Hlavní obsah

První černošský fotbalista s kapitánskou páskou

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První černošský fotbalista na mezinárodní úrovni, jeden z nejvýznamnějších fotbalových hráčů 19. století, krajní obránce Andrew Watson celkem třikrát hrál za Skotsko a dovedl ho k vítězství, první zápas v národních barvách odehrál 12. března 1881.

Článek

Andrew Watson se narodil 18. května 1857 v Britské Guayaně. Otec byl bohatý skotský plantážník cukru Petr Miller a matka místní žena Rose Watsonová. Andrewovi se dostalo dobrého vzdělání, studoval střední školu King’s College School, která se nachází v Londýně ve Wimbledonu, kam odcestoval s celou rodinou.

Už na škole vynikal ve sportu, včetně fotbalu. Později odešel studovat do Skotska, kde na Univerzitě v Glasgow vystudoval obory přírodní filosofie, matematika a inženýrství mechaniky. Láska k fotbalu ho ale neopustila a ihned po škole se mu věnoval naplno.

Nejlepší bek ve Skotsku

Se svou fotbalovou kariérou začal v klubu FC Maxwell v roce 1876, to však ještě nebyl členem týmu. Už tady si upevnil pozici coby krajního obránce, zvládal hrát jak na pravém, tak na levém křídle, trenér ho mohl obsadit na jakoukoliv stranu a on svou úlohu zvládl na jedničku. Ještě v tom samém roce podepsal smlouvu s místním týmem FC Parkgrove, kde zastával i role zapisovatele zápasů. Zde získal jedno z prvenství. První černošský fotbalový administrátor.

V roce 1880 přešel do FC Queen‘s Park, v té době považován za jeden z největších klubů ve Velké Británii. Opět zde později zaujal i roli zapisovatele. S Queen’s Park se několikrát zúčastnil soutěže o Skotský pohár, kterou také vyhráli. Stal se tedy prvním černošským hráčem, který tuto prestižní a hlavní cenu na Britských ostrovech vyhrál.

Watsona si začal všímat Skotský fotbalový svaz (SFA) a netrvalo dlouho a viceprezident mu nabídl místo v reprezentačním týmu. „Andrew Watson, jeden z nejlepších beků, co máme. V Queen’s Parku se rychle učil a postupoval dopředu. Je rychlý, silný, z jeho kopů je cítit jistota. Takový hráč si zaslouží místo v jakémkoliv reprezentačním týmu.“

Mezinárodní kariéru začal hned jako kapitán

12. března nastoupil na hřiště za tým Skotska dokonce jako kapitán. V zápase na Kennington Oval v Londýně proti Anglii je dovedl k výhře 6-1. Celkem v reprezentačních barvách odehrál tři utkání a všechna s kapitánskou páskou. Druhý zápas se odehrál o dva dny později v Acton Parku ve Wrexhamu proti Walesu, opět výhra pro Skoty 5-1.

Na poslední mezinárodní zápas nastoupil o rok později, 11. března 1882. Měla to být odveta Anglie, tentokrát odehrávající se na domácí půdě Skotska v Glasgow, avšak i tentokrát z toho tým pod vedením Watsona vyšel vítězně s pěti góly na kontě. Zatímco na utkání s Walesem bylo 1 500 diváků, v Glasgow už bylo 10 tisíc fanoušků.

V roce 1882 se zúčastnil, opět jako první černošský fotbalový hráč, slavné anglické soutěže FA Cupu. S londýnským týmem FC Swifts se však neprobojoval až do finále. Porazili ale 8-1 Blackburn Rovers, klub, který obhajoval vítězství anglického poháru.

Nejlepší fotbalista 19. století

Andrewu Watsonovi se ještě za jeho profesionální kariéry odstěhovala rodina do Sydney v Austrálii. První fotbalista afrického původu na mezinárodní a profesionální úrovni, čtyřnásobný vítěz Charity Cupu a dvojnásobný ve Skotském poháru, odcestoval za pár let za rodinou, kde dožil a umřel v roce 1902.

Zajímavosti 12. března

Svátek: Řehoř

Významné události:

1894 Coca-Cola se v USA poprvé prodává v lahvích.

1912 dívčí skautský oddíl je založen ve Spojených státech amerických.

1918 Moskva se stává hlavním městem Ruska.

1938 byl proveden anšlus Rakouska, připojení k nacistickému Německu neboli Třetí říši.

1983 v Angole, jižním státě Afriky, bylo uneseno 66 Čechoslováků protivládní organizací UNITA.

1993 Severní Korea prohlásila, že odstupuje od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a odmítne pustit inspektory do jaderných zařízení.

1999 Česká republika vstoupila do NATO.

Významná narození:

1921 Gordon McRae, americký herec a zpěvák (Oklahoma!, Kolotoč).

1922 Jack Kerouac, americký spisovatel (Na cestě, Osamělý poutník, Dharmoví tuláci).

1946 Liza Minnelliová, americká herečka a zpěvačka, působila hlavně na Brodwayi, držitelka cen Emmy, Oscar, dvou Zlatých glóbů a Tony Award (Kabaret; New York, New York).

1949 Rob Cohen, americký filmový režisér, producent a spisovatel (režie: Denní světlo, xXx, Rychle a zběsile).

1950 Jon Provost, americký herec, nejvíce známý jako dětská hvězda seriálu Lassie.

1956 Steve Harris, anglický baskytarista a zakládající člen skupiny Iron Maiden.

1968 Aaron Eckhart, americký herec (Erin Brockovich, Jádro, Děkujeme, že kouříte, Temný rytíř).

1978 Matěj Rupert, český zpěvák a frontman skupiny Monkey Business.

1982 Barbora Černošková, česká moderátorka a redaktorka redakce sportu České televize.

V roce 1926 sportovní novinář Tutyrus studiem fotbalové historie zjistil, že ve Skotsku žil a hrál černošský fotbalista, který měl neuvěřitelný talent a vedl zemi i na mezinárodní úrovni. Potvrdil, že Watson byl v té době nejlepším fotbalistou za posledních 50 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám