Hlavní obsah

V pražských školách řádí vši, hygienici apelují na rodiče

Právo, cie

„Ale ne, už zase,“ lamentuje maminka devítiletého klučiny z Prahy, když zjistí, že syn má zaneřáděnou hlavu hnidami, sem tam se mihne veš. Podle hygieniků už dávno neplatí, že nejfrekventovanějším obdobím výskytu těchto cizopasníků mezi dětmi v pražských mateřských a základních školách je začátek školního roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plodným obdobím pro nepříjemného parazita není jen začátek školního roku, ale také právě vládnoucí zima, kdy se nosí šály a čepice. Tyto zimní doplňky totiž usnadňují jejich přenos.

„A nejen to. Děti o přestávkách sledují mobily, hlavy mají u sebe. A vši snadno přeskočí z jednoho na druhého,“ svěřila Právu svoje zkušenosti učitelka z jedné základní školy v pražských Strašnicích. Takže poměrně často odtud nosí děti v žákovských knížkách upozornění, že ve škole zase řádí vši.

„S vešmi jsme bojovali poměrně dlouho. Zajímavé je, že jen u jednoho syna. Přitom si hlavu oba myjí snad každý den,“ vypráví maminka postiženého hocha. Ani ona neunikla, a jaké to je mít vši v hlavě, poprvé zakusila ve čtyřiceti letech.

Stříhání u kluků nepřicházelo v úvahu, bránili se zuby nehty. „Takže jsme vyzkoušeli kdeco, od přípravků z lékárny po babské rady. Olivový olej s francovkou, tee tree olej, olivový olej. Nakonec pomohl nějaký sprej z lékárny a hřeben všiváček. Používáme ho preventivě jednou za týden a je klid,“ líčí žena.

Informovat školu

Hygienici apelují na rodiče, aby svým potomků pravidelně hlavy kontrolovali. „A při každém zaznamenaném výskytu vší vždy informovali školské zařízení, kam jejich ratolest chodí,“ vzkazuje šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek s tím, že děti se zavšivenou hlavou by měly zůstat doma a dospělí se postarat o řádné odvšivení.

„Praxe bohužel ukazuje, že se dost často stává, že někteří rodiče situaci podceňují. Škola ale může od rodičů požadovat podepsané čestné prohlášení, že svému dítěti prohlédli hlavu dle pokynů a posílají dítě do kolektivu bez vší,“ upozorňuje Jarolímek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám