Hlavní obsah

Vědci v Mléčné dráze objevili tak velkou černou díru, že by vůbec neměla existovat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomům se povedlo detekovat extrémně velkou hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Profesor Liou Ťin-feng z Národní astronomické observatoře Číny při Čínské akademii věd uvedl, že hvězdná černá díra s názvem LB-1 je tak velká, že „by v naší galaxii neměla vůbec existovat“.

Vědci objevili masivní černou díruVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Masivní černá díra je od Země vzdálena 15 tisíc světelných let. Podle mezinárodního výzkumného týmu je hmotnost vesmírného objektu 70krát větší, než jaká je hmotnost našeho Slunce.

Dané zjištění je překvapivé, protože vědci dříve odhadovali hmotnost většiny hvězdných černých děr v Galaxii právě na méně než 20násobek hmotnosti Slunce.

Astronomové zaznamenali, jak černá díra roztrhala hvězdu

Věda a školy

Odborníci díru spatřili, když hledali hvězdy, které krouží kolem ní. Hvězdný společník černé díry LB-1 je osmkrát těžší než Slunce a kolem černé díry obíhá každých 79 dní.

Supermasivní černá díra ve středu Mléčné dráhy je podezřele nečinná, NASA ví proč

Věda a školy

Objev LB-1 učinil podle agentury Reuters speciální velký čínský teleskop, zatímco fyzikální parametry černé díry pak určily kosmické dalekohledy na Kanárských ostrovech a ve Spojených státech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám