Hlavní obsah

V roce 1991 ozářil oblohu nad Benešovskem čtyřtunový meteor. Nalezení úlomků trvalo 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neobvykle jasný meteor ozářil v noci ze 7. na 8. května 1991 nebe nad Československem. Vesmírné těleso bylo tisíckrát jasnější než měsíc v úplňku. Bolid pohasl ve výšce asi 17 kilometrů nad vesnicí Přibyšice západně od Benešova, po němž byl pojmenován. Podle astronomů tehdy z asi čtyřtunového tělesa malá část o hmotnosti několika kilogramů dopadla na zemský povrch. Přes dvacet let však nic nemohli najít.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Snímek bolidu pojmenovaného příznačně Benešov ze 7. května 1991 pořízený na stanici ČHMÚ Přimda v západních Čechách.

Článek

Vědci z Astronomického ústavu Akademie věd pod vedením Pavla Spurného se nicméně po dvaceti letech na základě nových analýz a postupů k pátrání po meteoritech znovu vrátili. Celkem se jim v letech 2011 až 2012 podařilo objevit čtyři drobné úlomky, které dohromady váží jen 12 gramů.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

První tři Benešovské meteority byly nalezeny v dubnu 2011 pomocí detektorů kovu.

Tento nález byl umožněn novým výpočtem atmosférické dráhy, který posunul linii dopadu o 330 metrů. Objevené úlomky jsou překvapivě různého typu, což naznačuje, že mateřský asteroid byl materiálově různorodý.

První nález meteoritu po takové době

Vesmírné kameny, ve kterých objevitelé našli tři různé materiály, znamenají velký vědecký přínos. Patří mezi zhruba pětadvacet meteoritů na světě, u kterých je přesně známé, odkud přiletěly a kdy dopadly za Zemi.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Snímek bolidu Benešov z celooblohové pointované kamery na hvězdárně v Ondřejově

A především se jedná o první případ na světě, kdy se podařilo nalézt meteorit tak dlouho po pozorovaném bolidu. Mezi meteority, obsahující alespoň tři různé druhy materiálu, jde po meteoritu ,,Almahata Sitta”, který spadl v roce 2008 v Súdánu, teprve o druhý známý takový případ.

Foto: J. Borovička, Astronomický ústav AV ČR

Hledání meteoritů

Reklama

Související články

Slovák natočil bolid na denní obloze

Kameramanovi slovenské televize Markíza se podařilo 12. února natočit padající meteor, tzv. bolid. „Je to jev, který se dá nasnímat jednou za život,“ řekl...

Noční oblohu rozzářil jasný záblesk

Jasný a jen okamžik trvající záblesk mohli v pondělí večer pozorovat na obloze obyvatelé Skotska. V některých místech bylo slyšet i hlasité burácení. Podle...

Výběr článků

Načítám