Hlavní obsah

Představitel Rhetta Butlera se narodil před 110 lety

Novinky, Tereza Kušová

Král Hollywoodu, lamač ženských srdcí, charismatický herec a hrdina. Jeho filmové postavy měly vždy stejnou vlastnost. Líbil se ženám, snad díky nebezpečí, které v nich vyvolával. Elegán s knírkem se proslavil rolí v Jihu proti severu, byl několikrát nominován na Oscara a stal se také válečným hrdinou. Idol Clark Gable se narodil 1. února 1901.

Foto: Profimedia.cz

Clark Gable v obležení reportérů, herec byl k novinářům vždy velmi vstřícný.

Článek

Celým jménem William Clark Gable se narodil ropnému vrtači Williamu H. Gableovi a Adeline Hershelmanové. Pár měsíců po jeho narození však matka zemřela na mozkový nádor. V šestnácti letech už dokončil školu a nastoupil do továrny pneumatik. Po zhlédnutí divadelní hry The Bird of Paradise se rozhodl pro herecké řemeslo. Stále pracoval na ropných polích, ale měl toho dost, a proto v jednadvaceti letech odešel za svým snem a přidal se k potulné herecké společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Gableovou největší vášní byly automobily. Vlastnil jich několik, ale jeho chloubou byl Ford V8.

Díky své první ženě Josephině Dillonové se Clark dostal k filmu. Bezvýznamné štěky Clarka ale nenadchly a vrátil se k divadlu, kde se seznámil s Lionelem Barrymorem. Chvíli hrál i na Brodwayi, ale až rolí brutálního vraha Mearse ve hře The Last Mile, kterou získal v Los Angeles, probudil filmové agenty. Všiml si ho i Irving Thalberg a zajistil si tak slavného Gabla pro své studio MGM.

První krůčky na filmové plátno

První pořádnou roli získal ve filmu Painted Desert z roku 1931. Prvním divácky úspěšným filmem se však stal A Free Soul z téhož roku, kde ztvárnil postavu vraha hájeného Barrymorem a který si začne s dcerou advokáta Normou Shearer. Barrymore dostal Oscara, Shearer na něj byla nominovaná a Gable se stal objevem roku.

Až Clarkův hazardní hráč z dostihového filmu Sporting Blooh byl jeho první hlavní rolí. Tady už se vědělo, co Gablovi nejvíce sedí. Jeho charisma, elegance a sexy knírek nejedné dívce podlamovaly kolena. Jeho postavy proto měly vždy jedno společné - líbil se ženám, snad právě díky nebezpečí, které od něj hrozilo.

Foto: Profimedia.cz

Ve snímku Stalo se jedné noci mu po boku zdárně sekundovala Claudette Colbertová.

Foto: Profimedia.cz

Roku 1934 obdržel Clark Gable Oscara za ztvárnění hlavní postavy ve filmu Stalo se jedné noci.

Clark procházel obdobím milovníka. Líbil se něžnějšímu pohlaví bez výjimky, a to jak s knírkem, tak bez něj. Gable se začal chovat jak primadona, vybíral si role. Tak ho Louis B. Mayer “vypůjčil“ studiu Columbia pro Caprův film Stalo se jedné noci z roku 1934, aby ho potrestal. To se Mayerovi moc nepovedlo, protože Gable za tuto roli reportéra získal Oscara. Následovaly velkofilmy v MGM jako Čínská moře bouří a Vzpoura na lodi Bounty, který získal Oscara za nejlepší film roku a Gable si odnesl nominaci za roli Fletchera Christiana.

Nezapomenutelným se však stal postavou Rhetta Butlera v Jihu proti severu nominovaném na 13 Oscarů, z nichž jich získal osm. Sám Clark však svou rolí ve filmu nebyl nadšený, i když si odnesl nominaci na Oscara. Nominace nebyla však jedna, ale dvě za stejnou roli. Film byl do kin puštěn rozdělený na dva díly řádně ukončené. A protože v první části se Clark ukázal jen na chvíli a dostal nominaci v kategorii Nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, v druhém díle už měl větší prostor, byl hlavní rolí a měl nominaci za Nejlepší herecký výkon v hlavní roli.

Foto: Profimedia.cz

Clark Gable s manželkou Carole Lombardovou krátce po svatbě roku 1939.

V době natáčení Jihu proti severu se Clark potřetí oženil s herečkou Carole Lombardovou. Gable s ní byl šťastný jako s žádnou jinou, miloval ji celým svým srdcem a právě i proto se po její tragické smrti při leteckém neštěstí zhroutil a chtěl skončit s herectvím. Clark se dal k armádě, k letectvu. Chtěl zapomenout a šel svému novému osud vstříc. Byl účastníkem několika nebezpečných náletů na německá města, dosáhl hodnosti majora a získal válečný kříž.

Gable byl ale především tváří propagandy, když objížděl města a dodával vojákům nových sil. Jedním z jeho největších fanoušků byl i Adolf Hitler, ten hlásal, že ten, kdo unese a přivede Gabla živého do Berlína, dostane vysokou odměnu.

Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější postavu, jakou kdy Clark Gable ztvárnil, byl Rhett Butler v Jihu proti severu. Na snímku tak jak ho znají fanynky: v objetí s milovanou Scarlett O'Harovou.

Po válce se vrátil k filmu, ale hereckých sil mu ubylo. Stále mu MGM věřilo a obsazovalo ho, ale už to nebyl svůdník a milovník, jeho hollywoodská hvězda uhasínala. Dokonce si zahrál ve vlastním remaku po 21 letech stejnou roli. Byl natolik dobrý, že fanoušci nedokázali posoudit, kde hrál lépe. Hrál po boku slavných hereček jako Sophie Loren nebo Marilyn Monroe. Clark chytil druhý dech. Stal se otcem i dědečkem. Dva měsíce po dokončení posledního filmu Mustangové však Gable zemřel na infarkt. Byl pohřben do hrobky ke své životní lásce Carole, což bylo jeho přáním.

Zajímavosti 1. února

Svátek: Hynek

Významné události:

1893 Thomas Alva Edison dokončil stavbu prvního filmového studia, Black Maria ve West Orange v New Jersey.

1983 v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie byla provedena první transplantace jater v ČSR.

1990 zanikla komunistická Státní bezpečnost reformou na jiné složky ministerstva vnitra.

2004 byla založena sociální síť Facebook.

Významná narození:

1882 Marie Majerová, česká spisovatelka (Panenství, Siréna, Robinsonka).

1965 Brandon Lee, americký herec a syn slavného Bruce Leea (Vrána, Rychlý jako blesk, Zúčtování v malém Tokiu).

1975 Tomáš Vlasák, český hokejista, tři zlaté medaile z MS v ledním hokeji.

Clark Gable je stále velice respektovaným hercem, ženy stále omdlévají při pohledu na Rhetta Buttlera. Když Jerry Siegel a Joe Shusteren vymýšleli jméno pro Supermanovu lidskou postavu, složili ho z Clarka Gableho a Kenta Taylora.

Reklama

Výběr článků

Načítám