Hlavní obsah

Zemi jednou ozáří dvě slunce

Novinky, pst

Zvykli jsme si vídat na obloze jediné Slunce, podle astrofyziků se však Země může dočkat a možná i poměrně brzy, že ji ozáří druhá hvězda, byť to bude jen na několik týdnů. Rudý obr, hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu, může kdykoli vybuchnout a proměnit se v supernovu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Samozřejmě, ti kdo věří na apokalypsu v roce 2012, doufají, že tento jev nastane už s úsvitem příštího roku. Astrofyzici jim to nevyvracejí, ale upozorňují, že to může být až za milión let.

Betelgeuse je druhou nejmasivnější známou hvězdou ve vesmíru a začíná ztrácet „na váze“, což signalizuje blížící se zhroucení hvězdy. A jakmile to nastane, získá Země podle Brada Cartera, australského fyzika z Univerzity v Jižním Queenslandu, druhé slunce.

„Ta stará hvězda ztrácí ve svém jádru palivo,“ citoval server news.com.au Cartera. „Jakmile všechno vypálí, hvězda se zhroutí a proběhne to velmi rychle.“

Zhroucení doprovodí superexploze, která bude v řádech desítek miliónů mnohem jasnější, než naše Slunce. Půjde o tak intenzivní zdroj světla, že se noc na Zemi změní na den po dobu několika týdnů. Pak začne vše postupně blednout a nakonec nebude druhé slunce vidět vůbec.

Apokalyptické spekulace ohledně vzdálené superhvězdy kolují i proto, že se jméno Betelgeuse často spojuje s ďáblem. Nicméně podle vědců je její jméno odvozeno z arabského slovního spojení „jad Al Jauza“, což znamená „ruka Al-Jauzy“ a jde o odkaz na mystickou bytost, která má v moci řád všehomíra.

Carter zároveň upozorňuje, že se Betelgeuse, která je vzdálená 1300 světelných let od Země, změní po výbuchu v černou díru nebo neutronovou hvězdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám