Hlavní obsah

Vědci chtějí oživit mozek klinicky mrtvých pacientů

Novinky,

Indičtí a američtí vědci se v červenci pokusí o průlomový medicínský projekt. Jejich cílem bude oživit mozek u pacientů, kteří byli prohlášeni po traumatickém poranění mozku za klinicky mrtvé.

Vědci chtějí zkusit oživit mozek klinicky mrtvých pacientůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Biotechnologické společnosti, indická Revita Life Sciences a americká Bioquark, provedou ve spolupráci s indickým specialistou Himanshu Bansalem testy na 20 lidech, kteří byli prohlášeni za klinicky mrtvé.

Všechny pacienty, kteří byli pro test vybráni, udržují při životě jen přístroje, na které jsou napojené.

Zvýšení vědomí

Pacientům do mozku vědci injekcí aplikují kmenové buňky a aminokyseliny, mozek dále podrobí laserové a nervové stimulaci. Jak se ukázalo, ta dočasně zvyšuje vědomí u lidí v kómatu.

Foto: Profimedia.cz

V případě kladných výsledků výzkumu by lékaři zmiňovanou techniku mohli využít v případě léčby Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby.

Agentura Reuters s odkazem na britský server The Daily Telegraph informovala, že poté během několika měsíců budou odborníci mozek sledovat, zda dochází k jeho uzdravování.

A to zejména u prodloužené míchy, která řídí dýchání a krevní oběh. Pokud skutečně dojde ke známkám regenerace, půjde o mimořádný úspěch. Ani tak ale ještě nebude vyhráno.

Běh na dlouhou trať

Samotní vědci totiž uvedli, že celý výzkum bude během na dlouhou trať. V tuto chvíli tak nedokážou odhadnout, kdy by jejich výzkum našel uplatnění v reálné praxi.

V případě kladných výsledků by lékaři zmiňovanou techniku mohli využít v případě léčby Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Stejně tak by tato metoda mohla najít uplatnění jako terapeutická léčba pacientů v kómatu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám