Hlavní obsah

Vědci korigovali teorii o vlivu tání ledovců na oblast Himálaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Tání himálajských ledovců ohrozí přístup ke zdrojům potravin 60 miliónům lidí. V časopisu Science to napsali nizozemští vědci a korigovali tak původní odhad Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Ten před třemi lety tvrdil, že ohroženy budou stovky miliónů obyvatel himálajské oblasti.

Článek

Nizozemci rozdíl vysvětlují tím, že některá povodí v nižších částech asijských velehor jsou závislá spíš na dešťových srážkách než na vodě z ledovců. I podle nizozemské studie ale do roku 2050 klesne přísun vody do povodí velkých řek jako Indus, Ganga a Brahmaputra.

Očekávané klimatické změny přinesou podle nich změnu v chodu monzunů, což v povodí čínské Žluté řeky přinese navýšení srážek o 9,5 procenta.

I jeden postižený je hodně

Tání ledovců "ovlivní jen některé oblasti, postiženo bude mnoho lidí, i jedna osoba je hodně, ale bude jich mnohem míň, než se předpovídalo", sdělil profesor hydrologie z univerzity v Utrechtu Marc Bierkens. Studii vypracoval s kolegy Walterem Immerzeem a Ludovicusem van Beekem.

Jejich práce je jedna z prvních, která se zabývá důsledky tání ledovců v oblasti Himálaje. Počítá s tím, že tyto důsledky pocítí lidé žijící v povodí řek v Indii, Pákistánu, Nepálu, Bangladéši, Bhútánu a Číny.

Většina vědců se shoduje, že se tání ledovců zrychluje, a přičítají to zvyšující se koncentraci takzvaných skleníkových plynů v atmosféře. Domnívají se, že některé z ledovců přetrvají staletí i v teplejším klimatu. Avšak celosvětově už taje přes 90 procent ledovců. Úbytky ledových mas jsou patrné zejména na Aljašce, v Alpách a Andách.

Zmizí ledovce v roce 2035 nebo 2350?

Zpráva IPCC z roku 2007 je kritizována za několik omylů a přezkoumává ji nezávislá vědecká komise. K jejím chybám patří například tvrzení, že některé z himálajských ledovců do roku 2035 zmizí. Omyl vznikl zřejmě chybou v přepisu letopočtu 2350, avšak využili ho kritici teorií o globálním oteplování.

Vědci zatím posuzují s odstupem i novou nizozemskou studii. Poukazují na to, že je málo vědeckých údajů pro oblast Himálaje, takže je velmi nesnadné odhadnout, co se tam stane s vodními zdroji v příštích desítkách let. Čínský expert Čung Čchin-li řekl, že nizozemští kolegové nebrali v potaz několik klíčových povodí ve střední Asii a severovýchodní Číně. Právě ta budou zmizením ledovců postižena podle Čunga velmi citelně.

Nejen klima, ale u přelidnění a chudoba

Další vědci tvrdí, že nedostatek potravin mnohým oblastem jižní Asie hrozí z několika důvodů souvisejících s klimatickými změnami. Řadí k nim přelidnění, chudobu, znečištění a snížení vydatnosti monzunových dešťů.

Bierkensova studie doporučuje, aby se asijské vlády už teď začaly připravovat na úbytek vodních zdrojů a zaměřily se na pěstování plodin na vodě míň závislých, na účinnější zavlažování a na budování větších zásobníků vody. "Domníváme se, že omezení potravinových zdrojů se bude týkat 4,5 procenta populace," tvrdí studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám