Hlavní obsah

Z Klánovického lesa má být rezervace

Právo, Petr Janiš

Odbor ochrany prostředí pražského magistrátu se chystá část Klánovického lesa prohlásit za zvláště chráněné území přírodní rezervace. Pražští zastupitelé zároveň budou řešit změnu územního plánu, aby se z lesních pozemků nemohlo stát golfové hřiště.

Článek

Po místním referendu, které jakýkoli golfový areál jasně odmítlo, se tak klánovičtí milovníci greenu, k nimž má tak blízko ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), ocitají v hluboké defenzivě.

Golfová louka zůstane mimo

„Rozloha navržené přírodní rezervace je 289 hektarů,“ sdělil klánovické radnici šéf magistrátního odboru ochrany prostředí Josef Pavlík. Na stole už má připomínky.

„Navrhujeme to rozšířit na celé území lesa o necelých tisíci hektarech s výjimkou soukromých pozemků,“ řekla Právu klánovická místostarostka Zorka Starčevičová (SZ).

Přírodní rezervace by se tak netýkala současné cvičné louky golfistů a jejich budovy s pozemky s rozlohou asi 3,7 hektaru, hájovny a čistírny odpadních vod.

Magistrát odůvodnil svůj záměr na rezervaci především flórou. „Hlavním motivem ochrany je dubový les zachovaný v několika typech, mokřady a drobné rašeliniště s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů,“ uvedl Pavlík.

Jsou tam vzácné druhy fauny

Ochranáři prostředí by podle Starčevičové však měli mít na zřeteli faunu. „Návrh na zřízení rezervace je třeba rozšířit ze zoologického hlediska. I přírodovědci říkají, že výskyt mnoha chráněných druhů v Klánovickém lese je unikátní nejen z pražského, ale i středočeského hlediska,“ uvedla Starčevičová.

Konec plánů na golfové hřiště

Pokud se s přírodní rezervací změní i územní plán, mohou definitivně vzít za své plány na obnovu prvorepublikového golfového hřiště o devíti či dokonce o osmnácti jamkách. Pražští radní minulý týden poslali do zastupitelstva návrh na změnu plánu, který klánovická radnice podala v roce 2005 a který od té doby ležel v některém z magistrátních šuplíků.

Klánovičtí se dožadovali toho, aby některé pozemky přestaly mít sportovní a oddychovou funkci, což umožňuje hrát na nich golf. Návrh zněl, aby v územním plánu, stejně jako to nyní předpokládá koncept plánu nového, byla zakreslena lesní zeleň.

Informace Práva říkají, že pokud se to stane, příznivci golfu se budou cítit oklamáni a svou chystanou investici budou mít za zmařenou.

„Není to tak. Návrh na změnu územního plánu byl na magistrát podán už před tím, než současný majitel koupil v roce 2005 klubovnu,“ uvedla Starčevičová.

Ohrožené druhy žijící v Klánovickém lese

Kriticky: vrápenec malý, netopýr černý, netopýr velký, zmije obecná, tesařík obrovský.

Silně: holub doupňák, krahujec obecný, krutihlav obecný, skřivan lesní, strakapoud jitřní, sýček obecný, žluva hajní, ještěrka obecná, slepýš křehký, užovka hladká, skokan štíhlý, skokan zelený, kuňka ohnivá, ropucha zelená, čolek velký, čolek obecný, ropucha obecná, modrásek bahenní, modrásek očkovaný, roháč obecný, krajník pižmový, krajník hnědý, svižník polní, zdobenec.

Pokud pražské zastupitelstvo změnu územního plánu na lesní zeleň zadá, může trvat rok, než se mu vrátí zpět na stůl k definitivnímu potvrzení. Zhruba ve stejnou chvíli by se mohla zrodit i přírodní rezervace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám