Hlavní obsah

Vědci už umějí zlikvidovat jmelí

Právo, Vladimír Klepáč

Jmelí je sice neodmyslitelnou součástí Vánoc, na straně druhé jde o parazita likvidujícího stromy, z jejichž větví vyrůstá. Arboristé si s ním dlouho nevěděli rady. Nyní vědci z brněnské Mendelovy univerzity přišli na to, jak jej hubit.

Foto: Mendelova univerzita v Brně

Jeden z výzkumníků stříká na jmelí speciální postřik.

Článek

Metoda má účinnost neuvěřitelných 90 procent. Minulou zimu ji vědci vyzkoušeli ve Zlíně a v Přerově na čtyřiceti stromech. Pilotní testy ukázaly ve Zlíně účinnost 95 procent a v Přerově 91 procent.

Postřik jmelí v zimě přesvědčí, že je jaro a může začíst kvést. A rostlinu zničí mráz.

Jmelí vytváří stálezelené koule v korunách stromů. Vytržením zlikvidovat nejde, protože to zapříčiní, že se rozroste ještě více. Dosud se větve, z nichž jmelí vyrůstá, ze stromů vyřezávaly.

České stromy dusí pandemie jmelí

Domácí

Vývoj speciálního postřiku

Tým arboristy Jiřího Rozsypálka ale nyní vyvinul speciální postřik, který jmelí v zimě přesvědčí o tom, že je jaro a může začíst kvést. A rostlinu zničí mráz. Hostitelský strom, který je v zimním vegetativním útlumu, přitom zůstává nepoškozený.

Jmelí sice vypadá jako hezká rostlinka, ale ve skutečnosti je to brutální parazit. Stromu, na němž žije, odčerpává svými kořínky vodu i živiny. Koruna hostitelského stromu schne a hyne.

Pandemie jmelí

Odborníci situaci se jmelím v ČR přirovnávají k pandemii. Nejzávažnější je na Moravě, konkrétně v okolí Ostravy, Zlína, na Kroměřížsku, a pak na jihu, kde k epicentrům patří Lednicko-valtický areál. Jmelí už v parcích a lesích dusí tisíce stromů.

Plasty v Brně stárnou rychleji než v Antarktidě

Věda a školy

Vědci hledali řešení léta. Využili nakonec toho, že jmelí roste především na listnatých stromech, které po opadání listí v zimě odpočívají. Jmelí se chová stejně, nic jiného mu nezbývá než čekat do jara. Uzavírá své průduchy a utlumuje fyziologické funkce. Jenže díky novému postřiku je znovu aktivuje, a to za mrazu. Náhle se ocitá bez živin i vody a uhyne.

„Výsledky předčily očekávání. V tomto roce se zaměřujeme na zjištění, v jaké míře bude docházet ke zpětnému vyrašení jmelí na ošetřených dřevinách,“ řekl Rozsypálek.

Jmelí znovu vyraší na pětině až třetině stromů

Podle prvních odhadů jmelí znovu vyraší na pětině až třetině stromů. Je to daleko lepší než při jeho odstranění řezem, kde zpravidla vyraší následující rok v podstatě všechny odstraněné keříky.

Rozsypálkův tým nyní zkoumá faktory, které mají vliv na efektivitu přípravku, a testuje ještě jednu látku, jejíž účinnost by měla být ještě lepší. Zájem o aplikaci přípravku má již několik měst, obcí a arboristických firem.

Vědcům nyní dělají potíže sběrači jmelí, kteří si domů odnášejí i rostliny z městských alejí a parků, které byly postříkány novým přípravkem.

Jmelí zabíjí stromy ve velkém. Žádné štěstí, spíš mor

Domácí

Anketa

Kupujete na Vánoce jmelí?
Ano
49,1 %
Ne
50,9 %
Celkem hlasovalo 6479 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám