Hlavní obsah

V soutěži robotů ČVUT poprvé zvítězil dívčí tým

Novinky,

Jarní část Robosoutěže Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), určená pro žáky druhého stupně ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, měla díky značnému zájmu škol dvojí finále. Ve čtvrtek zvítězil tým Vrakoslav z Říčan, den poté se vítězem se poprvé v desetileté historii soutěže stal čistě dívčí tým – Gbváci z Břeclavi.

Foto: ČVUT

Vítězný dívčí tým Gbváci

Článek

„Jde o první vítězství dívčího týmu v celé desetileté historii Robosoutěže. Ukazuje se, že neplatí stereotyp, že technika je jen pro kluky,“ poznamenal hlavní organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

„Takový úspěch jsme nečekaly, některé komponenty v robotické stavebnici se chovají nepředvídatelně, a tak je to i hodně o štěstí,“ okomentovala to Alena Gorčíková z vítězného týmu Gbváci z Gymnázia a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Břeclavi, který kromě ní tvořily ještě Vu Hoang Anh a Elisabet Truhlářová.

Soutěžily jen dva čistě dívčí týmy

V konkurenci 97 týmů, které do obou finále dorazily, z nichž byly jen dva výlučně dívčí a několik smíšených vedle Gbváků zvítězil již ve čtvrtek tým Vrakoslav z Masarykova klasického gymnázia v Říčanech ve složení Jan Doležil, Adam Hendrych a Jakub Šinták.

Foto: ČVUT

Vítězný robot

Letos měla všechna soutěžní robotická vozítka za úkol zcela samostatně projet trasu barevného bludiště od startu až do cíle. Poloha barevných polí se v průběhu finále měnila, navíc si každý robot s sebou musel vézt kostičky lega a umístit je po jedné na každém druhém zeleném poli.

„Kromě týmu Gbváci byly letos dívky v této kategorii soutěže hodně vidět i jinde. Na druhém místě čtvrtečního finále se například umístil další tým s názvem Malenovické veverky se dvěma dívkami,“ dodal Hlinovský.

Dle univerzity dívčí tým také jako jediný z pátečních účastníků přišel s atypickým řešením rozvážení kostiček po ploše – zkonstruoval speciální otáčivý zásobník.

Koncem roku se uskuteční další finále Robosoutěže, tentokrát pro středoškolské a univerzitní týmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám