Hlavní obsah

Výročí zkázy Challengeru: raketoplán explodoval a posádka umírala dlouhé minuty

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 32 lety se milióny lidí u televizních obrazovek staly svědky jedné z největších katastrof v dějinách kosmonautiky. Psal se 28. leden roku 1986 a do vesmíru mířil raketoplán Challenger se 7 lidmi na palubě. Lety do kosmu už se tehdy laikům mohly zdát rutinní, 25. výprava programu Space Shutlle však byla výjimečná. NASA vysílala ke hvězdám učitelku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zkáza ChallengeruVideo: Reuters

 
Článek

Měl to být symbol a inspirace lidské touhy po poznání. Několikrát odkládaná výprava ale po pár desítkách vteřin od startu skončila tragédií.

První okamžiky startu, kterému na tribuně Mysu Canaveral přihlížela mimo jiné i třída učitelky-astronautky Christy McAuliffenové, probíhaly podle plánu. Stačilo však 73 vteřin a vše změnilo.

Ve výšce 14,5 kilometru došlo k selhání těsnění nosné rakety. Ta poté explodovala a odtrhla kabinu raketoplánu od zbytku plavidla.

Foto: Profimedia.cz

Okamžik výbuchu

Posádka neměla nejmenší šanci na přežití. Později navíc vyšlo najevo že, astronauti po explozi prožili celé minuty s vědomím nevyhnutelné smrti. NASA to zprvu nechtěla přiznat, pod tíhou důkazů ale ustoupila.

Vyšetřování prokázalo, že náraz při odtržení kabiny nebyl natolik silný, aby astronauty připravil o život nebo je alespoň omráčil. To by pro ně patrně v danou chvíli bývalo bylo milosrdnější.

Ukázalo se také, že nedošlo ani k okamžité ztrátě tlaku v kabině. Svědčí o tom nouzové dýchací přístroje, které museli astronauti aktivovat manuálně. Vrak pilotní kabiny, vylovený z oceánu, navíc dosvědčil, že se pilot Michael J. Smith po explozi pokoušel obnovit přívod proudu do kabiny.

Foto: Profimedia.cz

Kabina Challengeru setrvačností samovolně vystoupala do výšky 19,8 kilometru, kde se zastavila a začala padat volným pádem zpět do oceánu. Trvalo to 2 minuty a 40 vteřin. Jde o rychlost dopadu, která není srovnatelná s žádným pozemským dopravním neštěstím. Hladina oceánu se v takové situaci chová jako beton. A roky cvičení kosmonauti si toho museli být dobře vědomi.

Foto: Profimedia.cz

Start raketoplánu Challanger

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám