Hlavní obsah

Z vyhořelého muzea v Brazílii zachránili už 1500 artefaktů. Původně jich bylo 20 milionů

Rio de Janeiro

Více než 1500 předmětů se již podařilo zachránit z trosek brazilského Národního muzea v Rio de Janeiru, které na počátku září zlikvidoval požár. Podle agentury AP se zatím podařilo najít a očistit zejména artefakty z národopisného oddělení a ze sbírky minerálů. Původně schraňovalo muzeum zhruba 20 milionů kousků.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Archeoložka Angela Rabelová ukazuje předměty zachráněné z popela.

Článek

„Práce je třeba provádět velmi opatrně a trpělivě,” uvedl ředitel muzea Alexander Kellner.

Mezi 1500 předměty, které se podařilo zatím zachránit, jsou například kovové části šípů původních obyvatel Brazílie, peruánská váza či předkolumbovská pohřební urna.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Mezi předměty, které se podařilo zachránit, jsou kovové části šípů původních obyvatel, peruánská váza či předkolumbovská pohřební urna.

Už v říjnu pracovníci muzea objevili také úlomky lebky a část stehenní kosti patřící ženě, která žila na území dnešní Brazílie před téměř 12 tisíci lety. Vědci ji pojmenovali Luzia. Její ostatky patřily k tomu nejcennějšímu ve sbírkách muzea.

Dar od Německa

Zástupci brazilského Národního muzea na tiskové konferenci informovali také o tom, že dostali od německé vlády dar ve výši 180 tisíc eur (4,7 milionu korun).

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Německý generální konzul Klaus Zillikens podle listu O Globo připomněl, že Německo v minulosti postihla podobná neštěstí, například požár Knihovny vévodkyně Anny Amálie ve Výmaru v roce 2004 nebo zřícení městského archivu v Kolíně nad Rýnem v roce 2009. Muzeu slíbil, že je Berlín v případě potřeby připraven pomoci dalšími finančními prostředky.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP
Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Při požáru, který vypukl z dosud neznámých příčin, byla zničena většina největší latinskoamerické sbírky historických předmětů.

Reklama

Související články

V Německu vyhořelo muzeum banánů

V pondělí brzo ráno začalo hořet v muzeu banánů ve městě Sierksdorf na severu Německa. Požár byl tak silný, že hasiči neměli šanci ho uhasit a stavba tak...

Výběr článků

Načítám