Hlavní obsah

Den rock’n’rollu je tady

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Král rock’n’rollu Elvis Presley by dnes oslavil 76. narozeniny. Génius, který dokázal nenásilně skloubit černošské blues s country, nikdy se neučil notám, a přesto uměl brilantně zahrát na piano a kytaru, byl zkrátka zázrakem přírody.

Článek

Elvis Aaron Presley se narodil 8. ledna 1935 v Tupelu, v jižní části USA. Otec střídal různé druhy zaměstnání, nakonec skončil ve vězení za padělání šeků. Elvis se s matkou často stěhoval, ale rodné město neopustil. Jako žák byl prý nečekaně velmi stydlivý a tichý.

Na pódiu prvně vystoupil v deseti letech, bylo to na mississippské pěvecké soutěži. Netrvalo dlouho a rodiče mu darovali první kytaru. Od té doby ji nosil stále u sebe. I přesto ale o dráze zpěváka zatím neuvažoval. Jeho snem byl kovbojský klobouk a divoký západ. Chodil kvůli tomu výstředně oblékaný a spolužáci si ho často dobírali.

Počátky jeho pěvecké kariéry byly hodně ovlivněny náboženskými písněmi, přičemž ale sám Elvis jednou uvedl, že jiný žánr v té době ani neznal. Presleyho velkým vzorem byl slavný zpěvák Jake Hess. V tuto dobu byl už Elvis až po uši zamilován do vášně zvané muzika.

Tanec z nervozity

V osmnácti letech zašel do nahrávací společnosti Sun Records, kde chtěl nazpívat své dvě písně pro matku k narozeninám, ale pravý důvod byl, že se chtěl slyšet. Elvis měl velké štěstí, protože zrovna v tu chvíli se tam objevil tamní šéf Sam Phillips, zaslechl kousek Elvisovy skladby, který ho uchvátil, a požádal Presleyho, aby mu zazpíval.

Foto: Profimedia.cz

Americký zpěvák Elvis Presley při svých typických tanečních kreacích.

V červnu 1954 nahráli bluesovou píseň That’s All Right a nakonec s ní prorazili. Presley začal vystupovat po různých podnicích pod názvem The Blue Moon Boys. Ovšem nervozita Elvise stále neopustila a právě jí můžeme vděčit za taneční kreace, které Presley předváděl na pódiu. To prý způsobila tréma, avšak kolegové z branže tento pohyb považovali za jeho přirozenou devízu.

O Elvise náhle vzrostl zájem. Nejen u fanynek, kterých bylo po tuctech, ale také u nahrávacích společností a zájemců o jeho zastupování. Roku 1955 Presley přestoupil k RCA Victor Records a začal naplno dobývat Ameriku.

Obchody na Presleym vydělaly 22 miliónů

Píseň Love Me Tender se udržela neuvěřitelných deset měsíců na špičce nejvýznamnější hitparády a jako první v historii vydělala na svém prodeji milión dolarů. Don’t Be Cruel nebo Hound Dog se staly nejoblíbenějšími písněmi Elvisových fanoušků. Presley právě prožíval nejzářivější období ve svém životě. Konečně se mohl odstěhovat od rodičů a pořídit si vlastní bydlení v podobě luxusního sídla pod názvem Graceland, kde také dožil.

Rok 1956 vstoupil do dějin jako rok Elvise Presleyho. Magazín Billboard uveřejnil, že tolik písní od jediného interpreta se ještě nikdy v nejlepší stovce hitparády neumístilo. A Wall Street Journal přišel zase s informací, že si různé obchody díky Presleymu vydělaly neuvěřitelných 22 miliónů dolarů.

Vojna jeho kariéru nezastavila

I Elvis Presley dostal předvolání k nástupu na vojnu, a tak byl roku 1958 odveden a dva roky sloužil v západním Německu, kde poznal svou budoucí první ženu Priscillu Beaulieu. Po návratu do Ameriky byl rock’n’roll na ústupu a Presley se obrací k pomalým baladám, s kterými zažil také nemalý úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Elvis Presley s kytarou z roku 1956.

V 60. letech Elvis točí filmy a soundtracky, jeho kariéra upadá. Roku 1969 se ale pokouší o comeback, který se mu podaří, ale jen na chvíli. V letech 1969 až 1971 absolvuje 1094 zcela vyprodaných vystoupení. Je jediným umělcem, který ve čtyřech vystoupeních za sebou vyprodal Madison Square Garden v New Yorku.

Roku 1974 mu píseň How Great Thou Art spolu s albem vynesla cenu Grammy. Další koncerty už bohužel dokazovaly, že Král rock’n’rollu pomalu uhasíná.

Zajímavosti 8. ledna

Svátek: Čestmír

Významné události:

Významné události:1920 byla založena Církev československá, později přejmenována na Církev československou husitskou.

1949 vznikla Rada vzájemné hospodářské pomoci.

Významná narození:

Významná narození: 1891 Walther Bothe, německý fyzik, udělena Nobelova cena za fyziku z roku 1954.      

Významná narození: 1891 Walther Bothe, německý fyzik, udělena Nobelova cena za fyziku z roku 1954.       1896 Jaromír Weinberger, česko-americký skladatel (opery a operety: Švanda dudák, Milovaný hlas, Na růžích ustláno).

Významná narození: 1891 Walther Bothe, německý fyzik, udělena Nobelova cena za fyziku z roku 1954.       1896 Jaromír Weinberger, česko-americký skladatel (opery a operety: Švanda dudák, Milovaný hlas, Na růžích ustláno).1944 Terry Brooks, americký spisovatel (Závod s démonem, Černý jednorožec, série Shannara).

Významná narození: 1891 Walther Bothe, německý fyzik, udělena Nobelova cena za fyziku z roku 1954.       1896 Jaromír Weinberger, česko-americký skladatel (opery a operety: Švanda dudák, Milovaný hlas, Na růžích ustláno).1944 Terry Brooks, americký spisovatel (Závod s démonem, Černý jednorožec, série Shannara).1947 David Bowie, britský zpěvák a skladatel.

1951 John McTiernan, americký filmový režisér (Predátor, Smrtonosná past, Hon na ponorku, Šaman, Vikingové).

Jeho poslední vystoupení se uskutečnilo 26. června 1977 v Indianapolis, kdekoho ještě Elvis přesvědčil, že Král stále žije. Další turné už ale nestihl. Den před jeho začátkem našla Presleyho snoubenka v koupelně mrtvého. Datum 16. srpna 1977 si každý pamatuje jako den úmrtí Krále. Na světě je ale stále mnoho fanoušků, kteří věří, že je Elvis naživu a že se vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám