Hlavní obsah

Sladíte? Ano, prosím dvě kostky...

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostkový cukr bílý, růžový, žlutý, hranatý, kulatý, srdcového tvaru, malý, velký, třeba i s vytvarovaným obličejem politiků vymyslel před 168 lety Čech Jakub Kryštof Rad. Patent na tuto sladkost získal 23. ledna 1843. Kdo to kdy viděl požádat o gram nebo dva cukru do čaje. Odjakživa víme, že teplý nápoj sladíme kostkami.

Foto: Profimedia.cz

Kostkový cukr nemusí mít jen tvar kostky, dnes už si ho můžeme pořídit v různých tvarech,ale i barvách. Ilustrační foto

Článek

První cukrovar na českém území založili bratři František a Tomáš Grebnerovi roku 1829. S výrobou cukru se už setkali v Německu a Francii, proto věděli, že nejlepší cukr se vyrábí z cukrové řepy. Ale půda v okolí nebyla vůbec vhodná pro její pěstování, tak k malé úrodě cukrovky přidávali sirob vyráběný z brambor. To ale nestačilo k udržení továrny a po čtyřech letech byl cukrovar zrušen.

František ale neztrácel naději. Otevřel novou cukrovou rafinerii v Dačicích. V továrně zpracovávali třtinový cukr, později také řepný cukr. V té době začalo v Čechách malých cukrovarů velmi rychle přibývat, v roce 1840 už jich bylo 76. Většinou zpracovávaly cukr na moučku, krupici, krystaly, homole, klobouky, kubesy a chipsy.

S Radem přišly i kostky

V březnu 1840 přicestoval do Čech spolu se svou ženou Jakub Kryštof Rad, aby obsadil místo ředitele Dačické rafinerie. Původem Švýcar se ukázal jako skvělý inovátor. Ředitelského křesla se ujal s vervou, neváhal a zahájil ihned po svém příchodu řadu instalací nových, moderních strojů. V roce 1842 dokonce zavedl ve výrobě parní stroj jako první v okolí.

Cukrovar jen vzkvétal. Továrna dodávala cukr do celé jižní Moravy, jihovýchodních Čech, ale také do rakouského pohraničí. V té době se cukr prodával ve velkých homolích, které se i přes svůj elegantní tvar velmi špatně krájely a docházelo ke zraněním. Takové zranění zakusila i Radova manželka Juliana, když porcovala cukr k čaji pro hosty. S obvázaným prstem spěchala za manželem a vyčetla mu, že už dávno mohl vymyslet něco menšího než je homole.

Foto: Profimedia.cz

Památník v Dačicích, v jižních Čechách, který znázorňuje kostku cukru, vynález, který vznikl v tomto městě v roce 1843 v rukách Čecha Jakuba Kryštofa Rada.

Ani ne za měsíc Jakub přišel za ženou s bedničkou s více než 300 kostkami cukru o rozměrech 1,2 a 1,5 cm. Juliana mu vnukla nápad, a tak se v roce 1841 zrodil vynález lisu na kostky. Výhody kostek přinášely i šetření, když při nepřesném krájení cukrových homolí vznikal odpad, a navíc ušetřili spoustu času při vysoušení velkých bochníků cukru. Zkrátka kostky cukru měly řadu výhod.

Čajový cukr má svůj pomník

Rad si od vynálezu lisu sliboval další růst továrny a nemýlil se. Požádal o licenci k výrobě kostkového cukru a schválení patentu. Dočkal se 23. ledna 1843 a za půl roku ho prodal rafinerii za 12 tisíc zlatých. Dačická rafinerie je prodávala pod názvem čajový cukr. Řada cukrovarů, hlavně po Evropě, nápad odkoupila a také na trhu prorazila s kostkovým cukrem.

Zajímavosti 23. ledna

Svátek: Zdeněk

Významné události:

1556 zemětřesení v Číně, v provincii Shaanxi, zemřelo na 830 tisíc lidí.

1849 Elizabeth Blackwellová jako první žena získala titul doktorky na Ženevské vysoké škole v New Yorku.

1890 byla založena Česká akademie věd a umění.

1922 byl poprvé pacientovi aplikován inzulín pomocí injekční stříkačky, v Torontu.

1957 továrna na hračky Wham-O představila první frisbee na světě.

1960 Don Walsh a Jacques Piccard se potopili na dno Mariánského příkopu.

1983 seriál A-Team měl premiéru na obrazovkách americké TV stanice NBC.

1996 byla publikována první verze programovacího jazyka Java.

1997 se Madeleine Albrightová stala první ženou, která sloužila pro Sekretariát Spojených států amerických, jenž je spojen s ministerstvem zahraničních věcí.

Významná narození:

1783 Stendhal, francouzský spisovatel (Červený a černý, Kartouza parmská).

1832 Édouard Manet, francouzský malíř (Piják absintu, Snídaně v trávě, Balkón).

1878 František Janeček, český konstruktér a zakladatel firmy Jawa.

1950 Richard Dean Anderson, americký herec znám především jako plukovník Jack O’Neill ze seriálu Hvězdná brána.

1952 Jaroslav Pouzar, český hokejista, dvakrát zlato na MS, stříbro na ZOH 1976.

1968 Petr Korda, český tenista, proslul vítězstvím na Australian Open 1998.

1974 Tiffani Thiessenová, americká herečka známá rolí Valerie Malonové v seriálu Beverly Hills 90210.

Netrvalo však dlouho a dačická rafinerie začala krachovat. Rad složil svou funkci roku 1846 a vrátil se s rodinou do Vídně. Protože se továrna nacházela daleko od polí s cukrovou řepou, musela se tudíž do cukrovaru dovážet, roku 1852 zanikla. Až roku 1983, kdy byla i nalezena kamenná schránka s letopočtem 1841 a iniciály ICR (Iacob Christoph Rad) ve sklepení bývalé továrny, byl kostce cukru postaven v Dačicích žulový pomník.

Reklama

Výběr článků

Načítám