Hlavní obsah

Před 55 lety jsme poprvé viděli živě olympijské hry

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VII. Zimní olympijské hry byly unikátní hned z několika důvodů. Všechna sportoviště byla od sebe velmi málo vzdálená, poprvé se hry spoléhaly pouze na sponzory a byly to první olympijské hry, které se živě vysílaly v televizi. Československá republika nebyla výjimkou a 28. ledna 1956 začala se svým vůbec prvním televizním živým přenosem ze zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Hostitelské městečko VII. Zimních olympijských her v roce 1956 Cortina d’Ampezzo v Itálii, které se nachází pod samými vrcholky alpských velehor Dolomit.

Článek

Zimních olympijských her, které se konaly v italském městečku Cortina d’Ampezzo, se zúčastnilo 32 zemí včetně ČSR. Nejpočetnější výpravou byl Sovětský svaz, ten si také odvezl nejvíce medailí. Program her zahrnoval 22 soutěží ve čtyřech hlavních sportech: lední hokej, rychlobruslení, skok na lyžích a alpské a severské lyžování. Ty měly další podkategorie, kam se zařadily například i boby.

Foto: Profimedia.cz

Zahajovací ceremoniál VII. Zimních olympijských her, kterého se zúčastnilo všech 32 zemí včetně ČSR, byl vysílán živě do celého světa.

První sportovní přenos měl Evropě ukázat kouzlo televize. Nápad přitom přišel přímo od Italů, když italská rozhlasová a televizní společnost RAI rozeslala všem partnerům na kontinentu dotazníky o přímých přenosech ze ZOH. Bohužel ČS televize této nabídky nevyužila, spoléhala na německého kolegu a doufala, že bude moci hry přenášet přes Berlín.

V té době si televizní společnost přidělala svým způsobem dost velké problémy. Neuvědomila si, jak je složité uskutečnit živý televizní přenos sportovního dění, jako jsou olympijské hry. Technika se hodně lišila od té současné, byla větší a těžší. Ukázalo se, že vůbec největším problém je, jak dostat televizní techniku do nepřístupných horských oblastí. Jednoduše ji vozili na saních.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský oheň se stal symbolem olympiád, nemohl chybět ani v roce 1956 v Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlášení probíhalo stejně jako dnes. Vyvěšení vlajek prvních tří vítězů závodu, státní hymna a předání medailí a diplomů.

Organizátoři pokryli jen některé vybrané soutěže. Vše nemohli zvládnout. Poprvé se tak na televizní obrazovce ukázal i zahajovací ceremoniál ZOH. Ten ale československý divák nemohl shlédnout, protože olympijské hry z roku 1956 odstartovaly 26. ledna a Československá televize začala s vysíláním her až o dva dny později. Prvním sportem v české televizi bylo tak rychlobruslení můžu na 500 metrů.

České vysílání her bylo pirátstvím

Přenos z her pro našince se však nemusel vůbec uskutečnit. Československá televize vsadila na Berlín, který nepomohl, musela tedy začít jednat, i když opožděně, s RAI. Tehdejší redaktor Mladé fronty Miroslav Hladký odjel do Cortiny d’Ampezzo dělat svou práci, ale k tomu se ještě rozhodl jednat na vlastní pěst a pomoci českému divákovi sledovat své hokejisty v přímém přenosu.

Foto: Profimedia.cz

Boby se poprvé na olympiádě objevily už v roce 1924, ale teprve v roce 1956 v Cortině d'Ampezzo se představily s kapotou, posádka tak byla chráněna. Na snímku v dvojbobu Italové Eugenio Monti a Renzo Alverà získali na této olympiádě zlato.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z mála barevných fotografií ze VII. Zimních olympijských her. Krasobruslení, stejně jako hokej, bylo pro diváka atraktivní právě proto, že si mohli diváci sednout.

Hladký se sešel s ředitelem RAI a vyrukoval na něj s takovou nabídkou, která se dala velmi lehce odmítnout. Nejen že přiznal, že jejich nabídku ČST odmítla, ale dokonce na otázku, „jak se vyrovnáme po finanční stránce?“ neváhal odpovědět: „Víte, pro nás je to pokusné vysílání, tak vám nemůžeme dát nic.“ Na druhé schůzce už Hladký do něj hučel ze všech stran, zaplatil pohádkovou večeři, až se nakonec dočkal kladné odpovědi, a to v plynulé češtině: „Tak si to vysílejte, ale je to pirátství.“

Nejsledovanější pořad roku

Sedmé olympijské hry se dočkaly neuvěřitelného ohlasu, a to i přes to, že v domácnostech bylo televizorů opravdu poskrovnu. První sportovní přenos s sebou přinesl i první sportovní komentáře. Hokejoví fanoušci mohli sledovat zlatou cestu sovětské reprezentace.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařská superstar Toni Sailer z Rakouska vyhrál zlatou medaili v obřím slalomu na zimních olympijských hrách v Cortině d'Ampezzo v roce 1956.

Foto: Profimedia.cz

Krasobruslení byla jedna ze zimních disciplín, která se objevila na Zimních olympijských hrách v Itálii v roce 1956. Hayes Allen Jenkins získal pro Spojené státy americké zlatou medaili právě díky svým odvážným vysokým skokům.

Televizní přenosy se za těch padesát let v mnohém změnily. Spojení televizního vysílání s olympijskými hrami se považuje za vůbec nejtěžší a nejpokrokovější. Vždyť dnes se na televizním vysílání z her podílí více lidí, než je sportovců na samotných hrách. Právě olympijské vysílání pomáhá televizím hledat nové technologie, přístupy a způsoby snímání.

Zajímavosti 28. ledna

Svátek: Otýlie

Významné události:

1855 první lokomotiva absolvovala cestu od Atlantského k Tichému oceánu.

1878 Yale Daily News se staly prvními novinami, které vycházely denně v USA.

1900 založen Klub za starou Prahu - chrání pražské památky.

1919 založena Masarykova univerzita v Brně.

1934 první lyžařský vlek začal fungovat v USA ve Vermontu.

1958 společnost Lego si nechala patentovat design své stavebnice, který je stále kompatibilní s cihlami.

1985 v rámci United Support of Artist for Africa nazpívali světoznámí zpěváci píseň We Are the World pro oběti hladomoru v Africe.

1986 raketoplán Challenger explodoval pouhých 73 vteřin po startu, celá posádka zahynula.

Významná narození:

1910 Adina Mandlová, česká herečka (Mravnost nade vše, Kristian, U pokladny stál).

1936 Alan Alda, americký herec známý ze seriálu MASH rolí kapitána Pierce, za kterou dostal pětkrát cenu Emmy a šestkrát Zlatý glóbus.

1955 Nicolas Sarkozy, současný francouzský prezident.

1959 Frank Darabont, americký filmový režisér (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, Mlha).

1981 Elijah Wood, americký filmový herec (Drtivý dopad, Fakulta, Frodo Pytlík z trilogie Pána prstenů).

Díky televizi se olympijské hry dostaly do podvědomí všech lidí na planetě. Alespoň v České republice se pokaždé stávají nejsledovanějším pořadem roku. Co Čech, to sportovní nadšenec.

Reklama

Související témata:
Cortina d'Ampezzo

Výběr článků

Načítám