Hlavní obsah

Před 105 lety si lidé mohli koupit první rádio

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1906 v časopise Vědecký Američan vyšel vůbec první inzerát, kde se nabízelo rádio do domácnosti. Stalo se tedy poprvé v historii, že si mohl někdo koupit rádio třeba do kuchyně a vlastnit ho. Vynálezce Hugo Gernsback se proslavil jako spisovatel žánru science fiction, ale jeho obrovským objevem byla baterie a z toho vzniklo bezdrátové rádio Telimco.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Telimco baterie, přijímač, bateriový provoz za 8,50 dolarů. I tak nějak mohl vypadat první inzerát na rádio. Tento krátký inzerát se objevil ve vědeckém časopise už 25. listopadu 1905. Ale sám časopis zapomněl, že něco takového inzeroval, a tak jako první reklamu prodeje datuje k 13. lednu, kdy byl tento inzerát obohacen ještě o podrobný obrázek daného vynálezu.

Někteří lidé nevěřili, že se takové zařízení může prodávat tak levně, proto byla k případu přivolána newyorská policie. Policejní důstojník byl vyslán přístroj koupit, aby se mohli ujistit, že reklama není žádný podvod. Lidé se mohli uklidnit, inzerát nelhal. Společnost, která nový rozhlasový elektro vysílací-přijímací balíček nazvaný Telimco Wireless Telegraph prodávala, garantovala, že rádio má dosah až jednu míli.

Hugo jako elektro-podnikatel

Roku 1908 Gernsback založil časopis Moderní elektronika a o rok později Bezdrátové sdružení Ameriky, které mělo ještě téhož roku přes 10 tisíc členů. V roce 1912 to už bylo neuvěřitelných 400 tisíc lidí, kteří byli připojeni k amatérskému rozhlasu v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Hugo Gernsback v roce 1925 založil rozhlasovou stanici WRNY. Vysílala z 18. patra v hotelu Roosevelt v New Yorku a byla zapojená do prvního televizního vysílání. Jeho podnikatelská činnost v elektronickém průmyslu se tedy vyplatila. Dále se podílel na bezdrátovém rádio-spojení Spojených států amerických s Evropou.

Zajímavosti 13. ledna

Svátek: Edita, Záviš

Významné události:

Významné události:1785 John Walter vydává první číslo Daily Universal Register, později přejmenováno na The Times.

Významné události:1785 John Walter vydává první číslo Daily Universal Register, později přejmenováno na The Times.1822 byla vyhlášena nezávislost Řecka.

Významné události:1785 John Walter vydává první číslo Daily Universal Register, později přejmenováno na The Times.1822 byla vyhlášena nezávislost Řecka.1898 Emile Zola publikuje článek J’accuse, který pojednává o Dreyfusově aféře.

Významné události:1785 John Walter vydává první číslo Daily Universal Register, později přejmenováno na The Times.1822 byla vyhlášena nezávislost Řecka.1898 Emile Zola publikuje článek J’accuse, který pojednává o Dreyfusově aféře.1900 vypukla na Sokolovsku a Ostravsku generální stávka horníků.

Významné události:1785 John Walter vydává první číslo Daily Universal Register, později přejmenováno na The Times.1822 byla vyhlášena nezávislost Řecka.1898 Emile Zola publikuje článek J’accuse, který pojednává o Dreyfusově aféře.1900 vypukla na Sokolovsku a Ostravsku generální stávka horníků.1915 silné zemětřesení v Itálii ve městě Avezzano, při kterém zemřelo přes 30 000 lidí, město muselo být znova postaveno.

Významné události:1785 John Walter vydává první číslo Daily Universal Register, později přejmenováno na The Times.1822 byla vyhlášena nezávislost Řecka.1898 Emile Zola publikuje článek J’accuse, který pojednává o Dreyfusově aféře.1900 vypukla na Sokolovsku a Ostravsku generální stávka horníků.1915 silné zemětřesení v Itálii ve městě Avezzano, při kterém zemřelo přes 30 000 lidí, město muselo být znova postaveno.1942 Henry Ford si nechal patentovat vynález plastikového auta.

1991 Sovětští vojáci a milice u Vilniuské televizní věže násilně rozehnali demonstraci za litevskou nezávislost a zabili při tom 14 neozbrojených civilistů.

Významná narození:

Významná narození: 1853 Antonín Rezek, český historik a politik, přispíval články do časopisů Lumír a Květy.

Významná narození: 1853 Antonín Rezek, český historik a politik, přispíval články do časopisů Lumír a Květy.1906 Josef Matoušek, český historik a vysokoškolský profesor popravený 17. listopadu 1939.

Významná narození: 1853 Antonín Rezek, český historik a politik, přispíval články do časopisů Lumír a Květy.1906 Josef Matoušek, český historik a vysokoškolský profesor popravený 17. listopadu 1939.1955 Jay McInerney, americký spisovatel (Zářivá světla velkoměsta, scénář k filmu Gia).

Významná narození: 1853 Antonín Rezek, český historik a politik, přispíval články do časopisů Lumír a Květy.1906 Josef Matoušek, český historik a vysokoškolský profesor popravený 17. listopadu 1939.1955 Jay McInerney, americký spisovatel (Zářivá světla velkoměsta, scénář k filmu Gia).1966 Patrick Dempsey, americký herec (seriál Chirurgové, filmy Kouzelná romance, Jak ukrást nevěstu).

Významná narození: 1853 Antonín Rezek, český historik a politik, přispíval články do časopisů Lumír a Květy.1906 Josef Matoušek, český historik a vysokoškolský profesor popravený 17. listopadu 1939.1955 Jay McInerney, americký spisovatel (Zářivá světla velkoměsta, scénář k filmu Gia).1966 Patrick Dempsey, americký herec (seriál Chirurgové, filmy Kouzelná romance, Jak ukrást nevěstu).1968 Ester Kočičková, česká textařka, zpěvačka a moderátorka.

1977 Orlando Bloom, anglický herec (trilogie Pána prstenů, Království nebeské, trilogie Pirátů z Karibiku).

O elektronice napsal Hugo Gernsback řadu knih a článků. Mezi ty nejznámější se řadí Vědy a vynálezy, Rozhlas a televize, Radioelektronika a Průvodce pro posluchače rádia.

Reklama

Výběr článků

Načítám