Hlavní obsah

Vědec nasimuloval zvuk velkého třesku

Novinky, rei

Nedávno vydanou nejstarší mapu vesmíru z evropské agentury ESA využil americký vědec k nasimulování zvuku, který doprovázel velký třesk, tedy první chvíle stvoření před víc než 13 miliardami let, a několik tisíc let následného vývoje. Emeritní profesor Washingtonské univerzity John Cramer vytvořil zvukovou stopu již před deseti lety, nyní ji s ohledem na změny, které ukázala mapa ESA, upravil.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace části velmi věrného napodobení zvuku velkého třesku

 
Článek

Vědec použil mapu vesmírného reliktního záření CMB z doby zhruba 400 000 let po vzniku vesmíru a z kolísání jeho hustoty a teploty vyvodil proporcionálně zvukové frekvence.

Cramer podle mapy upravil svůj záznam, který před desetiletím vytvořil s využitím dat o reliktním záření pořízených sondou NASA Wilkinson Microwave Anisotropy. Planckův teleskop ale nedávno umožnil získat přesnější data a Cramer podle toho mohl záznam také upřesnit.

Foto: ESA-Planck Collaboration/Handout, Reuters

Nejstarší mapu vesmíru zveřejnila Evropská vesmírná agentura.

„Nové frekvenční spektrum jde do mnohem vyšších frekvencí než při analýze dat Wilkinson Microwave Anisotropy,“ uvedl Cramer. Dodal, že skutečné frekvence při velkém třesku byly ovšem hlubší, tak nízké, že je lidské ucho nerozliší. Výsledná zvuková stopa pokrývající období prvních 760 000 let existence vesmíru je tedy posunutá na výrazně vyšší hladinu, tak aby byla slyšitelná.

Mapa „nejstaršího světla na obloze“, pořízená sondou Planck prostřednictvím jejího teleskopu, potvrdila teorii velkého třesku, ale zároveň přinutila vědce poupravit některé poznatky o vesmíru včetně jeho stáří. Zjistilo se, že vesmír je o něco starší, než se dosud myslelo. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teleskop Planck vytvořil mapu vesmíru ve stavu 300 000 let po velkém třeskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám