Hlavní obsah

Před sto lety byly ženy poprvé oslavovány

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro některé socialistický svátek, nejedná se však o svátek uměle vytvořený minulým režimem, ale den, kdy si máme připomenout, že ženy mají být respektovány, mít možnost volit. Mezinárodní den žen (MDŽ) slavíme každý rok i v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

MDŽ, původně nazvaný Mezinárodní pracovní den žen, se vztahuje k 8. březnu, účelem svátku je respekt, uznání a projevení lásky k ženám jakékoliv ekonomické třídy, náboženského vyznání či politického zaměření. Poprvé byl tento významný den oslavován v roce 1911 v Německu, Rakousku-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a Spojených státech amerických.

V roce 1908 v New Yorku v USA na konci zimy se konala demonstrace žen na popud tamní Socialistické strany Ameriky. Odvaha amerických švadlen, které požadovaly volební právo žen, lepší pracovní podmínky a zákaz práce dětí, dokázala zvednout ze židlí nejednoho politika. Na mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály, mezinárodní organizace socialistů, v Kodani v srpnu 1910 prosadila Němka Clara Zetkinová pořádání tohoto mezinárodního svátku, nebylo však ještě stanoveno datum.

MDŽ uznáno i OSN

Zpočátku se den slavil především v socialistických zemích Evropy, pouze v USA byl den připomínán jako den boje za práva žen. Východní Evropa svátek neuznávala jako politický čin, ale brala ho jednoduše jako den, kdy mají muži projevit svou lásku k ženám například tím, že jí dají květinu. Vznikla z toho tak směs svátků Dne matek a Svatého Valentýna.

V sovětském bloku byl svátek chybně označován jako Mezinárodní pracovní den žen, kdy ženy nemají pracovat, ani doma, mají být obskakovány a milovány. SSSR měl k tomuto dni i vyrobené plakáty, kde se psalo: „8. březen je den povstání pracujících žen proti otročení v kuchyni.“ V západní Evropě byl svátek vypozorován až v roce 1970.

Posledním důležitým datem týkající se Mezinárodního dne žen je rok 1975, kdy MDŽ oficiálně uznala Organizace spojených národů. Následně tento svátek přijaly i národní vlády, které do té doby o jeho existenci neměly tušení.

Červený karafiát

MDŽ je uznán jako oficiální svátek například v Afghánistánu, Bělorusku, na Kubě, Rusku či Vietnamu. V Číně, Nepálu a na Madagaskaru je také oficiálním státním svátkem, ale pouze pro ženy, mužů se svátek netýká. V zemích jako Chorvatsko nebo Srbsko den není oficiálním svátkem, ale je nicméně velmi uznáván a konají se mnohé oslavy.

V Rumunsku je tento den brán jako ekvivalent ke Dni matek. Dary a květiny proto dostávají jen matky a babičky. Po rozpadu SSSR od tohoto dne upustila Arménie. Místo toho tam však zavedli státní svátek krásy a mateřství datovaný k 7. dubnu. V Itálii jsou pro tento den typické květiny nazývané žluté mimosas. V Rusku a Albánii zase muži darují čokoládu. Ženy v Portugalsku tento den oslavují v noci ze 7. na 8. března, kdy chodí na večírky a večeře, ale bez mužů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

V Polsku, Slovensku, Makedonii, Brazílii, ale i u nás dostávají ženy květiny od manželů, zaměstnavatelů, ale i učitelky od dětí. V České republice je s tímto dnem neodmyslitelně spjat červený karafiát, který dostávaly ženy ze všech stran. Červená barva souvisí s politickou stranou KSČM a tedy s dobou před rokem 1989. Červený karafiát se tak stal symbolem dob socialismu a pro české ženy i Mezinárodního dne žen.

Zajímavosti 8. března

Svátek: Gabriela

Významné události:

1618 Johannes Kepler formuloval Třetí Keplerův zákon.

1817 byla založena Newyorská burza na známé Wall Street, v současnosti největší burza akcií a derivátů na světě.

1917 v Rusku vypukla Únorová revoluce, lidé nesouhlasili s válečnými poměry v zemi.

1918 první případ španělské chřipky rozběhl zničující epidemii, která trvala až do roku 1920, počet obětí je odhadován na 20 až 100 miliónů lidí.

1944 v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim-Březinka bylo usmrceno 3 792 osob z Terezínského rodinného tábora českých Židů.

1950 Sovětský svaz oznámil, že vlastní atomovou bombu.

1965 do Vietnamu dorazilo prvních 3 500 amerických vojáků, aby se zapojili do vietnamské války.

1979 Filipíny poprvé veřejně představily Kompaktní disk (CD).

Významná narození:

1879 Otto Hahn, německý chemik, průkopník v oblasti radioaktivity a radiochemie, nositel Nobelovy ceny za chemii.

1942 Jan Vyčítal, český zpěvák, textař, karikaturista a autor kreslených vtipů, psal pro Hanu Zagorovou, Věru Martinovou nebo Vlastu Parkanovou.

1947 Vladimír Mišík, český hudebník a zpěvák (Stříhali dohola malého chlapečka, Pár tónů, které přebývají).

1976 Freddie Prinze Jr., americký herec (Tajemství loňského léta 1,2, Taková normální holka, Scooby-Doo).

1980 Lucie Vondráčková, česká herečka a zpěvačka, moderovala pořad pro děti Marmeláda (filmy: Bathory, Snowboarďáci, Kvaska, muzikály: Starci na chmelu, Excalibur, hudba: Strach, Vítr, Láska umí víc).

Reklama

Výběr článků

Načítám