Hlavní obsah

Záhadné těleso Oumuamua má být podle vědců aktivní mezihvězdný asteroid

Novinky,

Nová teorie naznačuje, jak mohl vzniknout Oumuamua, první zaznamenaný návštěvník naší Sluneční soustavy z jiného hvězdného systému. Oumuamua je načervenalé mezihvězdné těleso ve tvaru doutníku, které bylo poprvé spatřeno pomocí dalekohledů na observatoři na Havaji v říjnu 2017, když proletělo kolem Země rychlostí přes 156 tisíc km/h. Podle astronomů má jít o tzv. aktivní asteroid.

Nová teorie naznačuje, jak mohl vzniknout mezihvězdný objekt OumuamuaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Od doby svého objevení Oumuamua mate vědce svým zvláštním vzhledem a mírou zrychlení pohybu, které gravitační efekty nedokážou vysvětlit. Uvažovalo se dokonce i o výtvoru mimozemšťanů.

A přece je Oumuamua mimozemská sonda, trvá na svém vědec z Harvardu

Věda a školy

Nová studie publikovaná v časopise Nature naznačuje, že přílivové síly, které těleso zformovaly, mohly způsobit jeho nevyrovnané chování.

Vznik z jiného původního tělesa

Podle listu The Guardian můžeme těleso vzhledem k jeho chování označit za „aktivní asteroid či planetku”. Vědci věří, že je Oumuamua výsledným fragmentem z dříve výrazně většího útvaru.

Výzkumníci tvrdí, že se mateřské tělo či těla objektu zřejmě dostala do blízkého kontaktu s hostitelskou hvězdou. Počítačové modely totiž ukazují, že přílivové síly z hvězd mohly roztrhnout mateřské tělo na kusy a proměnit původní objekt v protáhlý útvar složený z úlomků.

Fragmenty se pak mohly podle agentury Reuters roztavit pod intenzivním teplem poblíž hvězdy a poté znovu ztuhnout a zformovat se do stávající podoby doutníku. To by mohlo vysvětlovat, proč má Oumuamua suchý povrch, zatímco se předpokládá, že většina mezihvězdných objektů je ledovými kometami.

Sluneční soustavou skutečně uhání cizí kometa. Polští vědci určili, odkud může pocházet

Věda a školy

Kromě toho se pod povrchem mohl ale led zachytit. Jak objekt procházel Sluneční soustavou, mohl se odpařit a přeměnit v sílu, která dává tělesu přitažlivost popírající akceleraci.

Jméno Oumuamua v havajštině znamená skaut nebo posel, vyslaný k nám ze vzdálené minulosti. Je dlouhý 400 metrů a na šířku má téměř 40 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám