Hlavní obsah

Zvyšte učitelům platy již od září, žádají odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odbory požadují, aby se platy učitelů zvýšily o osm procent už od září, nikoliv od ledna 2017. Znamenalo by to, že by byl téměř splněn požadavek na desetiprocentní růst učitelských platů, uvedl předseda školských odborů František Dobšík. Na požadavku růstu platů od začátku školního roku plánuje Českomoravský odborový svaz pracovníků školství postavit další vyjednávání.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová

Článek

Vláda ve středu schválila, že na platy učitelů bude v roce 2017 k dispozici o osm procent více peněz než letos. Z toho šest procent se odrazí v platových tarifech, zbytek půjde do nenárokových složek platu. [celá zpráva]

Odbory to hodnotí pozitivně. „Jsme přesvědčeni, že k tomuto kompromisu významně přispěla kampaň Konec levných učitelů, protože původní návrhy na zvýšení platů byly na výrazně nižší úrovni než současných osm procent. Tento výsledek je prvním krokem k tomu, že školství se skutečně stane prioritou – dlouhodobě slibovanou,” uvedl Dobšík.

Požadavek na růst platů už od září není úplně nový. Na začátku května navrhla Českomoravská konfederace odborových svazů vládě, aby se od září zvyšovaly všechny platy ve veřejném sektoru. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že to bude záležet na vývoji ekonomiky.

Platy nepedagogických pracovníků o pět procent

V květnu byl státní rozpočet v přebytku 22,4 miliardy korun. Analytici odhadovali, že by za celý rok mohl být schodek až o polovinu nižší než schválených 70 miliard korun. Pro letošek se zaměstnancům ve veřejném sektoru přidávalo od listopadu 2015. Netýkalo se to pracovníků ve zdravotnictví, jejichž výdělky jsou vázané na úhradovou vyhlášku.

Vedle osmiprocentního navýšení učitelských platů vláda schválila také růst platů nepedagogických pracovníků ve školách a dalších státních zaměstnanců o pět procent. Z toho půjdou čtyři procenta do základních platů.

Reklama

Související články

Školské odbory: pět procent je málo

Školské odbory mají informace, že požadovaný růst učitelských platů o deset procent by mohl být ohrožen. Pětiprocentní růst v každém z následujících tří let...

Výběr článků

Načítám