Hlavní obsah

Zdrojem lidské tasemnice jsou patagonští pstruzi, potvrdili čeští vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při konzumaci pstruhů z Argentiny a Chile se mohou lidé nakazit škulovcem širokým, přitom tato tasemnice byla dosud známa pouze ze severní polokoule a z jiných druhů ryb. Překvapivý výskyt tasemnice v jezerech v Patagonii potvrdili pomocí molekulárních analýz parazitologové z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR s kolegy z Košic a Argentiny.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Larvy škulovců nalezených v nepůvodních pstruzích z jezera Gutiérrez v Patagonii v Argentině

Článek

Škulovec široký (Dibothriocephalus latus) se vyvíjí ve vodním prostředí. Jeho prvním hostitelem jsou vodní korýši (klanonožci), z nějž se poté dostanou larvy do druhého mezihostitele – ryby. Konečným hostitelem je člověk, který se může nakazit konzumací tepelně nedostatečně upraveného rybího masa.

Až 15metrová tasemnice

Tasemnice dospívá ve střevě, kde může dorůst dvou až patnácti metrů.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Hlava škulovce širokého, snímek z elektronového mikroskopu

„V učebnicích se píše, že tato tasemnice ubírá pacientům vitamin B12, způsobuje chudokrevnost a hubnutí. Jednalo se ale o vzácné případy pacientů s nedostatečnou výživou převážně z Finska po 2. světové válce. Ostatní studie ukazují, že až 80 procent pacientů nepociťuje žádné příznaky a jen 20 procent uvádí bolesti břicha či průjem,“ popsal nákazu škulovcem parazitolog Roman Kuchta z Biologického centra AV ČR.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Roman Kuchta u jezera v Argentině

Právě Kuchta hledal v roce 2017 při svém pobytu v Argentině důkazy, které by potvrdily pravdivost předchozích zpochybňovaných nálezů tohoto parazita v nepůvodních patagonských pstruzích.

Příliš se těmto nálezům dříve nevěřilo, protože nejbližší přírodní ohnisko výskytu škulovce širokého je totiž až v Severní Americe u hranic Spojených států s Kanadou, přičemž jinde na jižní polokouli se dosud nevyskytoval.

Lékaři operovali Američance nádor na mozku, místo něj nalezli larvu parazita

Zdraví

„Zajímavé je i to, že na severu nenapadá tento druh škulovce pstruhy ani jiné lososovité ryby, ale okouny, candáty a mníky. Tito přirození hostitelé se ale nevyskytují v Jižní Americe, a tak v Patagonii došlo k zajímavému přeskoku této tasemnice na netypického hostitele, kterého v domovině nikdy nenapadá,“ poznamenal Kuchta.

Pstruzi byli do Jižní Ameriky zavlečeni

Nepůvodní pstruzi byli zavlečeni ze Severní Ameriky a Evropy do mnoha jezer jihoamerické Patagonie. V současnosti se hojně vyskytují v Argentině, Chile a také v největším jihoamerickém jezeře Titicaca v Peru a Bolívii.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Nakažený pstruh

„Odtud jsou pstruzi vyváženi do okolních zemí a je dokonce možné, že jsou příčinou vypuknutí diphyllobothriozy, onemocnění způsobeného touto tasemnicí, v Brazílii kolem roku 2005,“ tvrdí čeští odborníci.

Je podle nich stále záhadou, jak se tento škulovec dostal do Patagonie. Přivézt jej mohli nakažení imigranti z Evropy či severní Ameriky, nebo se parazit v Jižní Americe už vyskytoval. V druhém případě však vědcům chybí původní rybí hostitel.

„Hypotézy existují, ale nejsme schopni je zatím potvrdit. Pracujeme na tom pomocí molekulárních metod,“ uzavřel Kuchta.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Hlava škulovce širokého, snímek z elektronového mikroskopu

Reklama

Související články

Američtí rybáři se obávají hadohlavce

Nepůvodní invazivní rybí druh jménem hadohlavec skvrnitý (Channa argus), který vydrží i čtyři dny mimo vodní prostředí, se výrazněji rozmnožuje ve Spojených...

Výběr článků

Načítám