Hlavní obsah

Den vzpomínek na oběti komunistického puče

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

23. únor je Památeční den vzpomínek na oběti komunistického únorového puče z roku 1948. Rok 1948 neznamenal jen konec demokratického systému a nebyl jen příčinou utrpení statisíců lidí, ale ve svých důsledcích vedl také k ekonomickému i intelektuálnímu úpadku země a morální devastaci obyvatelstva.

Foto: Profimedia.cz

Československý prezident Edvard Beneš (nalevo v popředí) obdržel od předsedy vlády Klementa Gottwalda (vpravo v popředí) seznam nových ministrů. Setkání se konala po komunistickém převratu v únoru 1948 na Hradčanech.

Článek

Dnes je toto období vnímáno za přechod od demokracie k totalitě, připojení k sovětskému mocenskému bloku, počátek útlaku obyvatelstva a ekonomického úpadku.

Foto: Profimedia.cz

Jmenování nových ministrů 3. března 1948, všichni byli navrženi premiérem Gottwaldem. V květnu téhož roku prezident Beneš podal demisi.

Zajímavosti 23. února

Svátek: Svatopluk

Významné události:

1455 Johannes Gutenberg zahájil masové tištění tzv. Gutenbergovy Bible, první Bible, která se na světě objevila ve větší sérii.

1893 Rudolf Diesel získal patent na dieselový motor.

1917 první demonstrace v St. Petersburgu v Rusku, která odstartovala únorovou revoluci.

1945 součástí druhé světové války byla i bitva o Iwo Jimu. V tento den vznikla dnes světoznámá fotografie, kdy skupina vojáků při obsazení ostrova vyvěsila americkou vlajku. Fotografovi byla za ni následně udělena Pulitzerova cena.

1991 rozdělení Občanského fóra na pravicovou Občanskou demokratickou stranu a liberálně demokratické Občanské hnutí.

Významná narození:

1756 František Josef Gerstner, český matematik, fyzik a průkopník železnice u nás. Publikoval astronimickou práci, kde opravil zeměpisnou délku řady evropských měst. Jeho jméno bylo umístěno pod okny Národního muzea v Praze.

1903 Julius Fučík, český novinář popraven nacisty pro účast v protinacistickém odboji. Ve vězení za 2. světové války napsal prózu Reportáž psaná na oprátce.

1938 Jiří Menzel, český režisér, za Ostře sledované vlaky získal Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film a film Vesničko, má středisková byl na něj nominován. (Rozmarné léto, Skřivánci na niti, Na samotě u lesa, Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále).

1951 Patricia Richardsonová, americká herečka známá jako manželka Kutila Tima.

1965 Helena Suková, česká tenistka, dvojnásobná vítězka ve čtyřhře na Australian Open, čtyřnásobná ve Wimbledonu, dvojnásobná na US Open a jedno vítězství ve čtyřhře na French Open. Dvě stříbra získala na LOH ve čtyřhře v roce 1988 a 1996.

1994 Dakota Fanning, americká herečka (Válka světů, Šarlotina pavučinka).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám