování. Dalším důležitým předmětem ČHMÚ je provádění a koordinace vědecké a výzkumné činnosti.

Česká republika je jedním ze zakládajících členů Světové meteorologické organizace a ČHMÚ jako představitel národní hydrometeorologické služby spolupracuje s četnými mezinárodními organizacemi a institucemi jako například Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a Evropská organizace pro využití meteorologických družic (EUMETSAT).

Foto: Profimedia.cz

Průměrná teplota povrchu půdy na Zemi měřená od 12. do 19. července z let 2000 až 2006.

Foto: Profimedia.cz

Meteorolog sleduje počasí nad Spojenými státy americkými.

Základ dnešního ústavu vznikl 1. ledna 1920 rozhodnutím ministerské rady Československé republiky jako Státní ústav meteorologický. Vládním nařízením ČSR z 1. ledna 1954 vznikl spojením meteorologického ústavu s hydrologií hydrometeorologický ústav. V roce 1967 v souvislosti s růstem významu ochrany životního prostředí byl do ústavu začleněn ještě třetí obor, a to ochrana čistoty ovzduší.

Zajímavosti 23. března

Svátek: Ivona

Významné události:

1857 byl nainstalován první výtah s bezpečnostním zařízením v případě poškození kabelů, Broadway v New Yorku.

1897 bylo ženám povoleno studium na Filosofické fakultě UK v Praze.

1903 bratři Wrightové zažádali o patent na jedno z jejich prvních letadel.

1956 Pákistán se stane první islámskou republikou na světě.

1996 na Tchaj-wanu mají první přímé volby, prezidentem se stane Lee Teng-hui.

Významná narození:

1833 Eduard Novotný, český jazykovědec a průkopník těsnopisu.

1862 Gabriela Preissová, česká spisovatelka (Její pastorkyňa, Gazdina roba, Cestou za štěstím).

1871 Maurice Garin, francouzský cyklista italského původu, první vítěz Tour de France.

1887 Josef Čapek, český malíř a spisovatel (Povídání o pejskovi a kočičce, Psáno do mraků, Stín kapradiny).

1910 Akira Kurosawa, japonský režisér (Sedm samurajů, Krvavý trůn, Tělesná stráž).

1950 Anthony De Longis, americký herec, kaskadér a choreograf, Harrisona Forda učil s bičem k filmu Indiana Jones, Michelle Pfeiffer také učil s bičem pro její roli Catwoman, zkušený šermíř, učil herce šermovat a sám získával malé role s mečem.

1959 Catherine Keenerová, americká herečka, dvakrát nominovaná na Oscara za nejlepší vedlejší roli (8 MM, V kůži Johna Malkoviche, Capote, Útěk do divočiny).

1967 Kateřina Kornová, česká herečka, modelka, moderátorka (filmy: Playgirls, Temné zpovědi).

1976 Michelle Monaghanová, americká herečka (Mission: Impossible 3, Kiss Kiss Bang Bang, Gone Baby Gone, Jak ukrást nevěstu, Oko dravce).

Od roku 1955 se postupně vytvářela pracoviště s náplní hydroprognózní, klimatologickou, technickou, aerologickou a také publikační a knihovnickou. Zvlášť vznikl odbor pro povodí Moravy a laboratoř ochrany ovzduší. ČHMÚ prošel naposledy změnami roku 1996, kdy byl do provozu uveden meteorologický radar v lokalitě Skalky na Moravě, a 2000, kdy byl takový radar umístěn na vrcholu Praha v Brdech.

Reklama

Výběr článků

Načítám