Hlavní obsah

Zemřel sovětský kosmonaut Alexej Leonov

Moskva
Aktualizováno

V pátek 11. října zemřela legenda sovětského vesmírného programu, bývalý kosmonaut Alexej Leonov, který v roce 1965 jako první člověk vystoupil do otevřeného kosmického prostoru. Informovaly o tom ruská agentura RIA Novosti i vesmírná korporace Roskosmos s tím, že podlehl dlouhé nemoci. Bylo mu 85 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Komsonaut Leonov při prvním výstupu do volného kosmu 1965 a na dalších archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Alexej Leonov skonal dnes (v pátek) v 11:40 hodin v moskevské nemocnici po dlouhé těžké nemoci,” upřesnila podle tiskových agentur jeho spolupracovnice Natalija Filimonovová.

Foto: Andrei Makhonin/TASS, Profimedia.cz

Alexej Leonov na snímku z roku 2017

Alexej Archipovič Leonov (30. května 1934 – 11. října 2019) vystoupil jako první člověk do volného prostoru při letu vesmírné lodi Voschod 2 dne 18. března 1965.

Vzdálil se tehdy od lodě připoutaný lanem na vzdálenost 5,35 metru, výstup do vesmíru trval 23 minut a 41 sekund, z toho 12 minut strávil u vstupu do přetlakové komory, kam se kvůli příliš nafouknutému skafandru nemohl vejít.

Po návratu z prvního kosmického letu na podzim 1965 zavítal i do Prahy, v Československu byl poté ještě několikrát.

Už v roce 1953 Leonov odešel na výzvu Komsomolu do čugujevského vojenského leteckého učiliště u Charkova, odkud se roku 1957 přesunul k pluku, kde získal leteckou kvalifikaci Vojenský letec 3. třídy a Instruktor výsadkových jednotek.

Poté byl vybrán k výcviku první dvacítky budoucích sovětských kosmonautů. V roce 1960 absolvoval první etapu testů spolu s Jurijem Gagarinem či Germanem Titovem.

Jedenáctý kosmonaut

Tento „kosmonaut číslo 11” se zúčastnil i sovětsko-amerického letu Sojuz-Apollo v červenci roku 1975. Obě lodě, Sojuz-19 a Apollo, se spojily a jejich posádky se vzájemně navštívily.

V roce 1982 se Leonov stal se prvním zástupcem náčelníka Gagarinova střediska pro výcvik kosmonautů. Na základě svých zkušeností výcvik postupně upravil, aby byl lidštější a uměřenější potřebám.

Ve vzpomínkové knize Two Sides of the Moon (Dvě strany Měsíce), kterou napsal s americkým kolegou Davidem Scottem z Apolla, se věnoval i nejasnostem okolo smrti Jurije Gagarina.

Leonovovým velkým koníčkem bylo malířství, kterému se věnoval už od mládí. Svá díla s motivy vesmíru předvedl na několika výstavách. Kosmonautovým jménem nazval spisovatel Arthur C. Clarke kosmickou loď ve své vědecko-fantastické novele 2010: Kosmická odysea dvě.

Ruští kosmonauti uklízeli ve vesmíru, našli starý ručník

Věda a školy

Letos byl Leonov uctěn přímo na oběžné dráze, když mu současní ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin při květnovém nočním výstupu do volného kosmického prostoru z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), během něhož v rámci údržbářských prací našli vně ISS i starý ručník, popřáli k 85. narozeninám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám