Hlavní obsah

Za studenty již podruhé vyrazí vědecký Filmfest

Novinky, Karel Kvapil

Speciální filmový dokument, který představuje české vědce a jejich úspěchy na poli světové vědy, se vydává v červnu ke studentům středních škol v Praze v rámci projektu Discovery Weeks.

Foto: Profimedia.cz

Studenti budou moci zhlédnout film na DVD v termínech, kdy je to pro ně vhodné.

Článek

„Cílem Filmestu 2 je představit studentům zábavnou a přitom naučnou formou, jak si čeští vědci stojí v porovnání se světem, a především, jaké jsou přínosy českých vědeckých kapacit celosvětové vědě. Zkrátka, aby si studenti uvědomili, že naši vědci významnou měrou přispívají k celosvětovému vědeckému pokroku a poznání,“ říká Iva Sladká, manažerka projektu Discovery Weeks, pod který se řadí i akce Filmfest 2.

Poradí, jak se stát českým vědcem

Filmový dokument s názvem „Homo Scientist jr.“ zahrnuje půlhodinový materiál zaměřený na rozhovory s mladými českými vědci, který prezentuje také jejich postřehy a názory, jak využít výsledky bádání dalších českých vědců.

Odpoví i na otázku, jak se stát „ českým vědcem“ a co toto snažení obnáší.

Zkrátka, aby si studenti uvědomili, že naši vědci významnou měrou přispívají k celosvětovému vědeckému pokroku a poznání.
Iva Sladká, manažerka projektu Discovery Weeks

„Tentokrát jsme se rozhodli poskytnout školám bezplatnou, časově omezenou kopii. Chceme tak zajistit co nejširší využití filmového dokumentu pro promítání studenům,“ vysvětluje Sladká.

Odpověď na dosud nezodpovězené otázky

Dokument je doplněn několika krátkými medailonky představujícími nejrůznější česká vědecká pracoviště a především konkrétní badatele, kteří objasňují zdánlivě běžné, či naopak naprosto neznámé problémy, nebo dosud neobjasněné příčiny různých, zatím neúspěšně řešených otázek.

Medailonky byly vybrány z dokumentů společnosti Česká hlava, které byly natočeny ve spolupráci s Českou televizí.

Filmfest se koná v rámci Individuálního projektu Podpora technických a přírodovědných oborů, jehož realizátorem je MŠMT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám