Hlavní obsah

Zlatý Ručinský slaví čtyřicet

Novinky, Tereza Kušová

Český hokejový útočník, trojnásobný mistr světa, s našimi hokejisty vyhrál na slavném turnaji století v roce 1998 v Naganu, k vítězství dopomohl i svými třemi brankami. Prošel sedmi kluby během třinácti sezón v NHL. Nyní hráč HC Sparty Praha, na hostování v HC Benzině Litvínov, Martin Ručinský slaví čtyřicáté narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Martin Ručinský v barvách klubu St. Louis Blues na podzim 2006.

Článek

Martin Ručinský se narodil 11. března 1971 v západních Čechách v Mostě. Už odmala tíhnul ke sportu, v mládí se pak musel rozhodnout mezi tenisem a hokejem. Přednost dal hokeji, za což mu může být český národ vděčný. Dodnes je však i výborným tenistou.

Na konci osmdesátých let se uchytil v týmu HC Litvínov, kde zářil celé tři sezóny. Už v roce 1991 si ho ale všimla zámořská NHL a nabídla mu smlouvu. První rok v Americe si odehrál v Edmonton Oilers v Kanadě. V NHL zůstal až do konce sezóny 2007-2008, kdy vystřídal ještě dalších šest klubů - Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Montreal Canadiens, Dallas Stars, New York Rangers a Vancouver Canucks.

Foto: Profimedia.cz

Martin Ručinský je vášnivým golfistou. Na snímku s Petrem Nedvědem na golfovém hřišti na Karlštejně.

V dresu Edmontonu Martin nastoupil 10. ledna 1992, o pár měsíců později 14. dubna zde vstřelil i svůj první gól. Ručinský se ale stále vracel do své rodné země, za Litvínov nastoupil na část sezóny, v roce 1998 to bylo na pár měsíců, když čekal na obnovení smlouvy s Montrealem. V NHL celkem odehrál 575 zápasů, kde vstřelil 158 branek.

V dresu reprezentace nastoupil ještě za Československo 7. února 1991 ve Stockholmu na Švédských hokejových hrách. ČSFR reprezentoval celkem šestkrát, Českou republiku už dvaatřicetkrát s jedenácti brankami na kontě. Posledním zápasem v českém dresu bylo utkání 25. února o třetí místo, které také hoši obhájili, na Zimních olympijských hrách 2006 v Turíně proti Rusku.

Počátek české hokejové zlaté éry

Největší úspěch spolu s českou reprezentací ale Ručinský zažil na Zimních olympijských hrách v Naganu v roce 1998. Na 18. zimních olympijských hrách se měl odehrát hokejový turnaj století. Mezinárodní olympijský výbor se dohodl s NHL, že nejslavnější ligová soutěž na světě bude poprvé v historii přerušena, aby na olympijském turnaji mohli startovat hráči z této ligy. Očekávalo se, že o zlato se poperou týmy Spojených států amerických a Kanady, nikdo nepočítal s malým státem v srdci Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Český hokejový tým blahopřeje Martinu Ručinskému, když vstřelil branku proti USA na MS 2005 ve Vídni. Česká republika vyhrála 3-2.

Turnaj čeští hokejisté odstartovali utkáním s Finskem, které porazili jednoznačně 3-0. Ve skupině Českou republiku ještě čekaly zápasy s Kazachstánem, který převálcovala suverénně 8-2, svými dvěma góly přispěl i Martin Ručinský, a s Ruskem. Toto utkání se ukázalo jako osudné, měly se na ledě potkat ještě jednou, a to při finále.

I když ve skupině C tým české reprezentace skončil jako druhý pod Rusy, do čtvrtfinále postoupil, kde hrál proti favorizovaným Američanům. Jeden z nejdramatičtějších zápasů turnaje začal pro Čechy špatně. Po první třetině prohrávali 1-0. Co hráčům Ivan Hlinka řekl v šatnách, je ve hvězdách, jedno je ale jisté, vybudilo je to natolik, že po druhé třetině se třemi brankami tentokrát odcházeli se vztyčenými hlavami. Opět přispěl i Ručinský, když mu asistovali Lang se Šmehlíkem v 36. minutě. Třetí třetina už pak byla jen formalitou a Dopita vítězství potvrdil ještě čtvrtou brankou minutu před ukončením zápasu.

Zlaté Nagano

S nejhoršími možnými týmy, s kterými se mohli Češi setkat, se bohužel i potkali. Vybrali si to, jak se patří a po prohře s Ruskem a výhře nad USA, se v semifinále porvali o postup do finále s Kanadou. Do té doby neexistoval v hokejovém světě nikdo, kdo by si pomyslel, že malý stát v centru Evropy by mohl konkurovat takovým hokejovým velmocím.

Foto: Profimedia.cz

Česká reprezentace po vítězství v semifinálovém zápase nad Kanadou 1-0 na Zimních olympijských hrách 1998 v Naganu.

Zápas s Kanadou skončil výhrou našich až při samostatných nájezdech, kdy jako jediný trefil puk do sítě Reichel. Martin Ručinský stejně jako ostatní spoluhráči branku nedal. Cesta do finále byla volná, jedinou překážkou k vítězství byli Rusové, kteří našince ve skupině porazili, měli tedy o důvod víc je tentokrát porazit.

Utkání bylo bezbrankové až do 48. minuty, kdy dal gól Svoboda. Posledních dvanáct minut nezbývalo, než bránit, bránit a zase bránit, což se vyplatilo a český národ zažil vlnu euforie v podobě zlaté olympijské medaile. Martin Ručinský se spolu s Růžičkou a Reichelem svými třemi trefami zařadil mezi nejlepší střelce českého mužstva.

Všude dobře, doma nejlíp

Dalšími významnými mezníky v hokejové kariéře Martina Ručinského byla tři zlata z mistrovství světa z let 1999, 2001 a 2005. V roce 1999 na MS v Norsku se stal dokonce nejlepším útočníkem českého týmu a členem All Stars týmu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Ručinských v barvách pražské Sparty.

V roce 2008 ukončil Ručinský svou kariéru v NHL a vrátil se natrvalo do České republiky, kde nastoupil za HC Sparta Praha, to však ranilo city fanoušků Litvínova. Na podzim loňského roku ale náhle Spartu opustil a nevěděl, co dál. Rozhodoval se mezi ukončením kariéry nebo nástupem do Litvínova, který v té době trénoval Ručinského spoluhráč z Nagana Robert Reichel.

Zajímavosti 11. března

Svátek: Anděla

Významné události:

1985 Michail Gorbačov se stal vůdcem Sovětského svazu.

1990 obnovení nezávislosti Litvy, která jako první ze sovětských republik vyhlásila nezávislost.

2004 teroristický útok Al-Káidy v Madridu, zemřelo 191 lidí a přes 1 800 jich bylo zraněno. Útok se odehrál přesně 911 dní od 11. 9. 2001, atentátu na USA, anglosaská média píší 9/11.

Významná narození:

1950 Bobby McFerrin, americký jazzový zpěvák, nejznámější svou skladbou Donť Worry, Be Happy.

1952 Douglas Adams, anglický spisovatel, proslavil se knižní sérií Stopařův průvodce Galaxií.

1964 Peter Berg, americký herec a režisér (režie: Království, Hancock, herec: Collateral, Sejmi eso, Království, seriál: Nemocnice Chicago Hope).

1965 Martin Dejdar, český herec a moderátor, dabuje Barta v kresleném seriálu Simpsonovi (Šakalí léta, Amerika, Učitel tance, seriály: Zdivočelá země, Poslední sezóna, Comeback).

1969 Terrence Howard, americký herec (Klub hráčů, Hartova válka, Crash, Čtyři bratři, Iron Man).

1978 Didier Drogba, fotbalista z Pobřeží slonoviny, od roku 2004 je hráčem anglického klubu Chelsea FC.

Na prvním zápase koncem října proti Kladnu se Ručinský hned uvedl gólem. Hostování do konce roku v Litvínově bylo prodlouženo do 30. dubna 2011. Jeho rodné působiště ho přijalo, patřil mezi nejproduktivnější hráče týmu, ale přišlo zranění ramene a do letošní sezóny už s největší pravděpodobností Ručinský nezasáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám