Hlavní obsah

Skotský Robin Hood se narodil před 340 lety

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rob Roy, červený McGregor či skotský Robin Hood byl slavný lidový hrdina a psanec. Bohatým bral a chudým dával. Byl odloučen od své rodiny, zničili mu dům a zabavili dobytek. Stal se psancem a mstitelem za chudé ve Skotsku. Robert Roy McGregor se narodil před 340 lety a přezdívalo se mu skotský Robin Hood.

Foto: Profimedia.cz

Rytina Sira Waltera Scotta z roku 1818 znázorňuje Roba Roye, jak zasahuje v potyčce.

Článek

Rob se narodil jako třetí syn Donalda McGregora a Margaret Campbellové v Glengyle, asi padesát kilometrů severně od skotského města Glasgow 7. března 1671. V osmnácti letech se společně se svým otcem připojí k Jacobitskému povstání, které požaduje návrat Jamesa VII. krále Skotska a II. Anglie. Při krvavé bitvě 1689 na Kalliekrankie, i když Jacobité zvítězili, byl Robův otec zatčen a dva roky vězněn za zradu.

Foto: Profimedia.cz

Památník Roba Roye u jezera Loch Shiel ve Skotsku.

1693 se Robert oženil s Mary Helen, pocházející ze sousedního osídlení Strathyre. Porodila mu čtyři syny Jamesa, Ranalda, Colla a nejmladšího Roberta, kterého přezdívali mladý Rob. Roy se soustředil na rodinný podnik a spolu s bratrem měli chov skotu. Jeho obchodní nadání se zlepšovalo a pro své politické a podnikatelské znalosti byl respektován a znám v celém Skotsku.

Rob Roy psancem

Robert přišel o všechny peníze a dobytek, když jeho pastýř odešel i s dobytkem. Snažil se ho uplatit, aby mu vrátil dobytek, ale vzal si peníze a zvířata nevrátil. Žádal o různé půjčky, ale výsledkem bylo, že byl označen za psance. Byl mu odebrán veškerý majetek a rodina byla vyhnána z panství na Inversnaid, které bylo následně podpáleno.

James Graham, první vévoda z Montrose, jako hlavní věřitel Roberta pronásledoval. Rob s ním vedl takovou malou soukromou válku, mstil se mu za to, co udělal jemu i jeho rodině. Montrosemu se podařilo Roba i jednou chytit, ale hned mu unikl a další jeho činy jsou známy jako činy lidového hrdiny z roklí, kde žil a skrýval se.

Foto: Profimedia.cz

Rob Roy na malbě z 18. století.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Roba Roye ve Skotsku. Spolu s ním je zde pohřbena jeho žena a dva ze čtyř synů. Až v roce 1981 byl k němu postaven náhrobek.

1715 v bitvě u Sherifmuiru byl Rob donucen bitvu vzdát a dalších deset let se skrývat v lesích jako zločinec. V roce 1725 byl generálem Wadem zajat a dán do věznice Newgate v Londýně. Když měl být převezen na Barbados o dva roky později, byla mu náhle udělena milost. Červený McGregor, jak se mu přezdívalo kvůli jeho ryšavým vlasům, se stal známým už za svého života, právě proto mu anglický král Jiří I. odpustil jeho dluh a zločiny.

Royova památka žije dál

Rob Roy se vrátil domů k rodině, kde v poklidu dožil. Zemřel na svém statku Inverlochlarig Beg v Balquhidder ve Skotsku, šedesát kilometrů severovýchodně od Glasgow, 28. prosince 1734. Jeho rod byl později označen za královský a McGregorův klan se k Robovi hrdě hlásil.

Dům v Glengyle, kde se Robert narodil, byl v roce 1930 prohlášen za chráněnou budovu. Protože to ale úřadům přišlo zbytečné, v roce 2004 byl příbytek dán na aukci i přes značné protesty skotské národní strany. Další stopy po Robu Royovi nalezneme na stezce vedené od Drymen do Pitlochry ve Skotsku. Je dlouhá asi 100 kilometrů a je v té části země, kde Robert žil, schovával se a bojoval. Byla vytvořena v roce 2002 a pojmenována Pocta Royovi.

Foto: Profimedia.cz

Rob Roy, the Highland Rogue (1953)

Foto: Profimedia.cz

Rob Roy (1995)

Robův život byl i několikrát zaznamenán na papíře, v básni Royův hrob od Williama Wordswortha nebo v dokumentu Vzpomínky na cestu od Robertovy sestry Dorothy, ale také na plátně. Vzniklo několik filmových adaptací. Tou první byla Rob Roy, the Highland Rogue z roku 1953 od společnosti Walta Disneyho. Tou nejznámější ale zůstává film Rob Roy z roku 1995 od režiséra Michaela Catona-Jonese v hlavní roli s Liamem Neesonem.

Zajímavosti 7. března

Svátek: Tomáš, Tomislav

Významné události:

1887 v albánském městě Korca byla otevřena první škola v zemi, kde se vyučovalo v albánštině.

1986 po měsíčním pátrání byla nalezena na dně moře kabina raketoplánu Challenger s ostatky sedmi zahynulých astronautů.

2003 a 2008 byl Václav Klaus inaugurován do funkce prezidenta.

Významná narození:

1850 Tomáš Garrigue Masaryk, první československý prezident.

1923 Vladimír Zábrodský, československý hokejista, dvojnásobný MS 1947 a 1949 a stříbro ze ZOH 1948.

1938 Petr Skoumal, český hudebník, napsal hudbu k filmu Jára Cimrman ležící, spící či k večerníčku Maxipes Fík.

1940 Miloslav Šimek, český herec a bavič, s J. Grossmannem vystupoval v divadle Semafor (Případ mrtvého muže, Hop - a je tu lidoop, Jen ho nechte, ať se bojí).

1959 Eva Holubová, česká herečka (Čas sluhů, Knoflíkáři, Pelíšky, Skřítek, Ene bene, Účastníci zájezdu).

1960 Ivan Lendl, v žebříčku ATP byl v 80. letech 20. století na prvním místě, dvojnásobný vítěz Australian Open, trojnásobný vítěz French Open, trojnásobný vítěz US Open a dvojnásobný finalista Wimbledonu.

1960 Josef Chovanec, český fotbalista a trenér slovenského původu, hrál za klub AC Sparta Praha, který nyní i trénuje.

1971 Rachel Weiszová, britská herečka, získala Oscara za nejlepší vedlejší ženskou roli ve filmu Nepohodlný z roku 2005 (Mumie, Nepřítel za branami, Constantine, Fontána, Bratři Bloomovi, Pevné pouto).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám