Hlavní obsah

Představitel čtvrtého Jamese Bonda slaví pětašedesát

Novinky, Tereza Kušová

Rhett Butler ve volném pokračování Jihu proti severu televizní minisérie Scarlett učaroval nejednu divačku, jako tajnému agentovi s povolením zabíjet mu každý fanda záviděl bondgirls, po boku Kleopatry byl jako Markus Antonius. Britský herec Timothy Dalton se narodil právě před pětašedesáti lety.

Foto: Profimedia.cz

Timothy Dalton

Článek

Timothy Dalton se narodil 21. března 1946 v severním Walesu ve Velké Británii jako nejstarší z pěti sourozenců. Matka byla Američanka s italskými a irskými kořeny, otec Angličan, který sloužil za druhé světové války, v době Timothyho narození byl zaměstnán jako reklamní agent. Herectví v rodině se projevilo pouze u prarodičů, kteří byli varietními umělci.

Dalton měl narýsovanou slibnou kariéru u královského letectva. Vystudoval gymnázium, kde vynikal ve sportech a zajímal se o vědní obory, poté nastoupil k leteckým kadetům, Leteckému výcvikovému sboru.

V šestnácti letech ale zhlédl Shakespearovo představení Macbetha a zamiloval se do divadla. Dalton ihned opustil letectvo a zapsal se na Královskou akademii dramatického umění a ještě se přidal k The National Youth Theatre, organizaci zajišťující tvořivý a osobnostní rozvoj mladých lidí prostřednictvím kreativního umění.

Foto: Profimedia.cz

Na Větrné hůrce (1970)

Studia ukončil předčasně, angažmá dostal v Birmingham Repertory Theatre, to už se psal rok 1966. Timothyho hvězda začala rychle stoupat, v souboru dostával slibné role, zazářil především ve hře od G. B. Shawa Svatá Jana. V Londýně slavil úspěchy jako člen Královské Shakespearovské společnosti v titulní roli Romea a Julie.

Na Bonda si dělal zálusk už v 60. letech

V roce 1967 o Daltona projevila zájem britská veřejnoprávní televizní stanice BBC, obsadila ho do čtrnáctidílné série Saturday While Sunday. Díky této příležitosti se stal známou tváři a dostal svou první filmovou roli mladého krále Francie Filipa ve snímku Lev v zimě z roku 1968 nominovaném na tři Oscary, kde hrál po boku známých hollywoodských es, jako byla Katharina Hepburnová, Peter O’Toole a Anthony Hopkins, kterého postava Richarda, králova syna, také poslala do výšin.

Foto: Profimedia.cz

Lev v zimě (1968) - Timothy Dalton (nahoře uprostřed), Anthony Hopkins (vlevo dole), Katherine Hepburnová (vpravo nahoře) a Peter OToole (uprostřed)

Foto: Profimedia.cz

Agatha (1979)

Foto: Profimedia.cz

Flash Gordon (1980)

U filmu a televize už Dalton zůstal, divadlo ho stále přitahovalo, tak se rolím na prknech, co znamenají svět, nebránil. Objevil se v italském snímku Giochi particolari, byl zde však nadabován italským hercem.

Dalton byl obsazován do televizních seriálů, jako pohledný mladík získával srdce dívek v The Three Princes, Five Finger Exercise a Candida. Na počátku 70. let se opět objevil v úspěšném snímku nominovaném na dva Oscary, z nichž jednoho proměnil v kategorii Nejlepší kostýmy, od režiséra Kena Hughese Cromwell.

Roku 1969 se Timothy účastnil konkurzu na hlavní mužskou roli snímku V tajné službě jejího veličenstva, představitele Jamese Bonda. Bohužel neuspěl, tvůrcům pro tu roli připadal Dalton moc mladý. Za ztvárnění skotského vévody Henryho Darnleyho v Marii, královně skotské z roku 1971 byl nominován na cenu BAFTA. V roce 1972 měl v jeho kariéře nastat převrat, získal hlavní roli v Lady Caroline Lamb, ale na poslední chvíli byl nahrazen. Dalton filmovou společnost zažaloval a vyhrál, ale i přesto už ho do filmu neobsadili.

Zlatá osmdesátá

Timothy se stáhl a věnoval se jen divadlu po dobu čtyř let. S divadelními společnostmi Královská Shakespearovská společnost a Perspektivní divadelní společností zcestoval celý svět a zářil v hrách Král Lear, Jindřich V., Jindřich IV., Marná lásky snaha a opět v inscenaci Romeo a Julie. Až v roce 1975 se objevil ve filmu v britsko-rakouské produkci Permission to Kill.

Foto: Profimedia.cz

Jindřich IV., hlavní roli ztvárnil Timothy Dalton už po několikáté, Shakespearovy hry si zamiloval.

V roce 1978 čekal Daltona první americký film od starého známého režiséra Kena Hughese Sextette. Timothy začal pendlovat mezi USA a Velkou Británií. 80. léta 20. století pro Daltona znamenala zlatý věk. V roce 1983 zářil v roli Rochestera v populárním filmu od společnosti BBC Jana Eyreová. Hlavní roli ztvárnil i v Antoniovi a Kleopatře, o patnáct let později si zahrál ještě jednou ve snímku o egyptské královně tentokrát jako Julius Caesar.

Foto: Profimedia.cz

Dech života (1987)

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana na anglické premiéře filmu Dech života pozdravila i hlavního představitele Bonda Timothyho Daltona.

Foto: Profimedia.cz

Povolení zabíjet (1989)

Foto: Profimedia.cz

Představitelé Jamesa Bonda zleva: Timothy Dalton, Roger Moore a Pierce Brosnan.

Osudným rokem pro Timothyho Daltona se stal rok 1987, kdy ho producent Cubby Broccoli obsadil do role čtvrtého Jamesa Bonda. Nastoupil tak po Rogerovi Moorovi, Georgovi Lazenbym a Seanovi Connerym. Ve snímku Dech života se jako tajný agent 007 osvědčil a mohl si tak zahrát Bonda ještě ve filmu Povolení zabíjet opět od režiséra Johna Glena. Dostal nabídku ztvárnit milovníka žen a alkoholu ještě do třetice, to už ale Dalton odmítl, nechtěl zůstat zaškatulkován, nahrazen byl Piercem Brosnanem.

Jako Rhett Butler si získal srdce divaček celého světa

Timothy se opět vrátil k divadlu, hrál na Brodwayi. Na počátku 90. let si už mohl vybírat role, jednou z nich byla i role Rhetta Butlera ve volném čtyřdílném televizním pokračování úspěšného Oscary ověnčeném snímku Jihu proti severu Scarlett z roku 1994. Scarlett slavil úspěch nejen ve Spojených státech amerických, ale také po celém světě. Dalton jako obvykle po hereckém úspěchu ustoupil a rozhodl se, že příští film, ve kterém bude hrát, bude malý a osobitější.

Foto: Profimedia.cz

The Kings Whore (1990)

Foto: Profimedia.cz

Srdce žen celého světa si získal díky roli Retha Buttlera ve čtyřdílné anglické sérii Scarlett (1994)

Foto: Profimedia.cz

Hořké sladkosti (2000)

Hlavní role ztvárňoval už jen v romantických a ne moc úspěšných filmech jako Útes, Kosmetička a zvíře, Hořké sladkosti. Naposledy jsme ho mohli vidět v úspěšném snímku Cizinec z roku 2010, kde hlavní role obsadili Angelina Jolieová a Johnny Depp. Timothy Dalton se věnuje především divadlu a televizním romantickým minisériím. Jako dabér všechny překvapil ve filmu Toy Story 3 rolí Pana Pricklepanta, plyšového ježka v pokoji Bonnie, který si myslí, že je velký pan herec.

Zajímavosti 21. března

Svátek: Radek

Významné události:

1857 zemětřesení v Tokiu v Japonsku zabilo přes 100 tisíc lidí.

1953 byl Národním shromážděním zvolen Antonín Zápotocký prezidentem ČSR.

1963 federální věznice na ostrově u San Franciska Alcatraz je uzavřena.

1965 Martin Luther King Jr. vede 3 200 lidí v třetím a nakonec i úspěšném boji za lidská práva Afro-Američanů, pochod ze Selmy do Montgomery ve státě Alabama v USA.

1980 americký prezident Jimmy Carter oznámil, že USA budou bojkotovat Letní olympijské hry v Moskvě na protest sovětské invaze v Afghánistánu.

1999 Bertrand Piccard a Brian Jones dokončili první oblet Země v horkovzdušném balónu.

Významná narození:

1685 Johann Sebastian Bach, německý hudební skladatel (Braniborské koncerty, Matoušovy pašije, Umění fugy, Goldbergovy variace).

1903 Jaroslav Novotný, český filmový režisér a zakladatel českého výukového filmu (Ženitba, Dlouhé dopoledne, Poslední exil).

1953 Dalibor Janda, český zpěvák a kytarista (Hurikán, Kde jsi?, Žít jako kaskadér, Padá hvězda).

1955 Halina Pawlowská, česká publicistka a moderátorka talk-show Banánové rybičky.

1958 Gary Oldman, anglický herec (Pravdivá romance, Pátý element, Air Force One, Batman začíná, Temný rytíř).

1962 Matthew Broderick, americký herec (Producenti (2001), Lví král, Stepfordské paničky, seriál Dva a půl chlapa).

1978 Alena Šeredová, česká modelka, v roce 1998 v soutěži Miss World obsadila čtvrté místo.

1980 Ronaldo de Assis Moreira, známý jako Ronaldinho je brazilský fotbalista, s reprezentací získal zlato na MS 2002 v Brazílii a bronz na LOH 2008 v Pekingu, Ligu mistrů UEFA vyhrál v roce 2006, když hrál za klub FC Barcelona, v současnosti je v brazilském klubu Flamengo.

Reklama

Výběr článků

Načítám