Hlavní obsah

Už deset let používáme Wikipedii

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřená mnohojazyčná webová encyklopedie se svobodným obsahem byla spuštěna 15. ledna 2001 Jimmym Walesem a Larrym Sangerem. Na Wikipedii spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa, mezi ně patříte třeba právě i vy. Cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací.

Foto: Profimedia.cz

Pro každého jistě známý obrázek. Pokud do internetového vyhledávače zadáte Wikipedia, vykoukne na vás přesně tato stránka.

Článek

Slovo wikipedie vzniklo ze spojení wiki a encyklopedie. Na principu tzv. wiki, což je z havajštiny rychlý, také funguje, což je označení webových stránek, které umožňují uživatelům přidávat obsah, nějak ho upravovat, či úplně nahradit. V přeneseném slova smyslu jde vlastně o software, který takové weby vytváří.

Nejpopulárnější encyklopedie na světě

Zrod Wikipedie sahá do roku 1995, kdy programátor Ward Cunningham založil webové stránky WikiWikiWeb. Wikipedie, jakou známe dnes, vznikla 15. ledna 2001, to byla spuštěna pouze její anglická verze Američany Jimmym Walesem, přezdívaným Jimbo, a Larrym Sangerem. Česká wikipedie začala fungovat později, a to 3. května 2002.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Wales, jeden ze zakladatelů internetové encyklopedie wikipedie.

Popularita Wikipedie vytrvale roste i dnes. Vedle ní vzniklo také několik sesterských projektů, avšak Wikipedie patří mezi nejpopulárnější referenční stránky na internetu, každý den obslouží přibližně 60 miliónů požadavků. V květnu 2005 tato encyklopedie obsahovala přibližně 1,5 miliónu článků, v listopadu 2006 přes 5,6 a v dubnu 2008 už to bylo přes 10 miliónů článků.

Pravidla se musí dodržovat všude

Používání wiki je především jednoduché, a právě proto je Wikipedie tak oblíbená. Má vlastní vyhledávač, který může případně upravit hledaný výraz, pokud je jazykově špatně napsaný. U článků můžeme pozorovat jejich historii, kteří autoři se podíleli na vytvoření, podívat se na poslední změny. Dále je snadné zjistit, do jaké kategorie článek patří, na jaké stránky odkazuje, jakou doporučuje literaturu, a dočteme se zdroje, s kterými autor pracoval.

Komunita uživatelů, tzv. wikipedisté, se musí držet jistých pravidel, které dělají z Wikipedie to, čím je. Závazným pravidlem je držení se principu nezaujatého úhlu pohledu, podle anglického Neutral Point of View, NPOV, což je jedno z mála základních a neměnných pravidel, na nichž je Wikipedie založena. Znamená to, že články by měly být napsány nezaujatě a zcela objektivně, tudíž nevyjadřovat k danému tématu svůj názor.

Dalšími pravidly jsou žádný původní výzkum, ověřitelnost a svobodný obsah, tedy GNU Free Documentation License, zkráceně GNU FDL. GNU FDL je copyleftová licence pro svobodnou dokumentaci. Ta dává čtenářům práva ke kopírování, redistribuci a modifikaci článků.

Oblíbený zdroj referátů

Wikipedie se často stává objektem zájmu médií. Jimbo Wales se dokonce v roce 2006 objevil v žebříčku 100 nejvlivnějších lidí světa v časopise Time. Wikipedie byla také několikrát srovnávána. V časopise Nature ke konci roku 2006 vyšel článek, kde byly porovnány anglická Wikipedie a Encyclopaedia Britannica. Závěrem výzkumu bylo, že obě encyklopedie obsahují srovnatelný počet chyb. Britannica však s výsledkem nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Na základě výzkumu časopisu Nature z roku 2006 vyšlo najevo, že anglická Wikipedie a Encyclopaedia Britannica obsahují srovnatelný počet chyb. Ilustrační foto

Wikipedie je velmi oblíbeným zdrojem referátů pro studenty všech typů škol. Podle průzkumu anglické univerzity Cambridge ji ke studiu využívá 82% vysokoškoláků. Někteří se k Wikipedii jako zdroji informací staví negativně, řada škol ji ale přijala pozitivně a sama si s ní vypomáhá.

Zajímavosti 15. ledna

Svátek: Alice

Významné události:

1559 Alžběta I. byla korunována na anglickou královnu.

1759 v Londýně bylo otevřeno Britské muzeum.

1866 opera Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách měla v Praze premiéru.

1943 byla dostavěna největší úřední budova na světě Pentagon ve Washingtonu, D. C.

1989 v Praze na Václavském náměstí začala série mohutných protikomunistických demonstrací, později nazvaná Palachův týden.

Významná narození:

1622 Molière, francouzský dramatik (Tartuffe neboli Pokrytec, Lakomec, Zdravý nemocný).

1929 Martin Luther King, americký aktivista za lidská práva, nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1964.

1959 David Prachař, český herec (Ať žijí rytíři, Jménem krále, Nexus).

1966 Vladimír Mlynář, český novinář a politik, bývalý šéfredaktor časopisu Respekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám