Hlavní obsah

Pivo už je téměř sto let v plechovce

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hořký chmelový nápoj v nerozbitném obalu? Sen každého pivaře. Moment! To už se přeci stalo skoro před sto lety, kdy si malý pivovar v USA uvědomil, že když můžeme konzervovat jídlo, tak proč ne i pivo. A tak se dočkal oblíbený nápoj Čechů také plechovky.

Foto: Profimedia.cz

Plechovky piva na Festivalu piva v kanadském Torontu z loňského září.

Článek

Člověk by řekl, že na pivo v plechovce přišel chmelový národ, bohužel toto prvenství, tak jako spoustu jiných, nám vzaly Spojené státy americké. Na druhou stranu musíme ale říci, že v evropských zemích se lahodný nápoj v plechovce neuchytil tak jako v USA. Evropa přeci jenom dává přednost sklu v jakékoliv podobě.

Už v roce 1909 se přišlo na to, že pivo lze uchovávat v konzervě, tak jako mnoho jiných potravin. Trvalo ale 26 let, než se tento nápad dal uskutečnit. Plechovkového obalu se nažloutlý nápoj dočkal světla světa 24. ledna 1935. Na trh s ním ale nepřišel žádný z velkých pivovarů, jak se možná každý domnívá, ale malý podnik v Newarku ve státě New Jersey založený německým imigrantem Gottfriedem Kruegerem.

Američtí pivaři nový obal přijali kladně a neuvěřitelně rychle. Tak se z malého pivovaru stal konkurent obřích rozměrů. Většina z konzumentů dokonce tvrdila, že lahodný Kruegerův mok chutná mnohem lépe z plechu než ze skla. Za chvíli se novinka dostala na běžný trh a nenápadný podnik začal ohrožovat ty velké jako Anheuser-Bush.

Inovace plechovky

Dalším průlomovým rokem byl rok 1958, kdy plechovky začaly být vyráběny z hliníku, a tudíž se staly lehčími. O pár let později přišly pivovary i s použitelnou verzí snadno otevíratelné plechovky s plochým vrškem. V 50. letech se skládala ze tří částí: pájené tělo a dolní a horní dno. Dvoudílná se objevila na trhu v roce 1974, přičemž se sestávala z válcové nádoby a horního víčka s odtrhovacím uzávěrem.

Základním požadavkem fanoušků piva byla váha. Když pomineme, že v době vzniku plechovka piva byla velice těžká, protože byla vyráběna z oceli, tak v roce 1951 už vážila jen 83 gramů díky hliníkové výrobě. Kolem roku 1974 se váha plechovky pohybovala kolem 38 gramů. Dnešní plechovky vyráběné z pocínovaného ocelového plechu váží jen 13,4 gramů.

Od poloviny minulého století začaly plechovky dobývat svět. Přibližně ve stejné době se v plechovce objevily i nealkoholické nápoje. Počátkem 60. let dokonce předběhly v prodejnosti své konkurenty v tradiční lahvi. Plechovky ovládly trh na celém světě. Například ve Velké Británii a Švédsku se podíl piva v plechovkách pohybuje kolem 70%.

Výborný společník na dovolenou

V Československu se pivo do plechovek začalo stáčet až začátkem 90. let. Český konzument je zvyklí na svůj standard a doteď má oblibu převážně v točené podobě nahořklého moku. Jedním z prvních výrobců, který začal stáčet pivo do plechu, byl Plzeňský prazdroj. Celkový podíl v plechu baleného piva na tuzemském trhu se pohybuje kolem 2 až 3%. Nízká obliba se proto odráží v jeho ceně.

Foto: Profimedia.cz

České pivo v plechovkách si oblibu moc nezískalo, největšího úspěchu zaznamenává v období prázdnin, kdy si každý svůj oblíbený nápoj vozí i za hranice. Ilustrační foto

Největšího úspěchu plechovkového piva však české pivovary zaznamenávají každoročně ve stejnou dobu. V období prázdnin a dovolených si čeští fajnšmekři nedovolí vycestovat ze země bez pořádné dávky tradičního českého nápoje, a to se jim jejich nerozbitnost a skladnost hodí.

Zajímavosti 24. ledna

Svátek: Milena

Významné události:

1848 bylo objeveno první zlato v Kalifornii. Začala kalifornská zlatá horečka.

1964 byla provedena první transplantace srdce na zvířeti.

1984 počítač Apple Macintosh se poprvé objevil na trhu.

2006 Walt Disney odkoupil studio Pixar za 7,4 milionů dolarů.

Významná narození:

1871 Jiří Karásek ze Lvovic, český spisovatel (Sodoma, Scarabeus, Ztracený ráj).

1905 J. Howard Marshall, americký multimilionář.

1914 Hana Vítová, česká herečka (Nezlobte dědečka, Valentin Dobrotivý, Muž v povětří).

1916 Jack Brickhouse, americký sportovní reportér, známý především svým komentováním Chicagských her v letech 1948-1981. V Chicagu má i svoji bustu.

1979 Zuzana Norisová, slovenská herečka (muzikály: Pomáda, Rebelové, TV seriály: Letiště, Přešlapy, Dokonalý svět).

Reklama

Výběr článků

Načítám