Hlavní obsah

Ve školních jídelnách se každoročně vyhodí až 48 tisíc tun potravin, kritizuje iniciativa

Novinky,

Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy zhruba 238 tun každý den, vyhodí žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. Skutečně zdravá škola, inciativa usilující o zlepšení školní stravy, před plýtváním varuje.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Množství 20 až 35 procent připraveného jídla končícího jako odpad odpovídá našim zjištěním ve školních jídelnách. V některých je to méně, v jiných množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů,“ poznamenal Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

Jak vyplývá ze statistik ministerstva školství, v loňském školním roce se v zařízeních školního stravování vydalo přibližně 383 miliónů pokrmů (snídaní, svačin, obědů a večeří). Iniciativa spočítala, že na přípravu pokrmů se ročně použilo asi 136 tisíc tun potravin.

Pokud 20 až 35 procent z daného množství skončí v koši, pak je to ročně 27 tisíc až 48 tisíc tun potravin. Množství si lze představit jako 1600 plně naložených nákladních vozů o nosnosti 30 tun. Přepočteno na porce o velikosti 500 gramů, každý rok se vyhodí 96 miliónů porcí.

Výzva neplýtvat

Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. Z toho vyplývá, že až 2,5 miliardy Kč (35 procent) přijde vniveč.

Iniciativa Skutečně zdravá škola i proto přišla s výzvou „Miluji jídlo, neplýtvám“, orientovanou na snižování plýtvání potravinami nejen ve školních jídelnách. [celá zpráva]

Do výzvy, která získala záštitu od Asociace společenské odpovědnosti, ministerstva životního prostředí a ministra zemědělství, se zatím zapojilo 11 škol.

„Rádi bychom, aby se jich do výzvy zapojilo co nejvíce. Zjistili jsme, že množství vyhazovaného jídla ve školních jídelnách je opravdu velké a zaslouží si naši pozornost. Nejenže takto plýtváme přírodními zdroji a penězi rodičů, ale také tolerujeme, že vyhazovat kvalitní potraviny je v pořádku,“ dodal Václavík.

Za připomenutí stojí i fakt, který vyplynul ze zjištění České školní inspekce. Kvalita stravování ve školách sice roste, vázne ale výběr. Školy nabízejí často jen jedno hlavní jídlo, které třeba žáci ani nejedí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám