Hlavní obsah

Před 100 lety se narodil hollywoodský prezident

Novinky, Tereza Kušová

Plavčík ve městě Dixon, komentátor baseballových zápasů, herec společnosti Warner Brothers, 33. guvernér státu Kalifornie, 40. prezident Spojených států amerických. Takový osud se nápadně podobá Arnoldu Schwarzenegerovi, ten se ale „prozatím“ nestal hlavou federace. Ronald Reagan byl nejstarším dosazeným prezidentem USA, narodil se 6. února 1911.

Foto: Profimedia.cz

40. americký prezident Ronald Reagan patří mezi nejpopulárnější tamní prezidenty.

Článek

Že politikem nebo dokonce prezidentem může být jen tak někdo, nám stále dokazuje Amerika. Když má člověk dobrý nápad, tak proč rovnou nekandidovat na guvernéra. Co guvernéra, na prezidenta! Zatím posledním takovým důkazem je známý svalovec a kulturista, bývalý herec Arnold Schwarzeneger, dnes oblíbený guvernér Kalifornie. Ale z minulosti víme, že jeden hollywoodský herec to dotáhl až na prezidenta. Prezidentské období Ronalda Wilsona Reagana je stále vnímáno jako počátek politické dominance Republikánské strany.

Ronald Reagan se narodil 6. února 1911 ve státě Illinois v USA. Byl prostředním ze tří synů Johna Edwarda Reagana a Nelly Clyde Wilsonové. Malý Ronald navštěvoval církevní školu, na střední už se začal více zabývat svými koníčky a rozvíjel tak vypravěčský a herecký talent. Poprvé tuto dovednost předvedl na nočním setkání před zahájením studentské stávky na církevní škole Eureka College, kam docházel.

Od plavčíka k herectví

Reagan prošel různými zaměstnáními. Na čas pracoval jako plavčík, je mu připisována záchrana 77 lidí za sedm letních sezón. Po promoci, titul z ekonomie a sociologie, začal pracovat v rádiích jako komentátor baseballových zápasů Chicaga Cubs. Přičemž v té době dostával jen chabé informace přes telegraf a za použití své fantazie posluchačům předával velmi živé vysílání.

Foto: Profimedia.cz

Ronald Reagan jako filmová hvězda ve westernu Cattle Queen Of Montana z roku 1954 po boku s Barbarou Stanwyckovou.

V roce 1937 jel Ronald do Kalifornie kvůli práci. Při té příležitosti se však zúčastnil kamerové zkoušky, díky které získal smlouvu na sedm let s filmovým studiem Warner Brothers. Příjemné vystupovaní, silný hlas a atletická postava Reaganovi pomáhaly dostávat role vůdčích osobností, i když zpočátku do béčkových filmů. Časem se ale probojoval i k áčkovým, po boku měl taková zvučná jména jako Ginger Rogersovou nebo Patricii Nealovou.

Mezi jeho nejznámější filmy patří Hong Kong, Vítězný tým, Hořké vítězství nebo Louisa. Ronald Reagan má dokonce vlastní hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. V 50. letech zastával funkci prezidenta Screen Actors Guil, hereckých odborů. Z filmu přešel do televize a moderoval General Electric Theater, následně se stal producentem tohoto pořadu. Hereckou kariéru zakončil filmem The Killers od NBC. Během své kariéry ztvárnil celkem 88 rolí.

„Neopustil jsem Demokratickou stranu, strana opustila mě,“ prohlašoval Reagan

Zpočátku byl Reagan silným demokratem, ale přešel k republikánům, když začal sám cítit, že se jeho strana mění. Ronald byl silným antikomunistou, údajně se sešel i s FBI a udával tzv. „podezřelé živly.“ Na povrch tato informace vyšla až roku 2002, kdy byl uveden v platnost zákon o svobodném přístupu k informacím. Po zvolení Johna Fitzgeralda Kennedyho Reagan přešel nadobro do Republikánské strany. Kennedyho označil za socialistu a sám podporoval při dalších volbách v roce 1964 Barryho Goldwatera, jak jinak než republikána.

Foto: Profimedia.cz

Ronald Reagana a Marilyn Monroeová byli blízkými přáteli, říká se, že jí Reagan pomohl ke slávě.

V roce 1966 byl Ronald Reagan zvolen jako 33. guvernér Kalifornie. Do svého prvního volebního období se vrhl po hlavě. Zastavil přijímání nových úředníků a zvýšil daně, aby vyrovnal rozpočet. Samozřejmě nastaly protesty, ale Reagan se s nikým nemazlil a poslal Národní gardu. O rok později prohlásil: „Jestli to má být masakr, ať je to teď. Appeasement není odpověď.“ Reagan byl také velkým stoupencem přírodních rezervací. Nesouhlasil se stavbou velké přehrady Dos Rios, která by zatopila údolí s farmami amerických indiánů, a po výletu s rodinou do pohoří Sierra Nevada rozhodl, že zde původně plánovaná dálnice nebude postavena.

Ronald Reagan byl však velkým zastáncem nejvyššího trestu, trestu smrti. Nebylo mu vyhověno, ale i přesto ukázal, že ve skutečnosti je to citlivý člověk, když udělil dvě milosti. Za dobu jeho působení guvernéra byl popraven jen jeden člověk. Do roku 2006 ve státě Kalifornie nebyla udělena už žádná milost odsouzenci k trestu smrti.

Sliby se mají plnit hlavně z prezidentského křesla

Od roku 1976 se Reagan začal aktivně zapojovat do prezidentských voleb. Až další volební období získal nominaci Republikánské strany a roku 1981 nastoupil do prvního volebního období. Jeho nejslavnější a nejvlivnější fráze z kampaně byla: „Máte se lépe než před čtyřmi lety?“ Porazil svého předchůdce Jimmyho Cartera i George H. W. Bushe, z kterého po svém zvolení udělal viceprezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí 33. guvernér státu Kalifornie se svou ženou Nancy Reaganovou na večeři v Hollywoodu.

Reagan měl velmi různorodé volební období. 30. března 1981 byl na něj spáchán atentát, kulka jen o palec minula srdce a i přesto stihl prezident žertovat, když své ženě řekl: „Miláčku, zapomněl jsem se skrčit.“ Dalším Reaganovým velkým krokem bylo propuštění 11 345 letových dispečerů, když neuposlechli jeho výzvy, aby se vrátili do práce. Porušili tak totiž zákon zakazující odborům státních zaměstnanců stávkovat.

Mezi největší sliby během kampaně patřily i dosazení ženy na místo Nejvyššího soudu a boj s drogami. Reagan podepsal zákon, kterým přispěl téměř dvěma miliardami dolarů na boj s drogami a určil tresty za drogové delikty. Netrvalo dlouho a do Nejvyššího soudu jmenoval první ženu Sandru Day O’Connorovou. Reagan dále podepsal zákon, který zakazoval úmyslně zaměstnávat ilegální přistěhovalce. Zároveň ale také amnestoval asi 3 milióny imigrantů. Reaganova administrativa byla vidět v každém koutě Spojených států. Otevřeně kritizovala i pomalý postup boje s virem HIV.

Foto: Profimedia.cz

Setkání amerického prezidenta Ronalda Reagana s anglickou královnou Alžbětou II. v San Francisku roku 1983.

20. ledna 1989 Reaganovi skončilo volební období. Vrátil se na ranč v Kalifornii, kde psal autobiografii a jezdil na koních. V roce 1994 oznámil, že mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. 5. června 2004 zemřel na zápal plic, pohřeb řídil George W. Bush, jehož otec byl Reaganovým viceprezidentem a následně ho vystřídal i v prezidentském křesle. Ronald Reagan je jedním z nejpopulárnějších prezidentů, zanechal za sebou silné stopy, v kterých kráčejí i jeho následovníci.

Zajímavosti 6. února

Svátek: Vanda

Významné události:

1901 V Paříži byly nainstalovány první veřejné telefony.

1958 při leteckém neštěstí Britských aeroliniích zemřelo osm fotbalistů Manchesteru United F. C. Letadlo se slavným fotbalovým týmem se vracelo z European Cupu z Jugoslávie, když na mezipřistání v Mnichově mělo problém při vzletu ze sněhu.

2004 sebevražedný útočník zabil 41 cestujících v moskevském metru.

Významná narození:

1886 Jaroslav Řezáč, český hokejový brankář, dvě zlata z ME 1992 a 1929 a bronz z ME 1923.

1895 Ferdinand Peroutka, český publicista, považován za nejvýznamnějšího představitele české demokratické žurnalistiky (šéfredaktor revue Přítomnost, Dnešek, Svobodných novin, vedl české oddělení Svobodné Evropy).

1905 Jan Werich, český herec (Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král, Až přijde kocour).

1929 Pierre Brice, francouzský herec, představitel slavného Vinnetoua.

1945 Bob Marley, jamajský hudebník a zpěvák, spoluzakladatel Reggae.

1962 Axl Rose, americký zpěvák skupiny Guns N‘ Roses.

1965 Jan Svěrák, český režisér a scénárista (Obecná škola - nominován na Oscara, Kolja - Oscar v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, Tmavomodrý svět, Vratné lahve).

1973 Aleš Valenta, český akrobatický lyžař, nyní moderátor, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích ze Salt Lake City z roku 2002, jako první na světě skočil trojité salto s pěti vruty.

Reklama

Výběr článků

Načítám