Tato světoznámá kuchařská kniha vyšla 7. ledna 1896. V té době se stala bestsellerem a doma ji chtěla mít každá pořádná „kuchtička“. Kniha zahrnovala širokou škálu jednoduchých receptů, od uvaření černé kávy k večernímu posezení, přes telecí na svíčkové až po jablečný koláč. Můžeme v ní také najít informace o vaření jako takovém, hygienické techniky, vedení domácnosti nebo rady ke zdravé výživě.

Kvůli těžké nemoci našla lásku k vaření

Fannie se narodila 23. března 1857 v USA, ve státě Massachusetts jako nejstarší ze čtyř dcer do rodiny, kde dbají na vzdělání. Rodiče měli s Fannie ambicióznější plány, měla jít na vysokou školu, ale v šestnácti letech, v době docházení na Medfordskou střední školu, ji postihla mrtvice. Protože nemohla chodit, byla nucena zůstat doma, připoutána na lůžko. Po čase začala vstávat z postele, a tak pomáhala mamince s domácností, a to především s vařením.

Fannie v tom našla zalíbení, a rodiče se proto rozhodli, že ji v tomto koníčku budou podporovat. Když bylo Fannie 30 let, zapsala se na Bostonskou školu vaření. Nenaučila se zde pouze jak vařit a připravovat pokrmy, ale také vše o zdravé výživě, technice čištění, chemické analýze potravin, technice vaření a pečení a vedení domácnosti.

Zrod nejznámější kuchařské knihy

Fannie Farmerová byla považována za nejlepšího studenta školy, a proto nebylo překvapením, když se stala asistentkou ředitele a posléze, v roce 1891 samotnou ředitelkou. Nejslavnější americká kuchařská kniha se zrodila 7. ledna 1896. Byla uznávána především pro řadu novinek, které v ní byly publikovány. Termíny v té době naprosto nevídané jsou dnes považovány za standard v každé kuchyni.

Bostonská škola vaření: kuchařská kniha je využívána v řadě domácností dodnes, především v USA, ale i v Evropě. Najdeme zde návody popsány krok po kroku pro přípravu smažené kukuřičné kaše, pečené tresky, pudinku či telecí svíčkové. Je tu ale i celá řada receptů na nápoje, pečivo, těstoviny, polévky, saláty, teplé a studené dezerty a mnoho dalšího.

Touto knihou ale kariéra Fannie Farmerová zdaleka nekončí. Roku 1902 odchází z Bostonské školy a zakládá vlastní školu pro budoucí kuchaře Škola vaření slečny Farmerové. S psaním kuchařek a užitečných receptů ale nepřestala a roku 1904 vydala další populární knihu Jídlo a vaření pro nemocné a lidi v rekonvalescenci.

Ilustrační foto

Americká žena v domácnosti z 30. let. Ilustrační foto

FOTO: fotobanka Profimedia

Fannie začala pravidelně chodit do místní Harvardské školy medicíny a učila budoucí doktory a sestřičky, jak má vypadat správná dieta pro toho a toho pacienta a o nutričních hodnotách jídla. Věřila, že tím pomůže ke zkvalitnění nemocničního jídla a jídla pro nemocné obecně.

Jedním ze základních poslání Farmerové bylo naučit kuchaře pečlivě sledovat recepty. Propagovala standardní úroveň měření ve vaření, hrnek, lžíce a lžička. Její kuchařské knihy byly extrémně populární. Získala přízeň novin a časopisů v mnoha amerických městech, její vliv byl znát v každé kuchyni.

Fannie byla ženou neobvyklé motivace, inteligence a odvahy. A ačkoli utrpěla další mrtvici, pokračovala v přednášení na různých školách do konce svého života. Deset dní před smrtí dokonce přednášela na invalidním vozíku. Fannie Farmerová zemřela 15. ledna 1915 ve věku 57 let, ale její jméno zůstalo synonymem pro dobré jídlo a organizaci v kuchyni.