Hlavní obsah

Vědkyně proniká do tajů cévních mozkových příhod

Právo, Miroslav Homola

Na tajemství mozku, především na problémy spojené se zákeřnou mozkovou mrtvicí, se specializuje mladá brněnská vědkyně Sandra Thalerová.

Foto: FNUSA

Sandra Thalerová se svým školitelem Janem Vítečkem z Biofyzikálního ústavu AV ČR.

Článek

Se svým unikátním projektem modelů mozkových tepen a pozorování napodobenin procesů, které vznikají během mozkové mrtvice, uspěla v jedenáctém ročníku soutěže Brno Ph. D. Talent, kterou pořádá Jihomoravské centrum mezinárodní mobility.

„Technicky vzato jde o silikonové modely mozkových tepen, ve kterých lze simulovat procesy probíhající při mozkové mrtvici. Jedinečnost experimentálního přístupu spočívá v tom, že používáme lidskou krev a z ní připravené tromby, tedy krevní sraženiny,“ vysvětlila Sandra Thalerová. „Naše modely jsou navíc průtokové, jsme tedy schopni napodobit procesy, které nemáme šanci v pacientovi pozorovat v reálném čase.“

Rozpoznejte včas riziko mozkové mrtvice

Zdraví

Devětadvacetiletá studentka biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity pracuje v Biofyzikálním ústavu AV ČR pod vedením Jana Vítečka, který je také jejím školitelem. Výzkumem efektivnějších metod léčby cévních mozkových příhod se zabývá v Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).

Ocenění Brno Ph. D. Talent je pro Sandru velkou motivací a již plánuje další vylepšení už tak unikátních modelů. „Ráda bych je upravila například vystláním lidskými buňkami, aby se tak co nejvíce podobaly skutečným cévám,“ popsala Sandra.

Konzumace dvou jablek denně snižuje cholesterol a tedy i riziko infarktu a mrtvice

Zdraví

Cílem tohoto projektu je zlepšení léčby pacienta. Enzymatická trombolýza, tedy rozpuštění krevní sraženiny přímo v cévě, je mnohem méně náročná, a tedy pro pacienty šetrnější, než odstranění sraženiny pomocí katetru. „Pokud se povede jakýmkoli způsobem zvýšit účinnost trombolýzy, půjde o obrovský posun kupředu v léčbě cévní mozkové mrtvice,“ dodala výzkumnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám