Hlavní obsah

Pojďme do kina, když je den popcornu

Novinky, Tereza Kušová

Pražená kukuřice, kukuřičné pukance, bílé květy nebo počeštěně popkorn má dnes svátek. Oblíbená filmová pochoutka má také svůj den v roce. Malý, křehký, lehce stravitelný, jednoduchý na přípravu a levný. I takové má vlastnosti oblíbený pokrm při sledování filmů v kině. Na rozdíl od chipsů si ho můžete velmi rychle připravit i doma, stačí k tomu i jeden kukuřičný klas.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený filmový pokrm se dělá z kukuřice. Ilustrační foto.

Článek

Vypukaná kukuřice byla objevena, kde jinde než v Severní Americe, a to původními obyvateli, Indiány. Po masovém vysázení kukuřice a s nástupem průmyslové revoluce se dočkal vysoké obliby po celém světě. Popcorn se stal populárním svačinovým občerstvením během Velké hospodářské krize. Dnes je charakteristickou potravinou při sledování filmů, zejména v kině.

Nejstarší popcorn byl objeven v Netopýří jeskyni v Novém Mexiku roku 1948. Jeho stáří bylo odhadnuto na 4-5 tisíc let. Nález byl poté prohlášen za nejstarší svého druhu na světě. Za druhé světové války byly sníženy příděly cukru, v té době Američané jedli třikrát více popcornu, než kdy předtím. Nejméně šest států USA si přivlastňuje název „Světové město popcornu“, nakonec si ale tento titul může přivlastnit jen jeden z nich, stát Illinois.

Díky vodě a škrobu vznikne popcorn

Praženou kukuřici si můžeme připravit i doma. Potřeba je k tomu už jen mikrovlnná trouba, typický popkornovač nebo obyčejná pánev. Popcorn vznikne po zahřátí zrnek kukuřice, to způsobí jejich puknutí. Zrnka obsahují především škrob, jeho struktura se po rozehřátí změní na pěnovitou. Zrno se vlastně „převrátí naruby“ a dostane tak svůj příznačný tvar.

Foto: Profimedia.cz

Přístroj na výrobu popcornu. K vidění je především u kinostánků. Ilustrační foto

Dnes se pěstuje speciální odrůda kukuřice, která zajišťuje vysokou vlhkost uvnitř zrnka, důležitou pro jeho vypuknutí. S tímto druhem je však potíž při skladování. Buď se může stát, že nabere moc vlhkosti a tedy chytí plíseň, nebo se naopak vysuší a procento zrnek, které při zahřátí nevypukne, se zvyšuje.

Libo motýlí nebo houbovitý popcorn?

V žargonu je popcorn „vystřelené jádro kukuřice“ známé jako vločka. Dva druhy vloček jsou dnes už komerčně důležité. Motýli vločka je nepravidelného tvaru a má řadu vyčnívajících „křidélek“. Je považována za lepší, je křupavější a dodává příjemnější pocit v ústech při jeho konzumaci, když se rozplývá na jazyku. Naopak houbovitá vločka je do značné míry podobná tvaru míče, je měkká a častěji se využívá pro balený popcorn nebo cukrovinky.

Od roku 1998 dokážeme připravit kukuřičný klas tak, aby z něho vypukl jen popcorn tvaru motýlí vločky nebo houbovité. Nebo aby pražená kukuřice měla tvary oba dva. Oblíbenější je jednoznačně motýlí, který při sledování hororové scény v tichém kinosále dodává víc napětí.

Popcornové Vánoce

Kukuřičné pukance mají své využití i v jiném průmyslovém odvětví než je potravinářství. Jako dekorace na vánoční stromeček se věší v některých částech Spojených států amerických a na Balkánském poloostrově. Na chvíli našel své uplatnění i jako obalový materiál, náhrada za pěnový polystyren. Měl ale bohužel řadu nevýhod. Přitahoval různé škůdce, je vysoce hořlavý a náklady byly vyšší, protože se ho muselo použít mnohem víc než pěnového.

Foto: Profimedia.cz

Popcorn neodmyslitelně patří k promítání filmů v kinech. Ilustrační foto

Stále nejpopulárnějším využitím ale zůstává jeho pojídání z papírových krabiček před filmovým plátnem. Stalo se to už takovým rituálem téměř všech národů světa. A kdy jindy si to pořádně vychutnat než 19. ledna, kdy je den popcornu.

Zajímavosti 19. ledna

Svátek: Doubravka

Významné události:

1806 Mys Dobré naděje byl obsazen Velkou Británií.

1883 první elektrické osvětlení zastavěné do stropu pomocí drátů postavil Thomas Edison v Roselle v New Jersey.

1937 Howard Hughes vytvořil nový světový rekord, když přeletěl letadlem z Los Angeles do New York City za 7 hodin, 28 minut a 25 vteřin (o jeho životě pojednává oscarový film režiséra M. Scorseseho Letec).

1969 Jan Palach zemřel na následky těžkých popálenin z 16. ledna.

1977 na Floridě a na Bahamách poprvé a zatím naposledy napadl sníh.

1983 revoluční osobní počítač Apple Lisa byl uveden na trh.

1993 Česká Republika a Slovensko byly přijaty do OSN.

2006 došlo k letecké katastrofě slovenského letadla AN-24, při které zemřelo 42 z 43 vojáků vracejících se z mírové mise KFOR (zkratka z angl. Kosovo Force).

Významná narození:

1736 James Watt, skotský mechanik a fyzik, vynálezce moderního parního stroje.

1809 Edgar Allan Poe, americký spisovatel (Havran a další básně, Jáma a kyvadlo, Černý kocour).

1837 Ludvík Šimek, český sochař (Bruncvík na Karlově mostě, Sousoší svatých Cyrila a Metoděje v Třebíči, pomník Josefa Jungmanna v Praze).

1868 Gustav Meyrink, rakouský spisovatel (Golem, Valpuržina noc).

1877 Fráňa Šrámek, český spisovatel a dramatik (básnická sbírka Splav, román Stříbrný vítr).

1932 Richard Lester, britský režisér (Perný den, Superman).

1942 Gabriela Wilhelmová, česká herečka (Jak utopit Dr. Mráčka, Což takhle dát si špenát, Vrchní, prchni!, Černí baroni, Bylo nás pět).

1943 Janis Joplinová, americká zpěvačka (alba: Pearl, In Concert).

1947 Rod Evans, zakládající člen skupiny Deep Purple.

1980 Jenson Button, britský pilot Formule 1, mistr světa z roku 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám