Hlavní obsah

Zlínská univerzita přišla s inovací ve výrobě želatiny

Novinky,

Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně získala český patent na inovativní technologii výroby želatiny, a to z drůbežích odpadů. Bonbony, zákusky, aspiky, lékové kapsle, nutriční doplňky stravy či kosmetické přípravky – potravinářských produktů nebo farmaceutických a kosmetických aplikací, kde se využívá želatina, je celá řada.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novou biotechnologií s využitím nejnovějších vědeckých poznatků, dlouholetých zkušeností i s vlastním vkladem vyvinul tým Pavla Mokrejše z Fakulty technologické UTB drůbeží želatinu. Technologie tak představuje výrazný posun v její výrobě.

„Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů. V podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ poznamenal Mokrejš s tím, že v současnosti běžně 20 až 30 procent živé hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, jako jsou běháky, hlavy a kůže.

Rovněž i zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty. „Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen,“ dodal.

Téměř bezodpadová metoda

Zatímco stávající technologie zpracování výchozí suroviny využívaly buď kyselin, či zásad, což podle UTB zatěžuje životní prostředí, navržená technologie opracovává výchozí surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou (s využitím proteolytického enzymu).

Způsob je podle školy ekonomicky a technologicky výhodnější, zároveň šetrnější k životnímu prostředí – jde totiž o prakticky bezodpadovou technologii.

„Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu a velmi nízký obsah popelovin, čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ doplnil Mokrejš.

Vědec ze Zlína obdržel americkou cenu

Věda a školy

Patent má tedy přínos i v tom, že se má díky němu snížit množství nevyužitelného jatečního odpadu, celosvětová spotřeba želatiny totiž neustále roste. Drůbeží želatina dnes představuje jen zlomek z celosvětové produkce želatiny; k produkci želatiny se využívají tradičně nejvíce vepřové a hovězí suroviny. Nová biotechnologická cesta tak může přispět ke zvýšení tohoto podílu.

„Na vynález byla prostřednictvím Centra transferu technologií UTB podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ uzavřela ředitelka centra Ivana Bartoníková.

Reklama

Související články

Luští řeč rostlin. Může to nakrmit miliardy

Česká věda se pokouší rozlousknout záhadu řeči rostlin, za kterou lze považovat proudění tekutiny v jejich stoncích a listech. Může jít o naprosto přelomový...

Výběr článků

Načítám